Gala Dalí

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salvador Dalí: Gala voor het raam, beeld in Marbella

Gala Dalí (geboren als Elena Dmitrievna Djakonova (Russisch: Елена Дмитриевна Дьяконова) (Kazan, Rusland, 7 september (O.S. 26 augustus) 1894Port Lligat, 10 juni 1982), kortweg Gala genoemd, was de echtgenote van de Franse dichter Paul Éluard en later van de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí.

Gala kwam uit een familie van intellectuelen. Als jonge vrouw woonde zij in Moskou en behaalde haar diploma als onderwijzeres in 1915. Eén van haar jeugdvrienden was Marina Tsvetajeva.

In 1913 werd Gala naar een sanatorium in Clavadel, Zwitserland gestuurd omdat zij aan tuberculose leed. Daar leerde zij Éluard kennen en werd verliefd op hem. In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, reisde zij naar Parijs om zich bij hem te voegen. Een jaar later trouwden zij en in 1918 werd hun dochter Cécile geboren. Gala had geen interesse in het moederschap, verwaarloosde haar dochter en trok zich de rest van haar leven niets van Cécile aan.

In augustus 1929 bezochten Gala, Éluard en enkele vrienden Salvador Dalí in Port Lligat, vlak bij Cadaqués. Het was liefde op het eerste gezicht voor Gala en Dalí. Gala scheidde daarna van Éluard en huwde in 1934 voor de wet met Dalí. In 1958 werd hun kerkelijk huwelijk te Montrejic ingezegend. Haar huwelijk met Dalí was niet erg seksueel gericht, aangezien Dalí bekendstond om zijn fobie voor vrouwelijke genitaliën. Dalí was dan ook zeer waarschijnlijk nog maagd toen hij Gala in 1929 ontmoette. Nog voordat Dalí en Gala elkaar ontmoetten had hij een sterke vriendschap met de homoseksuele poëet Federico García Lorca, die tweemaal vergeefs seksueel contact zocht met Dali[1]. Hun vriendschap eindigde nadat de film Un chien andalou van Luis Buñuel en Dalí uitkwam. García Lorca beschouwde deze film als een persoonlijke aanval op hem.

Hoewel Gala als Dalí's muze gold, bleef zij tevens omgaan met haar ex-echtgenoot en had veelvuldig affaires met vaak jonge minnaars die zij overlaadde met cadeaus. Op veel van de schilderijen van Dalí vindt men Gala. In 1969 kocht Dalí voor haar het kasteel van Púbol te Baix Empordà, alwaar zij naar haar dood in 1982 werd bijgezet in een crypte.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Conversations with Dali, Alain Bosquet, pagina 19-20.