Galkayo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galkayo
Plaats in Somalië Vlag van Somalië
Galkayo (Somalië)
Galkayo
Galkayo
Galkayo
Situering
Gobolka Mudug, Puntland en Galmudug
Coördinaten 6° 46′ NB, 47° 26′ OL
Hoogte 293 m
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Galkayo (ook: Gaalkacyo, Galkacyo, Galcaio, Galka‘yo’, Gallacai, Rocca Littorio, Arabisch: جالكعيو)[1] is een van de grotere steden in Somalië.

Galkayo is de hoofdstad van het district Galkayo én van de regio Mudug. Deze regio is in tweeën gesplitst: het noorden hoort bij de zelfverklaarde autonome regio Puntland en het zuiden bij de autonome regio Galmudug. Galkayo ligt precies op de grens en is dus een gedeelde stad: het noorden hoort bij Puntland en het zuidelijke deel hoort bij Galmudug. De hoofdstad van Galmudug is Adado.

Impressies van Galkayo

Galkayo is een belangrijk regionaal economisch- en handelscentrum. De stad ligt aan de grote noord-zuidroute door Somalië en heeft een eigen vliegveld. Er zijn hotels, restaurants, supermarkten, winkelcentra, een ziekenhuis, radiostations, en een groot aantal scholen, ook voor hoger- en beroepsonderwijs.

Galkayo heeft een aride steppeklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,3 °C. April is de warmste maand, gemiddeld 29 °C; januari is het koelste, gemiddeld 25 °C. De jaarlijkse regenval bedraagt ca. 147 mm. Van december t/m maart en juni t/m september zijn er twee droge seizoenen en valt er vrijwel geen regen. De maanden april/mei en oktober zijn iets natter, maar ook dan valt er weinig neerslag: 27–56 mm per maand.[2]