Palazzo Corsini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Galleria Corsini)
Palazzo Corsini

Palazzo Corsini is een villa gelegen in de Via Delle Lungara te Rome en daterend uit de 15de eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd door de familie Riario en later door koningin Christina van Zweden bewoond gedurende de 17de eeuw. De Florentijnse familie Corsini betrok het bouwwerk nadat kardinaal Lorenzo Corsini tot paus werd gekozen. De familie Corsini liet het pand verbouwen door Ferdinando Fuga. Gedurende de Franse bezetting van Rome verbleef Joseph Bonaparte in de villa. In 1833 werden het bouwwerk en de kunstwerken aan de Italiaanse staat verkocht: het palazzo werd ingericht als museum.

Kunstcollectie Galleria Corsini[bewerken | brontekst bewerken]

De kunstcollectie, Galleria Corsini, begon als een verzameling van kardinaal Neri Corsini, de neef van de paus. Deze collectie van 700 stuks maakt deel uit van de Galleria Nazionale d'Arte Antica samen met onder andere het Palazzo Barberini.

Enkele belangrijke werken aanwezig zijn:

Daarnaast zijn er ook kunstwerken van Christoffel Jacobszoonvan der Laemen, Bonaventura Peeters I, Marten Cleve, Pieter Neeffs (II), Frans Francken II, Chrispijn van den Broeck, Frans Tourbus II, Justus Sustermans, Abraham Brueghel, Joos de Momper, Frans de Momper, Peeter van Bredael, Theodoor Rombouts, Gerard Seghers, Antoon Goubau, Jan Baptist van der Meiren, Philips Wouwerman, Jasper van Wittel, Johannes Hermans, Jan Miel, Jan Frans van Bloemen en Pieter van Bloemen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]