Naar inhoud springen

Galp Energia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Galp Energia
Logo
Beurs Euronext: GALP
Groot­aandeelhouders Amorim Energia (33,9%)
Parpública (7,6%)
(per 31 dec. 2022)
Oprichting 1999
Sleutelfiguren Filipe Crisóstomo Silva (CEO)
Paula Amorim (voorzitter)
Hoofdkantoor Lissabon
Werknemers 6715 (2022)
Sector aardolie, aardgas
Omzet/jaar € 26,8 miljard (2022)[1]
Winst/jaar € 1,5 miljard (2022)[1]
Marktkapitalisatie € 10,2 miljard (22 dec. 2023)
Website galpenergia.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Galp Energia is een geprivatiseerd Portugees bedrijf dat wereldwijd actief is in de olie- en gasindustrie. Het werd op 22 april 1999 opgericht onder de naam GALP - Petróleos e Gás de Portugal, SGPS, S.A., als combinatie van de oliemaatschappij Petrogal en het gasbedrijf Gás de Portugal. De merknaam "Galp" was al in 1978 gelanceerd door Petrogal.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Galp Energia is actief in de ganse keten vanaf de exploratie en het boren naar aardolie tot de distributie van aardgas en van brandstof in tankstations. De groep produceert ook elektriciteit, waaronder die uit windenergie.

In 2022 was de olie- en gasproductie ongeveer 127.000 vaten olie-equivalent per dag.[1] Het bedrijf is in vier landen actief, maar Brazilië is veruit de grootste producent binnen GALP. De belangrijkste olievelden van Galp Energia lagen aanvankelijk in Angola waar het sinds 1982 actief is. In 2006 werd het grote Tupi-olieveld voor de Braziliaanse kust ontdekt en Brazilië heeft zich goed ontwikkeld en verdrong daarmee Angola als belangrijkste wingebied. In Mozambique participeert het bedrijf in grote offshore-gasvelden, maar deze zijn nog niet in productie genomen. In februari 2023 maakte GALP de verkoop bekend van de upstream-activiteiten in Angola. Sociedade Petrolífera Angolana S.A. (SOLOIL) betaalt hiervoor direct US$ 655 miljoen en nog eens US$ 175 miljoen in 2024 en 2025 maar de hoogte van het bedrag is afhankelijk van de olieprijs.[2] Het aandeel van Angola in de totale olieproductie van GALP was minder dan 10% in 2022.

Het bezit een olieraffinaderij in Sines in Portugal met een capaciteit van 220.000 vaten olie per dag. De tweede raffinaderij in Matosinhos werd in 2021 gesloten en wordt gesloopt. De geraffineerde producten worden verkocht in Portugal en Spanje en ook in Afrika.

Eind 2022 baatte de groep 1475 tankstations uit in Spanje en Portugal. In Portugal heeft het bedrijf een marktaandeel van 28% in de markt voor olieproducten en in Spanje is het 4%. Er staan in Iberia ook ongeveer 2400 oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Aardgas wordt betrokken uit Algerije via een pijpleiding en uit in vloeibare vorm uit Nigeria en de Verenigde Staten met gastankers, en verkocht aan klanten in Portugal en Spanje.

De voornaamste filialen van de groep zijn:

  • Petróleos de Portugal - Petrogal (aardolie)
  • Gás de Portugal (aardgas)
  • Galp Power (elektriciteit en hernieuwbare energie)
  • Galp Energia, S.A. (ondersteunende diensten).

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

Galp Energia is een naamloze vennootschap. Ongeveer 60% van de aandelen worden verhandeld op de Euronext Lissabon. De koers wordt verrekend in de PSI-20 beursindex. Per eind 2022 was de grootste aandeelhouder Amorim Energia B.V. met een belang van 33,9%. Amorim Energia is een in Nederland gevestigd bedrijf dat op haar beurt weer voor 55% in handen van de Portugeese Américo Amorim Groep en de overige 45% is van Sonangol, de Angolese staatsoliemaatschappij. Verder is 7% in handen van Parpública, Participações Públicas, die de belangen van de Portugese staat behartigd.[1]