Gamera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige film, zie Gamera (film).
Gamera
Alias Gamera the Invincible
Friend of all children
Guardian of the Universe
Toto
Soort Enorme schildpad
Hoogte 55 – 80 meter
Gewicht 80 - 1,200 ton
Vijanden Barugon
Gyaos
Viras
Guiron
Jiger
Zigra
Legion
Irys
Zedus
Eerste verschijning Gamera
Bedacht door Yonejiro Saito
Gespeeld door Shōwaserie
Teruo Aragaki
Umenosuke Izumi
Heiseiserie
Naoaki Manabe
Jun Suzuki
Akira Ohashi
Hirofumi Fukuzawa
Millenniumserie
Toshinori Sasaki

Gamera (ガメラ) is een fictief schildpadachtig monster uit een reeks Japanse kaijufilms geproduceerd door Daiei Motion Picture Company. Hij werd bedacht in 1965 om mee te liften op het succes van Toho’s filmmonster Godzilla. Sindsdien is hij net als Godzilla uitgegroeid tot een cultureel icoon.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Gamera is een op een schildpad lijkend monster. Zijn uiterlijk en formaat zijn over de jaren aangepast, maar de meeste kenmerken zijn onveranderd gebleven. Hij kan op zowel vier als twee poten lopen. Zijn voorpoten hebben dan ook deels de functie van handen. Zijn bek is gevuld met tanden, waarvan twee altijd naar buiten steken. Hij wordt doorgaans neergezet met grote, bijna mensachtige ogen.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Gamera’s oorsprong is in de loop der jaren eveneens aangepast.

In de originele filmreeks was hij een prehistorische schildpad die in het heden werd gewekt door nucleaire testen. In deze filmreeks was hij een van de weinige overblijfselen uit een ver verleden. Al snel bleek hij een zwak te hebben voor kinderen, wat hem de titel 'friend to all children in the world'. Daarmee werd hij een van de eerste en weinige Kaijumonsters die juist aan de kant van de mensheid staat.

In de tweede filmreeks werd Gamera’s oorsprong aangepast. Hierin was hij een wezen dat gemaakt was door de beschaving van het mythische Atlantis. Zijn taak was om de aarde te beschermen tegen Gyaos. Deze versie van Gamera kreeg zijn kracht van de aarde zelf in de vorm van mana. Tevens werd in deze filmreeks gesuggereerd dat Gamera de laatste was van een heel ras van schildpadachtige monsters.

Gamera’s oorsprong werd opnieuw veranderd in de derde filmreeks. Hierin werd getoond hoe Gamera, na zich op te hebben geofferd in de jaren zeventig, wordt herboren in 2006.

Vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Gamera’s schild is bestand tegen de meeste militaire wapens en aanvallen van andere monsters. Slechts in een paar gevallen werd Gamera’s schild doorbroken. Zijn onderbuik is echter kwetsbaarder dan de rest van zijn lichaam.

In de Shōwa-filmreeks voedde Gamera zich met vuur en andere hittebronnen. Tevens kon hij vuur spuwen als wapen. In de Heisei-filmreeks beschikte Gamera over de gave om plasmabollen te spuwen. Tevens kon deze versie van Gamera “mana” absorberen voor meer kracht.

Gamera’s bekendste gave is die om te vliegen. Hiervoor trekt hij zich geheel terug in zijn schild, waarna hij uit zowel de gaten voor zijn poten als hoofd vuurstralen afvuurt en zich daarmee de lucht in slingert. Een alternatieve manier van vliegen is waar hij enkel zijn achterpoten intrekt en vuurstralen afvuurt uit de achterste gaten van zijn schild. Vliegend kan Gamera snelheden bereiken tot mach 3. Tevens kan hij zijn schild als wapen gebruiken door vijanden al vliegend te rammen.

Als hij zwaargewond is, kan Gamera in een soort coma raken waarin hij sneller geneest. Dit gebruikt hij in vrijwel elke film.

Gamera’s grootste zwakheid is extreme kou.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Shōwa-reeks[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste filmreeks liep van 1965 tot 1980. Daarna dwong faillissement van de filmstudio hen om de productie van de Gamerafilms lange tijd stil te leggen. Films in deze reeks zijn:

Heisei-reeks[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de films gemaakt tussen 1995 en 1999. Deze films werden gemaakt naar aanleiding van de succesvolle heropleving van de Godzilla-films.

De Heisei-reeks bestaat uit drie films, ook wel bekend als de “Gamera Trilogy”.

Er is ook een niet officiële fanfilm getiteld "Gamera 4: The Truth". Deze film werd gemaakt door fans die niet tevreden waren met het einde van de derde film.

Millennium-reeks[bewerken | brontekst bewerken]

De millenniumreeks begon in 2006. Tot nu toe telt deze reeks slechts 1 film: Gamera the Brave.

Gamera vs. Godzilla[bewerken | brontekst bewerken]

Al jarenlang zijn er discussies gaande onder fans van Gamera en Godzilla over welk van de twee monsters nu het beste is. Over het algemeen wordt Godzilla gezien als de betere daar Gamera (zeker in zijn eerste films) vooral een monster voor kinderen is.

Veel fans vragen zich af of er ooit een cross-over film zal komen tussen Gamera en Godzilla. Volgens Toho en Daiei is de kans hierop erg klein daar beide monsters een grote aanhang van fans hebben.

Referenties in popcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gamera deed samen met enkele andere bekende Kaiju mee in de bijverhalen van de manga Dr. Slump.
  • Een monster gebaseerd op Gamera verscheen in de Justice League Unlimited aflevering "Chaos at the Earth's Core".
  • Een andere parodie op Gamera was te zien in de South Park-aflevering Mecha-Streisand.
  • Gamera is de naam van een bonus track op het album Millions Now Living Will Never Die van de post-rock band Tortoise.
  • Gamera had een paar cameo’s in The Simpsons.
  • Dark Horse Comics publiceerde een vierdelige mini-stripreeks over Gamera. Deze reeks speelt zich af tussen de films Gamera: Guardian of the Universe en Gamera II: The Attack of Legion.
  • Gamera’s kenmerkende gebrul werd door Toho gebruikt voor de Godzillasaurus in de film Godzilla vs. King Ghidorah.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eind 2005 waren er plannen voor een Gamera animatieserie door Cartoon Network. Deze plannen werden echter verworpen toen Gamera the Brave verscheen.
  • De Gamera-films uit de Showareeks waren een geliefd doelwit van de televisieserie Mystery Science Theater 3000. 5 van de 7 films uit deze reeks werden gebruikt voor de serie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]