Gamma (winkel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gamma
Gamma logo 2010.png
Opgericht 11 mei 1971
Hoofdkantoor Leusden, Utrecht,
Nederland
Land(en) Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Jaaromzet 606 miljoen[1] (2008)
Producten Doe-het-zelfartikelen
Tuinartikelen
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Façade Gamma te Delft

Gamma is een winkelketen in doe-het-zelf- en tuinartikelen, een zogeheten bouwmarkt. De eerste Gamma-bouwmarkt opende haar deuren op 11 mei 1971 in Breda. De meeste bouwmarkten zijn eigendom van verschillende franchise-ondernemers. Twee Nederlandse Gamma winkels zijn eigendom van Intergamma. Het hoofdkantoor van de franchise-organisatie Intergamma staat in Leusden en heeft 245 deelnemende Gamma zaken (juni 2011). Daarvan staan er 165 in Nederland en 81 in België.

De bouwmarkten van Karwei behoren eveneens tot de organisatie van Intergamma.

Al jarenlang vechten in Nederland de drie grote concerns achter de bouwmarkten elkaar aan indien een van de drie een nieuwe vestiging wil gaan openen. Onder meer via bezwaarschriften die ingediend worden bij de desbetreffende gemeente en rechtszaken, pogen ze de nieuwe vestiging van de concurrent zo lang mogelijk uitgesteld te krijgen.[2][3][4][5]

Door reclame voor Gamma sinds 1994 op radio en televisie zijn de acteurs John Buijsman en Martin van Waardenberg bekende Nederlanders geworden. In Vlaanderen is Luk Wyns het gezicht van deze keten.

Externe link[bewerken]