Gamut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gamut of kleurengamma van een apparaat is de verzameling kleuren die door dat apparaat kunnen worden weergegeven.

Deze verzameling kan driedimensionaal voorgesteld, met als assen RGB (rood, groen blauw), CMY (cyaan, magenta, geel) of HSV (tint, verzadiging, intensiteit). Meestal echter wordt de gamut weergegeven in een tweedimensionale ruimte (plat vlak) met als assen de tint (hue) en verzadiging (saturation). De derde as, intensiteit (value), speelt een ondergeschikte rol, omdat die bij monitoren afhankelijk is van de (handmatig) instelbare helderheid en bij printers door de hoeveelheid licht die er op de afdruk valt.

Om een gamut echter volledig weer te geven is een 3D-weergave met de s-, m- en l-assen nodig, die aangeven welke combinaties van prikkelingen mogelijk zijn van de kegeltjes van het menselijk oog. Afhankelijk van de manier waarop het apparaat de kleuren samenstelt (door additieve menging zoals bij kleurenmonitors of door subtractieve menging zoals bij kleurenprinters) ontstaat een karakteristieke vorm.

Een ander gebruik van het begrip heeft betrekking op afbeeldingen: de gamut is dan de verzameling van alle kleuren die de afbeelding bevat. Bij het omzetten van de afbeelding door digitaliseren of afdrukken verandert de gamut meestal, wat het verlies van bepaalde kleuren betekent.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gamuts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.