Ganglion van Gasser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het ganglion van Gasser (aangeduid als Semilunar Ganglion, linksboven in de tekening)

Het ganglion van Gasser, ganglion trigeminale, ganglion semilunare,[1] ganglion lunare[2] of ganglion lunare Gasseri[2] is een zenuwknoop in het hoofd. In dit ganglion splitst de nervus trigeminus zich op in de nervus ophthalmicus (V1), nervus maxillaris (V2) en de nervus mandibularis (V3). Het ganglion van Gasser bevindt zich lateraal van de nervus en canalis opticus.

De nervus trigeminus is de vijfde hersenzenuw die grotendeels bestaat uit sensibele zenuwvezels die de sensibiliteit verzorgen van het oog en het gebied daaromheen (nervus ophthalmicus; V1), de onderkaak (nervus mandibularis V3) en het gebied daartussen (nervus maxillaris, V 2). Zoals bij alle sensibele zenuwen liggen de cellichamen van de neuronen enigszins ter zijde in een ganglion, een zenuwknoop, bij de Nervus Trigeminus in het ganglion trigeminale van Gasser.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Hafferl, A. (1953). Lehrbuch der topographischen Anatomie. Berlin/Göttingen/Heidelberg: Springer Verlag.
  2. a b Triepel, H. (1910). Die anatomischen Namen. Ihre Ableitung und Aussprache. Mit einem Anhang: Biographische Notizen.(Dritte Auflage). Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.