Gannansaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gannansaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Ornithischia
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Geslacht
Gannansaurus
et al., 2013
Typesoort
Gannansaurus sinensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Dinosauriërs

Gannansaurus is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Titanosauriformes, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van de huidige Volksrepubliek China. De enige benoemde soort is Gannansaurus sinensis.

Vondst en naamgeving[bewerken]

In 2013 werd de typesoort Gannansaurus sinensis benoemd en beschreven door Lü Junchang, Yi Laiping, Zhong Hui en Wei Xuefang. De geslachtsnaam verwijst naar de prefectuur Gannan in de provincie Jiangxi. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst uit China.

Het holotype, GMNH F10001, is in het Ganzhoubekken gevonden in een laag van de Nanxiongformatie die dateert uit het late Maastrichtien, ongeveer 67 miljoen jaar oud. Het bestaat uit een achterste ruggenwervel en een middelste staartwervel.

Beschrijving[bewerken]

Voor zover uit de beperkte resten valt op te maken is Gannansaurus een relatief grote sauropode.

De beschrijvers hebben enkele onderscheidende kenmerken weten vast te stellen die allemaal betrekking hebben op het ingewikkelde systeem van richels en uithollingen op de zijden van de ruggenwervel. De richel tussen het wervellichaam en het voorste gewrichtsuitsteeksel heeft bovenaan twee (driehoekige) uithollingen. Aan de voorkant van de wervel bevindt zich een rechthoekige uitholling, de ingang van het ruggenmergkanaal omsluitend, tussen de bovenrand van het wervellichaam en de verticale richels tussen het wervellichaam en de voorste gewrichtsuitsteeksels. De uitholling schuin onder en achter de parapofyse, het onderste ribgewricht, is groot. Zowel de voorste als de achterste richel die van het wervellichaam naar de parapofyse lopend deze uitholling omsluiten, zijn zwak ontwikkeld. De zijkant van het wervellichaam is uitgehold door een grote pleurocoel die twee derden van de lengte van dit wervelcentrum heeft en zelf dieper uitgehold wordt door drie grote foramina. De beenstijl die van het wervellichaam naar de diapofyse, het bovenste ribgewricht, loopt, wordt verticaal gespleten door een ondiepe trog. De basis van deze beenstijl, zijn voorste bovenste tak, de achterste richel die naar de parapofyse loopt en de voorste richel die van het wervelcentrum naar de diapofyse loopt, vormen samen een "K".

Fylogenie[bewerken]

Gannansaurus is door de beschrijvers in de Titanosauriformes geplaatst en daarbinnen in de Somphospondyli. Het is wellicht een nauwe verwant van Euhelopus.