Ganzendries (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Ganzendries is een ingang van het Noordelijk gangenstelsel van de Sint-Pietersberg. De ingang dateert uit de 18e eeuw en bestaat uit een ingangstunnel met een hoogte van circa 1,80 meter. De gang diende ooit voor het transport van kalksteenblokken. De karresporen zijn nog duidelijk zichtbaar in de wanden.

De tunnel vormt het begin van de toeristische wandeling onder leiding van een gids. Het Noordelijk gangenstelsels kende oorspronkelijk meerdere toegangen waarvan er in het verleden verschillende zijn ingestort. Het Padvindersgat vormt de verbinding met de Zonneberg. De van Schaik-tunnel loopt van oost naar west door de berg heen.

De Ganzendries is de meest noordelijke ingang van het toeristisch deel van de Sint-Pietersberg. Voor 2003 was het nog mogelijk de wenteltrap met meer dan honderd treden onder het Fort Sint Pieter te bereiken. Na een waterleidingbreuk waarbij een grote hoeveelheid water wegstroomde in het gangenstelsel besloot de gemeente Maastricht een deel van de route naar het Fort Sint Pieter vol te storten met Dämmer (een vulmiddel). Hierbij werd aan het onderliggend Habitatrichtlijngebied voor vleermuizen onherstelbare schade aangericht. Omdat voor deze actie geen ontheffing was verleend is er sprake van een economisch delict. De gemeente heeft getracht de kosten te verhalen op de gedupeerde eigenaren van boven- en ondergrond en heeft besloten Euregionale subsidie aan te wenden om de kosten te dekken.

In de winterperiode overwinteren tientallen vleermuizen in het Noordelijk gangenstelsel. Om de vleermuispopulatie in aantal toe te laten nemen, werden enkele jaren geleden twee openingen gemaakt in de toegangspoort. Deze maatregel valt in het niet bij de gevolgen veroorzaakt door het volstorten van het gangenstelsel.

Het Noordelijk gangenstelsel omvat een uitgebreid stelsel van gangen en grenst aan een groot instortingsgebied.