García I van Navarra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
García I van Navarra
919-970
García I van Navarra
Koning van Navarra
Periode 931-970
Voorganger Jimeno Garcés
Opvolger Sancho II
Vader Sancho I van Navarra
Moeder Toda Aznárez

García I Sánchez van Navarra (ca. 91922 februari 970) was van 931 tot aan zijn dood koning van Navarra. Hij behoorde tot het huis Jiménez.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

García I was de zoon van koning Sancho I van Navarra en diens echtgenote Toda Aznárez, dochter van heer Aznar Sánchez van Larraun.

Omdat hij bij de dood van zijn vader in 925 slechts zes jaar oud was, nam zijn oom Jimeno Garcés de regering in Navarra over. Toen die in 931 stierf, eiste een andere oom van García, Íñigo Garcés, het regentschap van zijn neef op, totdat die in 933 door zijn moeder Toda uit Navarra verdreven werd. Vanaf 931 was García officieel koning van Navarra, onder het regentschap van zijn moeder.

In 934 viel kalief Abd al-Rahman III van Córdoba Navarra binnen en dwong hij Toda tot de onderwerping. Het koninkrijk Navarra werd onder de suzereiniteit van Córdoba geplaatst, maar García werd wel erkend als koning. In die periode begon hij zelfstandig te regeren en huwde hij met Andregoto, erfgename van het graafschap Aragón. In 943 liet hij zich op basis van bloedverwantschap van haar scheiden, waarna hij hertrouwde met Teresa (overleden in 957), mogelijkerwijze een dochter van koning Ramiro II van León.

In 939 kon een verenigd christelijk leger onder de aanvoering van koning Ramiro II van Léon in de zegerijke Slag bij Simancas de macht van de kalief van Córdoba ten noorden van de Douro beëindigen. Later engageerde García zich in de Leónese Broederoorlog tussen zijn neef Sancho I en diens halfbroer Ordoño III. Toen Sancho I in 958 als koning van León verdreven werd door zijn neef Ordoño IV, ging hij in ballingschap naar Navarra. In 960 restaureerde hij samen met de kalief van Córdoba Sancho als koning van León.

García I stierf in februari 970, waarna hij werd bijgezet in de kapel van de burcht van San Estebán bij Villamayor de Monjardín.

Nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

García I en zijn eerste echtgenote Andregoto kregen een zoon:

García en zijn tweede echtgenote Teresa kregen volgende kinderen:

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Voorouders van García I van Navarra (919-970)
Overgrootouders ?
(-)

?
(-)
Lupo de Bigorra
(845-910)

Faquilena de Roergue
(-)
Sancho Garcés
(867–893)

?
(-)
Fortún Garcés
(-905)

Oria van Navarra
(–)
Grootouders García Jiménez (835-885)

Dadildis van Pallars (-)
Aznar Sanchez (-)

Oneca Fortúnez (-)
Ouders Sancho I van Navarra
(865-925)

Toda van Navarra
(876-958)