Gary Oak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gary Oak
Personage uit Pokémon
Persoonsinformatie
Geslacht Man
Geboren Pallet Town
Beroep Pokemon Trainer
Portaal  Portaalicoon   Media

Gary Oak (Japans: Shigeru Okido) is een personage uit de Pokémon-anime. Hij is de kleinzoon van Professor Oak en de rivaal van Ash Ketchum. Hij woont in Pallet Town. Zijn eerste verschijning was in Aflevering 1: Pokémon, Ik kies jou!. In de eerste 7 seizoenen werd hij ingesproken door Bram Bart in de Nederlandse versie. In seizoen 9 en 10 werd hij ingesproken door Robin Rienstra en in seizoen 11 en 12 door Leon Wiedijk.

Biografie en verhaal[bewerken]

Gary is de rivaal van Ash Ketchum. Hij is gebaseerd op het personage Blue. Net als zijn tegenhanger Blue, is Gary afkomstig uit Pallet Town en is de kleinzoon van de beroemde Pokémon onderzoeker Professor Oak.

De rivaliteit tussen Ash en Gary ontstond doordat beiden de beste Pokémon-trainers willen worden, ver voor ze aan hun reis door Kanto begonnen. Tijdens het vissen vingen ze een lege Pokébal. Na enkele strubbelingen brak deze in twee. Ash en Gary bewaarden elk de helft van deze gebroken Pokébal.

Gary is in het eerste seizoen van de serie arrogant. Hij schept vaak op en noemt Ash steeds een verliezer. In de eerste aflevering verslaapt Ash zich waardoor Gary hem voor is om zijn eerste Pokémon op te halen. In het eerste seizoen wordt hij steeds vergezeld door cheerleaders, die hem aanmoedigen en zijn naam roepen. Gary denkt meestal dat Ash een slechte trainer is. Net als Ash, verzamelt Gary Gym Badges en neemt deel in de Pokémon League toernooien; Johto en Kanto. In Kanto wint Gary 10 badges en is Ash steeds een stapje voor. Zijn eerste Pokémon-gevecht in beeld was tegen Giovanni, de leider van Team Rocket. Gary lijkt dit gevecht te winnen, tot Giovanni Mewtwo inzet en Gary uiteindelijk de match verliest. In de eerste Pokémon League nemen Ash en Gary het niet tegen elkaar op, daar Gary al in de vierde ronde wordt uitgeschakeld. Na dit verlies vertrekt hij op een andere reis.

Aan het einde van het tweede seizoen ontmoeten Ash en Gary elkaar opnieuw en houden ze hun eerste Pokémongevecht, namelijk Ash's Pikachu tegen Gary's Eevee. De cheerleaders reizen echter niet meer mee. Eevee kan Pikachu makkelijk verslaan. Na dit gevecht vertrekt Gary naar Johto om deel te nemen aan de Johto League. Dit inspireert Ash om ook naar Johto te reizen. In de Johto League heeft Ash een Pokémongevecht tegen Gary en wint deze wedstrijd. Ondanks het verschil in Pokémon-type wint Ash's Charizard van Gary's Blastoise. Na dit gevecht feliciteert hij Ash met deze overwinning en ziet hem als zijn gelijke. Na de afloop van de Johto League, besluit hij een carrière te maken in Pokémon onderzoek.

Nadat Ash de Battle Frontier verslaat keren zowel Ash als Gary terug naar Pallet Town en houden een gevecht. Gary gebruikt zijn nieuwe Electivire tegen Ash' Pikachu. Electivire verslaat Pikachu gemakkelijk. Gary vertrekt daarna naar Sinnoh voor Pokémon onderzoek. Dit inspireert Ash om ook naar Sinnoh te reizen. Hier ontmoet Ash een andere rivaal, namelijk Paul). Doordat Gary Pokémon onderzoeker wil worden, doet hij niet meer mee aan latere Pokémon leagues en verdwijnt de rivaliteit tussen hem en Ash. In tegenstelling tot vroeger helpt hij Ash. Zo helpt hij met het evolueren van Ash's Gligar en samen schakelen ze Team Galactic uit.

Gary verschijnt later in de Best Wishes series in een flashback als één van Ash's vrienden.

Pokémon[bewerken]

Net als de meeste Pokémon trainers, draagt Gary zes Pokémon bij zich. Die draagt hij allemaal in Pokéballen, behalve Eevee die vaak op zijn schouder zit. Zijn eerste Pokémon is een Squirtle, die hij gekregen heeft van Prof. Oak. Hij is inmiddels al geëvolueerd in Blastoise. Gary heeft enkele Pokémon die Ash ook heeft: Squirtle en Krabby. Enkel de Krabby van Ash evolueert in een Kingler. De Squirtle van Ash bereikt echter niet zijn eindevolutie.

Dit zijn de Pokémon die Gary heeft:

 • Blastoise
 • Arcanine
 • Nidoking
 • Krabby
 • Doduo > Dodrio
 • Nidoqueen
 • Eevee > Umbreon
 • Aerodactyl
 • Hoothoot
 • Magmar
 • Alakazam
 • Skarmory
 • Kingdra
 • Houndoom
 • Fearow
 • Pinsir
 • Scizor
 • Golem
 • Electivire
 • Shieldon

Gymleider[bewerken]

Wanneer Gary een Pokémon-gevecht had tegen Team Rocket-leider Giovanni, de achtste Gymleider in Viridian City, verloor hij doordat Giovanni Mewtwo inzette. Mewtwo versloeg al Gary's Pokémon. Hij heeft dus nooit de Earth Badge kunnen winnen. Later neemt Gary de Gym van Giovanni over nadat hij besloten had met Team Rocket te stoppen. Dit kun je ook zien in de spellen Pokémon Gold, Silver en Crystal, en Pokémon HeartGold en SoulSilver. Alleen hier wordt hij Blue genoemd.

Dit zijn de Pokémon die Blue gebruikt:

Toernooien[bewerken]

Hoofd Toernooien:

 • Indigo League - '10 badges- verslagen in ronde 4
 • Johto League Silver Conference - 8 badges - Top 8
 • Pokemon Race in Kanto - hij reed op zijn Arcanine.

Prijzen[bewerken]

Badges:

 • Kanto Regio: Boulder Badge, Cascade Badge, Thunder Badge, Rainbow Badge, Marsh Badge, Soul Badge, Volcano Badge en Coral Eye Badge.
 • Johto Regio: Zephyr Badge, Hive Badge, Plain Badge, Fog Badge, Storm Badge, Mineral Badge, Glacier Badge en Rising Badge.

Zie ook[bewerken]

 • Ash Ketchum, Hoofdpersoon
 • Misty, Gymleader en voormalig reisgenoot van Ash
 • Brock, Gymleader van Pewter City en voormalig reisgenoot van Ash
 • James, lid van Team Rocket
Computerspellen:Hoofdreeks: Red & Blue (Yellow) · Gold & Silver (Crystal) · Ruby & Sapphire (Emerald) · Diamond & Pearl (Platinum) · Black & White (2) · X & Y · Sun & Moon (Ultra)
Remakes: FireRed & LeafGreen · HeartGold & SoulSilver · Omega Ruby & Alpha Sapphire
Consolespellen: Stadium · Stadium 2 · Colosseum · XD: Gale of Darkness · Battle Revolution · Pokkén Tournament
Overig: TCG Online · Mystery Dungeon: Blue Rescue Team · GO · Shuffle
Anime:Originele serie: Indigo League · Orange Islands
Johto: The Johto Journeys · Johto League Champions · Master Quest
Advanced Generation: Advanced · Advanced Challenge · Advanced Battle · Battle Frontier
Diamond & Pearl: Diamond and Pearl · DP: Battle Dimension · DP: Galactic Battles · DP: Sinnoh League Victors
Best Wishes: Black & White · BW: Rivaliserende Lotsbestemmingen · BW: Avonturen In Unova · BW: Avonturen in Unova en daarbuiten
XY: Een nieuw Mega avontuur · Ontdekkingsreis door Kalos · XY&Z
Specials: Pokémon Chronicles · Pokémon Origins · De terugkeer van Mewtwo · Het Meesterbrein van de Illusie-Pokémon
Films:Originele serie: Mewtwo tegen Mew · Op Eigen Kracht
Johto: In de greep van Unown · De terugkeer van Mewtwo · 4Ever: Celebi - Stem van het Woud · Helden: Latias en Latios
Advanced Generation: Jirachi Droomtovenaar · Doel Deoxys · Lucario en het Mysterie van Mew · Het Meesterbrein van de Illusie-Pokémon · Pokémon Ranger en de Tempel van de Zee
Diamond and Pearl: De Opkomst van Darkrai · Giratina en de Krijger van de Lucht · Arceus en het Juweel des Levens · Zoroark, Meester der Illusie
Best Wishes: Black - Victini en Zekrom · White - Victini en Reshiram · Kyurem VS. het Zwaard der Gerechtigheid
XY: Genesect En De Ontwaakte Legende · Diancie en de Cocoon der Vernietiging · Hoopa en de Strijd Der Tijden! · Volcanion and the Mechanical Magearna
Manga:Pocket Monsters · Pokémon Adventures · Magical Pokémon Journey · The Electric Tale of Pikachu · Battle Frontier · Ginji's Rescue Team · Pokémon Diamond and Pearl Adventure! · Pocket Monsters RéBURST · Pokémon Black and White
Personages:Ash Ketchum · Brock · Misty · Team Rocket (Meowth) · May · Pikachu
Overig:Ruilkaartspel · Evolutie · Soort · Pokébal · Pokédex · Gymleider · Lijst van Nederlandstalige dvd's van Pokémon · De Reis van Johto · Lijst van Pokémon