Gary Powell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gary Powell
Gary p.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Gary Armstrong Powell
Geboren 11 november 1969
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Genre(s) Post-punk revival
Garage rock
Instrument(en) Drums
Act(s) The Libertines
Dirty Pretty Things
Eddy Grant
New York Dolls
Actief geweest in The Libertines
Functie(s) Drummer
Jaren actief in formatie 1997-2004
Portaal:  Muziek

Gary Armstrong Powell (New York, 11 november 1969) is een Brits-Amerikaanse drummer. Hij is de drummer van de Britse band The Libertines;

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Powell groeit op in zowel Engeland als de Verenigde Staten. Zijn ouders gaan dikwijls heen en weer tussen de twee landen totdat ze in de jaren ’80 definitief in Engeland blijven. Qua muziek kreeg Powell op jonge leeftijd te maken met artiesten als Isaac Hayes, Bruce Springsteen, The Rolling Stones en Marvin Gaye. Zijn interesse in muziek groeide en een paar jaar later besloot Powell een instrument uit te kiezen om zich in te specialiseren. Zijn keuze viel op drums en percussie.[1]

Libertines en Dirty Pretty Things[bewerken]

In 2001 probeerden Pete Doherty en Carl Barât hun band aan te vullen met een bassist en drummer na eerdere onsuccesvolle pogingen met John Hassall en Johnny Borrell. Banny Pootschi, een advocaat van Warner Chappell Music Publishing en tevens manager van de band, had een secretaresse genaamd Katie Ferry. Zij had op dat moment een relatie met Powell. Ferry attendeerde Pootschi over Powell en Pootschi regelde een afspraak met Barât en Doherty.

De drie ontmoetten elkaar in Filthy McNasty’s (een café in Londen). Na een goed gesprek kwam Powell in de band. Johnny Borrell maakte de band compleet, totdat hij vertrok en vervangen werd door (wederom) John Hassall. In 2002 braken The Libertines door in Engeland. Ze brachten twee succesvolle albums uit. In 2004 viel de band uiteen door de aanhoudende drugsproblemen van Pete Doherty. Powell vormde samen met Carl Barât een nieuwe band: Dirty Pretty Things. Deze band bracht in 2006 hun debuutalbum Waterloo to Anywhere uit, gevolgd door Romance at Short Notice in 2008. Na de uitgave van dit album viel de band uiteen. Daarna kwamen de Libertines weer bijeen voor reünieconcerten.

Overige projecten[bewerken]

Voordat Powell bij de Libertines kwam speelde hij bij Eddy Grant. In 2004 deed hij mee aan enkele reünie-shows van The New York Dolls. In 2013 speelde Powell op een album van Chas & Dave. Tussen oktober 2016 en januari 2019 toerde hij voor het met skaband The Specials als vervanger van de overleden drummer John Bradbury.

Discografie[bewerken]

Met The Libertines[bewerken]

Met Dirty Pretty Things[bewerken]