Gasfabriek (Ede)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gasfabriek
De Gasfabriek in Ede
De Gasfabriek in Ede
Locatie Schaapsweg 2, Ede
Oorspr. functie Fabriek
Bouw gereed 1904
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507525
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Gasfabriek in Ede is het monumentale overblijfsel van een traditionele gasfabriek uit het begin van de 20ste eeuw. Het complex werd gebruikt voor de productie van lichtgas. Het terrein is gelegen aan de Schaapsweg in de Gelderse plaats Ede. Het is een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken]

De gasfabriek werd gebouwd in 1904. Dit is nog te zien aan de voorgevel waar het volgende opschrift is vermeld: "gemeente Gasfabriek 1904". Het complex is ontworpen door gemeentearchitect H. Noordman Kzn. en bestond uit een stokerij voor natte en droge zuivering, twee zuiverhuizen, een condensgebouw, een kantoor, een werkplaats en een dienstwoning. Deze gebouwen zijn tegenwoordig nog allemaal in vrijwel oorspronkelijke staat. Aanvankelijk waren er ook nog een kolenloods en een gashouder, maar deze zijn gesloopt.

Sluiting[bewerken]

Toen in 1959 het aardgasveld van Slochteren werd ontdekt, schakelde Nederland over op aardgas en werden de gasfabrieken overbodig. De fabriek in Ede heeft dienstgedaan tot in de jaren zestig. Na de sluiting werd het terrein lange tijd gebruikt door gemeentewerken, waarna het een tijdlang ongebruikt lag. Het terrein was onbruikbaar in verband met bodemverontreiniging.

Herinrichting van het gebied[bewerken]

De provincie Gelderland heeft samen met de eigenaar van het terrein, energiebedrijf Nuon, de bodem van het oude gasfabriekterrein gesaneerd. Hierdoor werd de grond van het terrein van de Edese gasfabriek weer geschikt voor herinrichting. Het terrein werd verkocht aan een projectontwikkelaar en in 2009 is een nieuwbouwproject gestart met de toepasselijke naam: "De Fabrieck". Hierbij is rekening gehouden met de monumentale status.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]