Gaslift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diagram van een gasliftpomp, aangedreven door perslucht

Een gaslift, airlift, bellenpomp of mammoetpomp,[1] is een pomptechniek waarbij een vloeistof verplaatst wordt via een verticale buis waar onderin de vloeistof en een gas instromen. Het gas wordt onder druk toegevoerd. Het mengsel van vloeistof en gas in de buis maakt de vloeistofkolom lichter waardoor een stroming van onder naar boven ontstaat.

Bij een gaslift wordt gas in een (aard)olieput geïnjecteerd om de productie te stimuleren. Het mengsel van olie en gas in de put maakt de vloeistofkolom lichter waardoor bij gelijkblijvende druk in het reservoir de productie op gang komt of toeneemt. Bovengronds wordt het gas van de olie gescheiden en na compressie deels opnieuw geïnjecteerd.

Deze techniek wordt ook in een IBA-installatie voor de reiniging van afvalwater toegepast. Actief slib vermengd met water wordt uit de nabezinktank terug gepompt via een gaslift. Ook in een Dynasand-filter (zandfilter) wordt constant zand rondgepompt met een mammoetpomp.[2]

Ook bij een koffiepercolator speelt dit werkingsprincipe een rol. Het gas is dan waterdamp wat ontstaat door het water in de stijgbuis te verwarmen.

In een aquarium wordt soms een bellenpomp gebruikt om met een klein luchtpompje water naar een filter te pompen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]