Gaspard Bauhin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaspard Bauhin
Gaspard Bauhin
Gaspard Bauhin
Geboren 17 januari 1560
Overleden 5 december 1624
Geboorteland Zwitserland
Bekend van de Pinax theatri botanici, die anderhalve eeuw lang een standaardwerk van de Europese flora bleef
Standaardafkorting C.Bauhin
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Gaspard Bauhin aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gaspard Bauhin, of Caspar Bauhin (Bazel, 17 januari 1560 – aldaar, 5 december 1624) was een Zwitsers botanicus. Bekend is het door hem geschreven Pinax theatri botanici (1623). Hierin beschreef hij duizenden planten, waarvan hij een heel groot deel namen gaf die erg lijken op de namen die Linnaeus later gaf volgens zijn binominale nomenclatuur. Ook werkte hij aan de menselijke anatomische nomenclatuur.

Zijn broer, Johann Bauhin was ook medicus en botanicus en ook zijn zoon, Johann Caspar Bauhin was medicus en botanicus.

Gaspard was de zoon van de Franse arts Jean Bauhin, die Frankrijk had moeten verlaten in verband met zijn geloofsovertuiging.[1] Gaspard studeerde medicijnen in Padua, Montpellier en in Duitsland. Toen hij in 1580 terugkeerde naar Bazel werd hij benoemd tot dokter en begon hij meg het geven van lessen in botanie en anatomie. In 1582 werd hij benoemd tot professor Grieks.

Naar Gaspard en zijn broer is het geslacht Bauhinia genoemd.

Werken[bewerken]

  • De Pinax theatri botanici [Geïllustreerd overzicht der planten] beschrijft ongeveer 5.640 soorten en classificeert deze. Het classificatiesysteem is traditioneel en deelt de planten in in de groepen "bomen", "struiken" en "kruiden". Hij bracht veel planten, zoals bijvoorbeeld grassen bijeen in groepen zoals die ook heden ten dage nog herkend worden. Het belangrijkste van zijn werk is de beschrijving van soorten en geslachten. Veel van de namen die hij gaf zijn later door Linnaeus overgenomen en worden daarom ook nu nog gebruikt.
  • Gaspard Bauhin was van plan om na Pinax theatri botanici nog een werk te schrijven, namelijk Theatrum botanicum. Van de geplande twaalf delen heeft hij er maar drie afgekregen en daarvan is er maar één (postuum) gepubliceerd (in 1658).

Referentie[bewerken]