Gasteracantha cancriformis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gasteracantha cancriformis
Gasteracantha cancriformis 2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde: Araneae (Spinnen)
Familie: Araneidae (Wielwebspinnen)
Geslacht: Gasteracantha
Soort
Gasteracantha cancriformis
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Gasteracantha cancriformis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gasteracantha cancriformis is een spinnensoort uit de familie wielwebspinnen. De spin is zeer opvallend omwille van de scherpe uitsteeksels en felle kleuren. De naam is afgeleid van het Grieks en het Latijn:

  • Gasteracantha (Grieks): γαστήρ (gaster; buik) en ἄκανθα (akantha; hoorn)
  • Cancriformis (Latijn): cancer (krab) en forma (vorm)

De benaming heeft duidelijk betrekking tot de vorm van de spin: krabvormig en met hoornachtige uitsteeksels op het abdomen.

Beschrijving[bewerken]

Vrouwtjes van G. cancriformis worden zo'n 5 tot 9 mm lang en 10 tot 13 mm breed. Ze bezitten 6 karakteristieke abdomale extremiteiten. De carapax, de poten en de onderzijde zijn zwart. Onder het abdomen zijn er ook witte vlekken te zien. Er bestaan een aantal variaties aan kleuren wat betreft de bovenzijde van het abdomen: geel tot wit met zwarte vlekken of rood met witte vlekken.

Zoals bij vele spinnensoorten zijn de mannetjes veel kleiner (2 tot 3 mm lang) en veelal langer dan breed. Qua kleur lijken ze erg op de vrouwtjes. Het enige verschil is dat ze een grijs abdomen hebben met witte vlekken. De puntige uitsteeksels zijn echter gereduceerd tot stompe uitstulpingen.

Voortplanting en ontwikkeling[bewerken]

De enige bekende observatie van paringsgedrag bij G. cancriformis was in een labaratorium waar er maar 1 mannetje en vrouwtje waren om mee te werken. Er wordt aangenomen dat dit paringssysteem uit het labaratorium hetzelfde is als in de natuur. Hierdoor weten wetenschappers niet zeker of deze dieren monogaam of polygaam zijn. Het onderzoek laat zien dat mannetjes het vrouwelijke web bezoeken en vervolgens een 4-tik ritmisch patroon drummen op het web. Na enkele voorzichte benaderingen, waarbij de mannetjes de vrouwtjes benaderen, worden ze vastgebonden met het spinsel van het vrouwtje, en paren ze. Ze paren 35 minuten of meer. Na de paring, blijft het mannetje op het web van het vrouwtje. Het kan voorkomen dat ze meerdere keren paren. Terwijl het vrouwtje in de richting van het midden van het web zit, produceert ze een ei zak met 100 tot 260 eieren. Ze legt de zak aan de onderkant van de bladeren in de buurt van het nest, en sterft vervolgens. De eieren moeten tijdens de winter overleven en uitkomen zonder ouderlijke zorg. Daarna verspreiden de spinnetjes zich in de lente, wanneer ze in staat zijn om webben te produceren en eicellen, bij de vrouwtjes, of bij de mannetjes, om eicellen te bevruchten. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes bereiken volwassenheid binnen 2 tot 5 weken.

Web[bewerken]

De G. cancriformis bouwt elke avond een nieuw web om ervoor te zorgen dat de structuur van het web veilig is. Het web van deze spin heeft een diameter van ongeveer 30 cm.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

G. cancriformis wordt vrij algemeen aangetroffen in het zuidelijke gedeelte van de Verenigde Staten (Californië tot Florida), in Centraal- en Zuid-Amerika, op Cuba, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en op enkele eilanden van de Bahama's.

De spinnen leven veelal in tuinen of bossen, waar ze vooral in struiken of bomen hun webben maken. Ook worden er heel wat exemplaren gevonden op citrusplantages in Florida.