Gasthoogleraar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Gastprofessor in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).

Een gasthoogleraar (visiting professor) is een voor bepaalde duur aangestelde externe hoogleraar in dienst van een hogeronderwijsinstelling die (op uit­no­di­ging) voor een beperkte periode aan een andere universiteit colleges geeft.

De invulling van gasthoogleraar verschilt per land en instelling. Meestal heeft een gasthoogleraar geen verdere organisatorische taken op de instelling en kan niet aangewezen worden als promotor.[1] In onder meer Vlaanderen heeft een gasthoogleraar een zwaardere functie, vergelijkbaar met een bijzonder hoogleraar in Nederland. In Vlaanderen kan aan een gastprofessor, die verbonden is aan een universiteit, de titel van (bijzonder) gasthoogleraar of visiting full professor of honorary visiting professor toegekend worden op gemotiveerd voorstel indien men een vergelijkbaar niveau behaalt als een hoogleraar.[2][3]