Gaston Bussière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaston Bussière

Gaston Bussière (Cuisery, 24 april 1862Saulieu, 29 oktober 1928) was een Frans kunstschilder en illustrator. Hij wordt gerekend tot de stroming van het symbolisme.

Leven en werk[bewerken]

Bussière ging naar de kunstacademie in Lyon en vertrok daarna naar Parijs, waar hij studeerde aan de École des Beaux-Arts, bij Alexandre Cabanel en Pierre Puvis de Chavannes. Hij liet zich vooral inspireren door de prerafaëlieten en de in die tijd opkomende Franse symbolisten, meer in het bijzonder Gustave Moreau. Veel van zijn werken hebben oude Germaanse legendes tot thema, zoals het Nibelungenlied, Tristan en Isolde, Merlijn en het Roelandslied, maar hij hij vond ook inspiratie bij Shakespeare en Wagner (Romeo en Julia, Ophelia, Salomé). Spraakmakend waren zijn erotische voorstellingen van nymphen en walkuren.

Bussiére maakte ook naam als boekillustrator en illustreerde onder andere Splendeurs et Miseres des Courtisanes van Honoré de Balzac, La Légende de Saint-Julien l'hospitalier, Salammbô en Herodias van Gustave Flaubert en Emaux et Camees van Theophile Gautier.

Bussière was een volgeling van Joséphin Péladan en stelde zijn werk meerdere malen tentoon in de Salon de la Rose-Croix.

Veel van zijn werk bevindt zich momenteel in het ‘musée des Ursulines’ in Mâcon.

Galerij[bewerken]

Literatuur en bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]