Gaston Lenôtre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gaston Lenôtre (Saint-Nicolas-du-Bosc, 28 mei 1920Sennely, 8 januari 2009) was een Frans banketbakker. Zijn vader was chef saucier in het Grand Hôtel in Parijs. Zijn moeder was een der eerste vrouwelijke topkoks en was chef bij de Rothschilds.

Hij vestigde zich in 1947 in Pont-Audemer (Eure) als banketbakker. Tien jaar later verkocht hij zijn zaak en opende hij een winkel in Parijs, in de Rue d'Auteuil. In 1964 kwam daar een traiteursafdeling bij. Lenôtre ontwikkelde allerlei andere zaken rondom zijn bekende naam. Zo opende hij een school in 1971; grote restaurants (Le Pré Catelan in 1976, le Pavillon Elysée in 1985, le Restaurant Panoramique van het Stade de France in 1998); winkels (een dertigtal op franchisebasis over de hele wereld); en het Pavillon de France in Disneyworld met Paul Bocuse en Roger Vergé. Zijn neef Patrick Lenôtre is eveneens chef en een befaamd banketbakker.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemde Gaston Lenôtre bij diens overlijden "een van de grote meester-patissiers". "Hij slaagde erin, door zijn talent en creativiteit, zijn rechtlijnigheid en zijn hoge eisen, de patisserie tot kunst te verheffen" .

Externe link[bewerken]