Gautier Capuçon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gautier Capuçon
Gauthier Capuçon en Jean-Claude Casadesus
Geboren Chambéry, 3 september 1981
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Label(s) Erato
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Gautier Capuçon (Chambéry, 3 september 1981) is een Frans cellist.

Capuçon studeerde aan de École Nationale de Musique de Chambéry, het Conservatoire Supérieur de Paris en het Conservatoire national supérieur de musique et de danse. Hij vervolmaakte zich nadien ook in Wenen als een leerling van Heinrich Schiff aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Hij speelde in het European Community Youth Orchestra en het Gustav Mahler Jeugdorkest met dirigenten als Bernard Haitink, Pierre Boulez en Claudio Abbado.

Zijn meest gebruikte instrument is een cello gemaakt in 1701 door Matteo Goffriller, die hij in leen heeft. Alternatief speelt hij een instrument uit 1746, een cello van de hand van Joseph Contreras, in leen van de Banca della Svizzera Italiana. Zijn droominstrument blijft evenwel een cello van Domenico Montagnana. Capuçon speelt exclusief voor het platenlabel Erato, na eerder opnames voor Virgin Classics verzorgd te hebben.

Pianisten met wie hij regelmatig samen speelt zijn onder meer Nicholas Angelich, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Stephen Kovacevich, Frank Braley en Hélène Grimaud. Hij speelde ook reeds met zijn oudere broer, de violist Renaud Capuçon.