Gazpacho (soep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gazpacho
De ingrediënten
Gazpacho als amuse

Gazpacho is een Spaans (voor)gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, en in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar behoort ijskoud gegeten te worden. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.

Herkomst[bewerken]

De benaming gazpacho is afkomstig van het Latijnse woord caspa wat staat voor restant of kleinigheid.

De herkomst van het gerecht is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat het gebaseerd is op een Romeins gerecht met azijn. Een andere theorie is dat de Moren een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood introduceerden en dat gazpacho hierop doorontwikkeld is. Maar mogelijk maakten Spaanse herders al voor het begin van de jaartelling een soort gazpacho. Het is na verloop van tijd een belangrijk onderdeel geworden van de Andalusische keuken, met name rond de steden Córdoba en Sevilla.

Ingrediënten[bewerken]

Oorspronkelijk werden alle ingrediënten, met uitzondering van het zout en de croutons, fijngesneden, gemengd en gepureerd met een vijzel maar tegenwoordig wordt meestal de blender gebruikt. Een deel van de ingrediënten wordt vaak alleen gesneden en er soms apart bij geserveerd zodat ieder ze naar eigen smaak kan toevoegen. De wijnazijn en olijfolie moeten van goede kwaliteit zijn volgens het Spaanse volk.

Varianten[bewerken]

  • Salmorejo: is een mengsel van gepureerde tomaat, vermengd met brood.
  • Porra antequerana: ongeveer hetzelfde maar dan met gedroogd brood waardoor de soep veel dikker is.
  • Ajoblanco: ook bekend als witte gazpacho, is een mengsel van brood, knoflook, water, olijfolie, zout en gemalen amandelen. Soms wordt hier azijn aan toegevoegd.
  • Gazpacho manchego: is een stoofpot met ongeveer dezelfde ingrediënten met vlees. Dit gerecht wordt juist heet geserveerd.
  • Arranque roteño: is een variant uit de omgeving van de plaats Rota waarbij veel minder water wordt gebruikt om de soep dikker te maken.
Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Gazpacho.