Gazprom neft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gazprom neft
Gazprom neft
Oprichting 24 augustus 1995
Sleutelfiguren Alexander Djukow
Land Vlag van Rusland Rusland
Hoofdkantoor Moskou
Producten olie en gas
Sector Delfstoffenwinning
Website http://www.gazprom-neft.ru
Portaal  Portaalicoon   Economie

Gazprom neft (Russisch: Газпром нефть) is een van de grootste oliemaatschappijen van Rusland. De maatschappij ontstond als Sibneft in het begin van de jaren 90 door de grote "privatisaties" uit die tijd. Het hoofdkantoor stond tot 1 juni 2006 in Omsk en sindsdien in Moskou. Het bedrijf is geregistreerd in Sint-Petersburg. Gazprom kocht in september 2005 voor $ 13 miljard voor 73% van de aandelen van Sibneft. Plus 3% dat Gazprom al in handen had is Gazprom nu voor 75,67% eigenaar van dit oliebedrijf. Hiermee versterkte Gazprom zijn monopolie in de Russische olie- en gasmarkt, en versterkte het Kremlin zijn greep op de gas- en oliewinning. In het voorjaar van 2006 werd door de raad van bestuur de naam veranderd naar Gazprom neft ("Gazprom olie"), die werd doorgezet op 13 mei 2006.

Geschiedenis[bewerken]

De maatschappij ontstond op 24 augustus 1995 uit het grootste olieraffinagecomplex van Omsk (Omsknefteorgsintez) en een olie- en gasveld uit oblast Tjoemen (Noyabrskneftegaz).

De geschiedenis van de maatschappij wordt gekenmerkt door geheimzinnigheden.

Al tijdens de fusie in augustus 1995 werd de toenmalige directeur Ivan Litskevitsj plotseling dood aangetroffen in het water. Hij bleek onder verdachte omstandigheden te zijn verdronken. 6 dagen later werden de bedrijven door de goedkeuring van president Jeltsin samengevoegd tot Sibneft. Roman Abramovitsj en Boris Berezovski kochten het bedrijf op voor 100 miljoen dollar (de werkelijke waarde werd destijds niet vastgesteld) en werden er multimiljardair en tevens oligarch mee. Hierna werd het machtsveld verplaatst van het centrum van Omsk naar een buitenwijk, Lyubino. Het hoofdkantoor werd zelfs hier naartoe verplaatst, om geen belastingen af te hoeven dragen aan de burgemeester van de stad. In 2005 werd het hoofdkantoor vervolgens teruggeplaatst, nadat de betreffende burgemeester was afgezet.

Het bedrijf nam vanaf 1995 alle grote en enigszins winst makende bedrijven uit de regio over, waaronder Omsk Bacon, de grootste varkensfokkerij van Rusland.

Veel van deze overnames worden gezien als controversieel, maar rechtszaken en kritiek worden tegengegaan door de overheid van de oblast. Deze hebben namelijk sterke banden met het bedrijf. Zo heeft Konstantin Polezjajev, de zoon van de huidige gouverneur van oblast Omsk, Leonid Polezjajev waarschijnlijk 20% van de aandelen in handen. De overige 80% was in handen van Abramovitsj. Berezovski is na federale beschuldigen met betrekking tot fraude met zijn bedrijf Aeroflot het land uitgevlucht en zit nu in het Verenigd Koninkrijk, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd. De Russische overheid heeft beslag gelegd op zijn bezittingen in Rusland.

Vanaf 2003 werd tot tweemaal toe geprobeerd om te fuseren met oliebedrijf Yukos, om zo het grootste oliebedrijf van Rusland te worden. Het nieuwe bedrijf zou dan YukSib moeten gaan heten. Bij de tweede keer was men daar al voor een groot deel in gevorderd, toen de Russische autoriteiten het management van Yukos onder vuur namen en het belangrijkste gedeelte van dit bedrijf Yukosneftegaz vervolgens zelf overnamen door het indirect via Baikalfinansgroep aan Rosneft te verkopen. Sibneft verliet daarop de onderhandelingen in 2004.

Sinds Michail Chodorkovski werd aangeklaagd vanwege fraude, werd ook Abramovitsj bang dat hij zou worden aangeklaagd en zijn geld zou verliezen (Chodorkovski was de rijkste man van Rusland voor hij werd aangeklaagd). Hij zocht naar een mogelijkheid om zijn aandelen in het bedrijf te verkopen. In september 2005 gebeurde dit uiteindelijk ook: staatsbedrijf Gazprom, waarvan de Russische staat in juni net een meerderheidsbelang had verkregen, kocht het voor 13,01 miljard 72,663% van de aandelen van het bedrijf van Abramovitsj via zijn investeringsfonds Millhouse Capital in de grootste overname uit de Russische geschiedenis. De Russische staat sloot hiervoor tevens de grootste lening uit de Russische geschiedenis: 12 miljard. Na de aankoop werd de naam per 13 mei 2006 veranderd naar Gazprom neft.

Eigendomsstructuur[bewerken]

Het bedrijf is voor 75,67% in handen van Gazprom en voor 20% in handen van Yukos. De directeur van het bedrijf is de vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom Aleksandr Riejazanov. De voorzitter van de Raad van Bestuur is Aleksej Miller.

Het bedrijf heeft ook een aandeel van 50% in Slavneft (de andere 50% is eigendom van TNK-BP).

Gazprom neft en Omsk[bewerken]

Sibneft (nu Gazprom neft) is de grootste werkgever in Omsk. Daar is het ook de officiële sponsor van Avangard, het hockeyteam van Omsk en van de Siberische Internationale Marathon.

Externe link[bewerken]