Geïnstitutionaliseerde discriminatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Religieuze minderheden hebben in Saoedi-Arabië niet dezelfde rechten als moslims

Geïnstitutionaliseerde discriminatie is een vorm van discriminatie die door een overheid of andere autoriteit wordt gesanctioneerd of als 'normaal' verdedigd wordt. Hieronder verstaat men onder andere racisme en seksisme als gevolg van sociale ontwikkelingen. De oorzaken van de discriminatie vindt men in organisatorische handelingen, in een netwerk van maatschappelijke instellingen, zoals de onderwijs- en vormingssector, de arbeidsmarkt, de woon- en stadsontwikkelingspolitiek, de gezondheidssector en de politie.

Het begrip is relatief nieuw. Historisch gezien heeft het begrip zijn oorsprong in het geïnstitutionaliseerd racisme, een term die door Stokely Carmichael van de Black Panther Party in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd.

Een van de 'zichtbaarste' vormen was de apartheid zoals die uitgeoefend werd in Zuid-Afrika.

Religie[bewerken]

Op religieus gebied zijn talloze voorbeelden te noemen van geïnstitutionaliseerde discriminatie. Zo is in het christendom en de islam in de regelgeving, de organisatie en dogma's de vrouw ondergeschikt gesteld aan de man en worden de aanhangers van de betreffende religie geacht daarnaar te handelen.

Taal[bewerken]

Ook in het taalgebruik klinkt discriminatie voort. Een sprekend voorbeeld hiervan is de steevast mannelijke aanduiding van God. Slechts weinig religies duiden de godheid met Zij aan.

Dienstplicht[bewerken]

In landen waar een dienstplicht bestaat, is deze veelal beperkt tot het mannelijk deel van de bevolking. Het onderscheid in de behandeling van mannen en vrouwen is hier per wet geregeld.