Gebicca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gebicca, ook bekend als Gjúki, Gifica, Gifica, Gibica en Gebicar, was een Bourgondische hoofdeling (koning) vanaf eind 4e eeuw tot zijn dood rond 407. Hij was de vader van Godomar, Giselher en Gundahar

Ten tijde van Gebicca woonden de Bourgondiërs aan de bovenloop van de Main. Zij waren door middel van verdragen verbonden met het Romeinse Rijk en leverden soldaten voor het leger.

bronnen[bewerken]

Gebicca en variaties van zijn naam worden in een aantal gedichten/bronnen genoemd.

  • in het Angelsaksische gedicht Widsith als Gifica en als Gjúki.
  • In het gedicht Atlakviða van de Poëtische Edda werd hij genoemd als de vader van Gunnar (zie Gundahar)
  • in Proza-Edda, zegt Snorri Sturluson dat Gjúki de vader was Gunnar, Hogni en Gudrun. Hij had ook een vrouw uit een vorig huwelijk, Grimhild en een stiefzoon Gottorn (de doder van Sigurd) en een dochter Gudny, die ook wel Gullrond wordt genoemd. In de Skaldskaparmal schrijft Sturluson dat Rakni Gjuki's vader was, de zoon van Eynef, de zoon van Heimar, de zoon van Naefil. Naefil was de stichter van het Nevelingengeslacht (de Nibelungen). Halfdan de Oude was de vader van Naefil.
  • in het Nibelungenlied is Gebicca een van de eerste koningen van de Nibelungen, van een volk dat Gjúkungar wordt genoemd. In de Nibelungensage heet hij Tankred (Dankrat).
  • en zijn naam in de wet van de Bourgonden (Lex Burgundionum)