Geboortehuis van Mozart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geboortehuis van Mozart
Mozarts Geburtshaus
Hagenauerhaus
het museum (geelgekleurd) in 2007
Locatie Getreidegasse 9, Salzburg
Coördinaten 47° 48′ NB, 13° 3′ OL
Type biografisch museum
Thema Wolfgang Amadeus Mozart
Detailkaart
Geboortehuis van Mozart (Oostenrijk)
Geboortehuis van Mozart
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het geboortehuis van Mozart (Duits: Mozarts Geburtshaus of Hagenauerhaus) is een museum in de Getreidegasse in Salzburg, Oostenrijk. Het is gewijd aan Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) die hier op de derde verdieping werd geboren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Keuken (reconstructie)

Het huis werd gebouwd in de 12e eeuw op de plek waar zich een tuin bevond van de benedictijnse monniken van de sint Peterabdij.

De familie Hagenauer kocht het huis in 1703. Joseph Matin Hagenauer en Johann Laurenz Hagenauer waren huiseigenaar in de tijd dat de Mozarts hier woonden.

Leopold Mozart en zijn vrouw Anna Maria betrokken hier na hun huwelijk in 1747 een appartement op de derde verdieping, dat bestond uit een klein kabinet, keuken, woonkamer, slaapkamer en kantoor. Al hun zeven kinderen werden hier geboren. Alleen Nannerl en Wolfgang Amadeus overleefden de kindertijd. De familie woonde hier tot 1773.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1880 is in het huis een museum gevestigd over het werk en leven van de componist. Het is eigendom van het internationale Mozarteum dat eveneens in Salzburg is gevestigd.

In het museum wordt aandacht besteed aan zijn passie voor de opera, zijn leven in Salzburg en Wenen en zijn vrienden. Naast verschillende muziekinstrumenten die van de Mozart zijn geweest, zoals zijn viool en het klavecimbel waar hij Die Zauberflöte op componeerde, worden allerlei memorabilia getoond als portretten, schilderijen, documenten, familiebrieven en de eerste uitgaven van zijn muziek.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mozarts Geburtshaus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.