Gebroeders van Lymborchfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gebroeders van Limburg Festival)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebroeders van Lymborchfestival
Middeleeuwers in de Augustijnenstraat
Algemene informatie
Datum laatste weekend augustus
Locatie Nijmegen
Duur 2 dagen (3 tot 2019)
Genre(s) straattheater
Oprichter Stichting Maelwael Van Lymborch
Edities
Aantal edities 16
Eerste editie 2005
Laatste editie 2022
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Gebroeders van Lymborchfestival is een muziek- en theaterfestival met ridders, narren en andere middeleeuwers in de Nederlandse stad Nijmegen dat in 2005 voor het eerst georganiseerd werd als Gebroeders van Limburg Festival. Het wordt gehouden in het laatste weekend van augustus.

Voor 2019 zou de naam van het evenement Gebroeders van Lymborch Festival worden, echter werd deze editie afgelast. Hiervoor in de plaats moest een Gebroeders van Lymborch Dag komen en het was de bedoeling het festival nog eens in de drie jaar te organiseren.[1] Vanwege de COVID19-pandemie werd ook in 2020 geen festival gehouden. In 2021 werd in september een kleinere tweedaagse editie gehouden die zich concentreerde rond het Valkhof. In 2022 werd het festival wederom op het Valkhof gehouden in een grotere setting. De editie 2023 werd afgelast vanwege financiële problemen bij de organisatie.[2]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het festival laat zich inspireren door de bekende miniaturen van de gebroeders Van Lymborch. Figuranten beelden het dagelijks leven in het hertogdom Gelre van 1350-1450 uit in de binnenstad van Nijmegen. Een van de hoogtepunten is de 'Blijde Incomste', een historische optocht op zondagmiddag met ruim 700 re-enactors[3] door de binnenstad van Nijmegen. In het Valkhofkwartier herleven de middeleeuwen op beide dagen van het festival met kinderspelen, oude ambachten en ridders. Langs een belevenisroute door de binnenstad kan men op eigen gelegenheid of met een gids wandelend verschillende historische plekken bezoeken. Op zaterdagavond is in het park een vermaaksprogramma. Daarnaast zijn er lezingen en concerten. Het festival is deels gratis, voor een aantal activiteiten worden toegangskaarten verkocht.

Zie de categorie Gebroeders van Lymborch Festival van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.