Gebruiker:Abnormaal/Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klik op provincie knop. Dit brengt u in het portaal van die provincieZuid-HollandNoord-HollandFrieslandGroningenDrentheFlevolandOverijsselGelderlandUtrechtLimburgNoord-BrabantZeeland
Klik op provincie knop. Dit brengt u in het portaal van die provincie
Reis met één muis klik
door de data van Nederland
Panoramaview van Noorderhaven in Groningen bij nacht.
Panoramaview van Noorderhaven in Groningen bij nacht.
Er is veel te doen in Groningen
 
 
Zoek via Categorieboom. druk op [+] voor meer.

Categorieboom

Snel bij een artikel over Groningen via A tot en met Z lijst
A tot en met Z lijst
A tot en met Z lijst

Dit is een van-A-tot-Z-lijst van op Wikipedia artikelen die iets te maken hebben met Groningen. Als men een artikel aantreft dat hier ook thuishoort mag men dit vrijelijk toevoegen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Afbeeldingen
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Groningen in het nieuws
Nieuws van Groningen
Nieuws van Groningen

Groningen staat hoog op de lijst van snelste groeiers in de EU. De Groninger Eemshaven, wil gaan uitbreiden. Na decennia zit de economie van de provincie in de lift.

Geschiedenis van Groningen
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Zoals in vrijwel geheel Nederland heeft Groningen weinig gemerkt van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was neutraal. Dat impliceerde onder meer dat troepen van de strijdende partijen die op Nederlands grondgebied kwamen geïnterneerd werden zodat deze niet langer konden meevechten. In de stad was zon interneringskamp', waaraan de straatnaam Engelse Kamp nog aan herinnert. De Tweede Wereldoorlog heeft Groningen veel schade toegebracht, zowel aan mensen als aan gebouwen. In de steden Groningen en Winschoten woonden relatief veel Joden. Deze werden in het najaar van 1942 nagenoeg allemaal vervoerd naar Westerbork en van daaruit verder vervoerd richting de concentratiekampen. De grootste razzia was in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. In deze nacht werden (bijna) alle Joodse Stadjers uit hun huizen gehaald en naar de kampen vervoerd. Naast het verlies van enorm veel mensen, heeft Groningen veel materiële schade geleden. Met name de stad Groningen raakte bij de bevrijding zwaar beschadigd. Ook rond de stad Delfzijl is in de nadagen van de oorlog heftig gevochten.

Bestuur
Zetelverdeling Provinciale Staten 2007
Zetelverdeling Provinciale Staten 2007
Indeling van Groningen
  • Groningen kenmerkte zich tot 1990 door een groot aantal kleine, tot zeer kleine gemeenten. In dat jaar werd een ingrijpende herindeling doorgevoerd waardoor het aantal gemeenten drastisch werd verminderd. Sindsdien bedraagt het aantal gemeenten 25.
Gemeenten
De stad Groningen
Martinitoren gezien vanaf de grote markt.
Martinitoren gezien vanaf de grote markt.
  • Groningen uitspraak
  • Groningen wordt "Stad" genoemd. Of zoals de stad-Groningers zeggen: "D'r is mor ain stad en dat is Stad". Zelf noemen ze zich "Stadjer" of "Stadjeder". Stadjers noemen Groningen ook wel liefkozend: "Groot Loug", dat wil zeggen "Groot Dorp".
  • De stadjers worden ook wel mollebonen genoemd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de gewoonte om, bijvoorbeeld in de gemeenteraad, met mollebonen te stemmen. Was men voor een voorstel dan deed men een witte boon in een zakje, was men tegen een zwarte. Na afloop werden de bonen geteld.
  • De Martinitoren, gelegen aan de Grote Markt, is de bekendste en hoogste toren van de stad Groningen. De toren behoort bij de Martinikerk. Het front van de toren bevat boven de ingang drie beelden: de blinde Bernlef, Sint Martinus en Rudolf Agricola. Alle drie zijn mannen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Groningen. Naar verluidt heeft de toren een fundering van slechts drie meter diep.
  • In de Martinikerk bevindt zich een orgel dat is gebouwd door Arp Schnitger. Dit orgel behoort tot de bekendste barokorgels ter wereld.
Uitgelicht... Ellerhuizen
De bruggen bij Ellerhuizen - vooraan de (vernieuwde) Oude, daarachter de nieuwe
De bruggen bij Ellerhuizen - vooraan de (vernieuwde) Oude, daarachter de nieuwe
  • De bruggen bij Ellerhuizen
  • De naam Ellershuizen (en Eller(t)sveld) heeft in het Gronings de betekenis afgelegen plek of onbekende plek, waarschijnlijk omdat het eerste deel op elders lijkt.
Uitgelicht... Wadlopen
Wadlopen
Wadlopen
Weetje... Appingedam
Hangende keukens in Appingedam
Hangende keukens in Appingedam
weetje... Zernikeborg
Zernikeborg
Zernikeborg
Bekende artiest
Bekende ingenieur
Bekende natuurkundige
Heike Kamerlingh Onnes
Heike Kamerlingh Onnes
Maak er iets moois van

Klik op de titel van een hierboven afgebeeld kader indien u iets wilt toevoegen.

Subportalen van West-Europa

België

Frankrijk

Ierland

Luxemburg

Nederland

Verenigd Koninkrijk

Antwerpen · Brugge · Brussel · Gent · Kortrijk

Parijs





Amsterdam · Baarn · Breda · Friesland · Gouda · Den Haag · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Twente · Utrecht
Londen