Overleg gebruiker:B222

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gebruiker:B222)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

b222 ondertekent als bertux[bewerken]

Volglijst (persoonlijk)

Arbcom[bewerken]

Hoi Bertux. Er is nog een vacante plek in de arbitragecommissie. Heb jij geen interesse? Je kunt je hier aanmelden. Je lijkt me er geknipt voor. Glimlach Trijnsteloverleg 2 apr 2014 00:16 (CEST)

Ik??? Nooit over nagedacht. Een groot rechtvaardigheidsgevoel en een uitstekend inzicht in de psyche van sommige Wikipedianen (en blindheid voor die van andere) lijkt me nogal dunnetjes om me daarvoor te kwalificeren. Wat zie je meer bij mij aan relevante kwalificaties? Mijn afkeer van het lezen van enorme lappen querulantie moet een diskwalificerend trekje zijn — bertux 2 apr 2014 00:43 (CEST)
Wat betreft de laatste volzin: dan is dit een goede remedie, en wellicht een grote uitdaging. Smiley. Vr. groet. – Maiella (overleg) 2 apr 2014 01:03 (CEST)
@Bertux: Simpel, jij bent altijd heel zorgvuldig, netjes; jouw taalgevoel is zeer goed en daarnaast kun jij goed samenwerken. Wil je meer horen? Knipoog Trijnsteloverleg 3 apr 2014 17:39 (CEST)
Ja! Glimlach — bertux 3 apr 2014 21:43 (CEST)
Dag Bertux, ik denk dat jij een hele goede zou zijn, ik zou zeer blij zijn als je je aanmeldt! Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 3 apr 2014 21:30 (CEST)
Ik ga het serieus overwegen, maar dit is nogal schokkend voor mij. Ik zal in elk geval tijd nodig hebben om me in te lezen in wat er dan van mij verwacht wordt — bertux 3 apr 2014 21:43 (CEST)
Dag Bertux, mocht je meer willen weten, mail me even. Ff op IRC is ook een optie, laat maar weten! Groeten, Vinvlugt (overleg) 3 apr 2014 21:51 (CEST)

Dit is voldoende overtuigend hoor, dus ik zou me maar gewoon kandideren als ik jou was. Knipoog Je hebt nog tot en met dinsdagmiddag. Trijnsteloverleg 12 apr 2014 14:19 (CEST)

Gewoon doen. Natuur12 (overleg) 12 apr 2014 14:20 (CEST)
in wijde
bogen
worden gelegd
de spoorstaven
snuivend en sissend
met roetende ketel
ziet het beest zijn wereld
aan het eind
waar stilte
het grindbed
inklinkt
wacht
de mannen
vermoeid en voldaan
de zon achter de einder

de trein haast zich trager dan de nacht

5 jaar

de bielzen rijen zich
wachtend
het wanend wiel

— bertux 12 apr 2014 15:34 (CEST)

ArbCom 2[bewerken]

Van harte gefeliciteerd met je verkiezing. The Banner Overleg 22 apr 2014 17:15 (CEST)

@The Banner: Dankjewel, dat is heel sportief! Ik zal binnenkort een keer op je pagina langskomen om te horen hoe jij je de toekomst van Arbcom en Wikipedia voorstelt. Gezien de grote verschillen tussen ons in karakter en visie lijkt het me zinnig om juist jouw kant te zien — bertux 22 apr 2014 17:29 (CEST)
Veel succes, Bertux! Trijnsteloverleg 22 apr 2014 17:26 (CEST)
Dankjewel, ik doe mijn best! — bertux 22 apr 2014 17:30 (CEST)

Bertux, veel succes toegewenst in de Arbcom; Ik heb er zelf een jaar in gezeten en het geeft je soms een andere kijk op Wikipedia, maar is derhalve een goede ervaring waarin ik je veel succes wens. Groeten, JetzzDG 22 apr 2014 20:05 (CEST)

Succes! JurriaanH overleg 25 apr 2014 09:11 (CEST)
Dank, ook aan JetzzDG! Ik verbaas me nergens meer over, maar wie weet wat ik tegenkom — bertux 25 apr 2014 10:00 (CEST)

Groet & vraag[bewerken]

Hallo B222, dank voor je compliment en de tip. Of dit de juiste manier is om te communiceren? Hgr. FrankVerborg (overleg) 28 apr 2014 15:22 (CEST)

Geantwoord op Overleg gebruiker:FrankVerborg — bertux 28 apr 2014 21:41 (CEST)

Mensenzoon[bewerken]

Beste Bertux, dank voor je advies. Misschien voor de duidelijkheid, ik ben geen specialist maar wel een hele geïnteresseerde maar ook kritische meelezer, die 'valt' over onduidelijkheden in de tekst, gebrek aan structuur, gebrek aan links, inconsistenties in de tekst en die zeker ook valt over ontbrekende of onterechte bronvermeldingen. Maar ik wil niet alleen negatief doen, als ik iets zie wat ik in de geest van de oorspronkelijke auteurs redactioneel kan verbeteren dan zal ik dat niet nalaten. Doorgaans heeft men daar wat meer waardering voor, ik had echter onderschat dat dit zo'n gevoelig artikel was. Met vriendelijke groet, Marcocapelle (overleg) 6 mei 2014 22:53 (CEST)

Dank voor je verzoenende woorden. Ik ben moe en heb mogelijk de komende dagen weinig tijd. Overweeg eens om een berichtje over Mensenzoon te plaatsen in het Religie- en filosofiecafé. Dat wordt bezocht door zeer deskundige en zeer kritische mensen. Een blik op Wikipedianen naar expertise kan ook behulpzaam zijn. Met vriendelijke wedergroet — bertux 6 mei 2014 23:47 (CEST)
Beste Bertux, dank voor je tip, maar nu ben ik toch wel erg geschrokken toen ik Wikipedianen naar expertise raadpleegde. Als dit de experts van Wikipedia zijn, dan kan ik mezelf ook wel als expert toevoegen - dat heb ik dan ook maar gedaan. Er staat nog geen handvol mensen met kennis van Hebreeuws en klassiek Grieks op de lijst, en juist deze mensen zijn al vele jaren niet meer actief op Wikipedia. Met vriendelijke groet, Marcocapelle (overleg) 7 mei 2014 19:28 (CEST)
Veel mensen benoemen zich niet graag als 'expert', er zijn er in werkelijkheid meer. Verder: ik meen dat Koos de Geest (Koosg predikant is geweest. Hij is juist de laatste weken weer actief, kan in elk geval Hebreeuws lezen en vermoedelijk ook Grieks. Bertrand77 kan dat geloof ik niet en hij is ook geen groot Bijbelkenner, maar is wel universitair docent en iets theologisch en in elk geval iemand die zijn afgewogen oordeel altijd op goede bronnen baseert en nooit op de doolhof van primaire teksten. Had je al onder het kopje Jodendom gekeken, bijvoorbeeld bij Metzujan? Volgens zijn Babelboxen spreek hij Hebreeuws nagenoeg op moedertaalniveau. Het vinden van zo'n Babel is altijd fijn, want die plaatst de gebruikerspagina (GP) en daarmee de gebruiker in een categorie en wel de categorie: Wikipedia:Gebruiker he-4: daar vind je iedereen die Hebreeuws op dat niveau beheerst. Ik vind ook nog Adelbrecht die actief is en Uruandimi die onregelmatig actief is, maar nog wel dit jaar. De vier mensen die die Hebreeuws als moedertaal hebben, ken ik niet en in elk geval hebben ze geen recente activiteit.
Ook de andere Wikipedia's kennen Babelboxen en de Engelse WP is gigantisch.
Een berichtje in bovengelinkt café is natuurlijk minder bewerkelijk en meerderen buigen zich gewoonlijk over kwesties die daar aangekaart worden — bertux 7 mei 2014 20:32 (CEST)
Ik ben te moe, zal vandaag niet meer reageren — bertux 7 mei 2014 20:39 (CEST)
Bertrand77 is historicus, gespecialiserd in de patristische periode en in millenialistische stromingen, Lees: de Jehova geteuigen; hij kent goed Grieks, Hebreeuws weet ik niet; hij weet bijzonder veel van de Bijbel; noemt zich agnost.,
ik ken Grieks op VVWO-niveau; Hebreeeuws kan ik me doorheen ploeteren met hulpmiddelen. Aramees, zoals Daniel 7, beheers ik niet. Groeetjes Koosg (overleg) 9 mei 2014 10:23 (CEST)

Homologatie (sport)[bewerken]

Verwijst door naar een pagina in je kladblok. Lijkt me niet de bedoeling, dus ik zal de redirect weghalen. Ga je het artikel nog afmaken? Muijz (overleg) 11 mei 2014 23:20 (CEST)

Oeps. Voor eventuele meelezers: dat is dus Gebruiker:B222/kladblok/Homologatie (sport). Ik ga er zeker niet de uitgebreide tekst van maken die ik in 2012 in gedachten had. Ik heb nu minder tijd voor Wikipedia en mijn aandacht ligt niet meer bij de hoofdnaamruimte, maar bij OP's en, sinds kort, de Arbcom. Inkorten tot een tekst die me bevalt loopt vast op mijn onvermogen om tevreden te zijn met beginnetjes, maar je hebt mijn zegen als je de tekst als uitgangspunt voor zoiets zou willen gebruiken. Sleutelen aan een bestaand artikel ligt mij beter dan het opzetten van een nieuw, dus ik wil best een tekst van jouw hand nalopen. Excuses voor de rommel, bedankt voor het opruimen ervan — bertux 11 mei 2014 23:43 (CEST)
Hoi bertux, bij toeval kwam ik hier terecht. Ik zag dat Homologatie (sport) nog steeds een erg mager artikel is. Zou de tekst uit jouw kladblok niet alsnog in gevoegd kunnen worden (na actualisatie)? Vr groet Saschaporsche (overleg) 5 feb 2018 13:51 (CET)
Hallo Saschaporsche, zoals uit mijn late antwoord al blijkt, ben ik een tijd niet actief geweest op Wikipedia. Ik verwacht wel weer iets te gaan doen, maar zeker geen dingen die echt aandacht vragen. Grotendeels is mijn antwoord hetzelfde als dat aan Muijz: gebruik van mijn kladblok wat je kunt gebruiken, desgewenst loop ik het daarna wel na — bertux 7 mrt 2018 14:56 (CET)

website[bewerken]

Byen tjij nog van plan de website Het gekrookte riet te mailen? Koosg (overleg) 12 mei 2014 20:09 (CEST)

Ja, als ik er vanavond niet toe kom, dan morgen of woensdag. Als je haast hebt, kun je het zelf ook doen, maar ik heb in het artikel al aangegeven dat we niet zeker zijn of de site wel bij het geheel hoort, dus voor mij zit er geen grote druk achter.
P.S.: Ik heb je link gerepareerd: geknookte > gekrookte — bertux 12 mei 2014 20:26 (CEST)

dank[bewerken]

Dank, je bent verdrie de eerst die daadwerkelijk een bijdrage levert aan het artikel, in plaatse van het voor te dragen voor verwijdering. zo komen we verder. max (overleg) 22 mei 2014 11:35 (CEST)

Kaboel[bewerken]

Ik kom je taalgevoel tegen z'n schenen schoppen :-)

Neen, ik heb op de overlegpagina antwoord gegeven op je vraag over de ligging van provincie en rivier Kabuul.--Polyglot (overleg) 24 mei 2014 12:25 (CEST)

Tandem (fiets)[bewerken]

Zie nog mijn toevoeging bij handige harrie; gegroet Bouwmaar (overleg) 26 mei 2014 20:13 (CEST)

Beantwoord op de OP van Handige Harrie, kopje Gebruik rollback. Melding hier was uiteraard niet nodig, want zoals nagenoeg iedere gebruiker heb ik bij mijn voorkeuren ingesteld dat pagina's die ik bewerk automatisch op mijn volglijst komen, dus ook de OP van Handige Harrie. Met vriendelijke groet — bertux 26 mei 2014 22:05 (CEST)

Vandalismebestrijding[bewerken]

Je deed een melding op mijn overleg, ik zal beter opletten. Behh (overleg) 27 mei 2014 15:09 (CEST)

Doorverwijsinfo[bewerken]

Hoi Bertux, leuk om je naam weer eens op mijn volglijst tegen te komen. Ik heb inhoudelijk echter enkele bedenkingen bij de wijziging die je hier deed, en doe op de overlegpagina een poging deze bezwaren duidelijk te maken. Je reactie hier, daar of direct in het artikel zelf wordt van harte op prijs gesteld. Mvg, Ivory (overleg) 28 jul 2014 01:05 (CEST)

Toevoeging bij Autisme[bewerken]

Hallo B222,

Ik denk dat jij gelijk hebt. Ik heb de pagina een beetje te snel willen maken. Het kon zeker beter gemaakt worden, zeker aangezien ik wel redelijk veel weet over autisme - omdat ik autisme zelf heb- en omdat ik veel lees over autisme in google scholar en andere plaatsten waar er veel informatie is te vinden.

Bedankt voor mij te waarschuwen.

p.s. Ik ben net nieuw bij wikipedia dus ik zal wat meer moeten leren over hoe ik een goede wikipedia artikel kan schrijven. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Paxfilosoof (overleg · bijdragen) 18 aug 2014 14:37 (CET)

Homologatie[bewerken]

Bertux, ik heb Homologatie (sport) afgesplitst vanaf de pagina Homologatie, omdat die laatste toch min of meer een veredelde doorverwijspagina was. Door de afsplitsingen heb ik van Homologatie een echte doorverwijspagina gemaakt. Nu zag ik dat jij je bezig hebt gehouden in het verleden met het sportgedeelte van Homologatie, je hebt deze ook in een kladbok staan van je. Zou jij dit artikel dan misschien kunnen uitbreiden? Vriendelijke groet, Goudsbloem (overleg) 7 okt 2014 11:11 (CEST)

Beoordelingsnominatie Bestuurlijke indeling van Nederland[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Bestuurlijke indeling van Nederland dat is genomineerd door Paul B. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20150811 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 12 aug 2015 02:04 (CEST)

Mee bezig?[bewerken]

Hoi B222, bij de aanmaak van het artikel Carbo (bedrijf) heb je aangegeven dat je daar de komende uren of dagen nog druk mee bezig gaat. Ruim een maand later lijkt het er echter op dat je dat sjabloon vergeten bent weg te halen. Klopt dat? - Robotje (overleg) 7 jan 2016 16:14 (CET)

Hongaarse predikanten[bewerken]

Dag Bertux, Waarschijnlijk ben je een eeuw te vroeg met de onderkoning van Napels. Als ik de Engelstalige lijst bekijk zou Fernando Fajardo y Álvarez de Toledo beter passen. Mijn markies kwam uit het en: artikel over zijn vader dus misschien zit er nog iets anders scheef? Vr. groet, JanB (overleg) 17 feb 2016 07:40 (CET)

Je vraag lijkt te impliceren dat ik er vrij zeker naast zat. Ik zal nu terugdraaien en het tzt uitzoeken. Ik had zo laat en zo slaperig niet moeten bewerken. — bertux 17 feb 2016 08:14 (CET)

Vraag om raad[bewerken]

Hallo bertux. Allereerst: ik kom je hier eigenlijk zelden tegen, maar je bent er nog wel. Hebben wij zulke verschillende interesses? Maar afijn, ik kom hier om raad, denkend aan wat je mij leerde over "gemiddelde algemene ontwikkeling". In de Review staat Kilimanjaro (berg). Ik vraag je niet om het te lezen, want dat is een te groot beslag op je tijd. Ik ben pas op de helft en het duizelt me nu al. Mijn algemene indruk is dat het lemma te groot is, te gedetailleerd en met een te hoog abstractieniveau. Kortom: te moeilijk voor een encyclopedie. Mijn vraag is: mag ik zoiets hardop zeggen? Vriendelijke groet, Sander1453 (overleg) 26 mrt 2016 11:14 (CET)

Hallo Sander1453,
Leuk om je weer eens te spreken! Dat we elkaar niet ontmoetten, kwam doordat ik gedurende een klein jaar nauwelijks bijgedragen heb. Verder heb ik tegenwoordig een eigen project waar ik veel energie in steek, dus tijd voor Wikipedia is schaarser dan vroeger.
Als onze interesses niet overlappen, dan ligt dat aan die van jou Knipoog, want de mijne omvatten het overgrote deel van de cultuurhistorie, wetenschap, techniek, beeldende kunst en literatuur. Zoekend naar kennisgebieden die me minder boeien, kom ik uit bij esoterische, theologische en juridische kwesties. Podiumkunsten spreken me letterlijk niet erg aan vanwege mijn slechte gehoor. Verder interesseren populaire media, mode en sport me in hun verschijningsvormen niet erg, maar als fenomeen des te meer.
Wat je bergvraag betreft, je kunt op Wikipedia aardig wat zeggen, maar de moeilijkheid is om het zo te zeggen dat je gehoord wordt.
Op voorhand, nog zonder het artikel gezien te hebben, leek het me vreemd dat het abstractieniveau te hoog zou kunnen zijn, want mijn ervaring is, dat je als schrijver vrijwel alles uit kunt leggen wat je zelf begrijpt, als je maar zorgvuldig schrijft. Ter adstructie heb ik de eerste alinea overgenomen, met vetgedrukt een inlas van mij:
De Kilimanjaro ([ˌkɪlɪmənˈdʒɑːroʊ]?) is een vrijstaand bergmassief in de gelijknamige regio in het noordoosten van Tanzania. Het massief bestaat uit drie aangrenzende stratovulkanen die in de periode tussen 2,5 miljoen en 150.000 jaar geleden werden gevormd: de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De Shira is de oudste vulkaan in het massief en is voor een groot deel ingestort. Tegenwoordig bestaat deze uitgedoofde vulkaan enkel uit een gekartelde bergkam. Daarna ontstond de nu uitgedoofde Mawenzi, de op twee na hoogste berg in Afrika. De jongste vulkaan van de Kilimanjaro is de Kibo, tegenwoordig een slapende vulkaan. Met 5895 meter is dit de hoogste berg van Afrika.
Met deze inlas is deze inleiding veel leesbaarder. Een makke van veel enthousiaste schrijvers is, dat ze de namen en terminologie niet introduceren, zodat de lezer niet kan anticiperen. Ongetwijfeld zijn er meer passages die met zo'n ingreep opgeknapt kunnen worden.
Nog wat punten:
 • Ik heb het hele artikel scannend gelezen en zag niet meteen iets met een te hoog abstractieniveau, dus hopelijk kun je citaten uit het artikel geven om dat bezwaar voor mij te verduidelijken.
 • Onder het kopje Kilimanjaro (berg)#Vlaktes staat een opsomming die voor mij wel erg gedetailleerd is. Ook op andere plekken in het artikel trof ik omgevallen boekenkasten aan, dus dat bezwaar kan ik billijken. Toch hebben we daarmee vermoedelijk niet het werkelijke probleem blootgelegd, maar een symptoom. Een symptoom namelijk van tekortschietend inzicht: naar ik veronderstel is auteur [[user:Heinonlein|]] geen botanicus of ecoloog. Een expert op een van die vakgebieden zou denkelijk niet eerst de grassen opgesomd hebben en daarna de bomen, maar zou ze in hun samenhang, liefst ook met de fauna behandeld hebben. Zie bijvoorbeeld het artikel Plantengemeenschap. Een fictief voorbeeld van hoe ik het graag zou willen: als ik weet dat Kirks dikdik graag kikuyu-gras eet en dat zijn uitwerpselen nodig zijn om de terminalia te laten ontkiemen, dan heb ik een interessante samenhang ontdekt die ik uit een opsomming nooit zal kunnen halen.
Samenvattend: niet een teveel aan detaillering is voor mij het probleem, maar een tekort aan duiding. Ik wil overigens benadrukken dat het bovenstaande niet als verwijt aan de auteur gelezen mag worden en dat ik bovendien maar veronderstellingen doe. Het fictieve voorbeeld heb ik je vooral aangereikt als hulpmiddel, waarmee je hopelijk je eigen bezwaren goed kunt doorgronden om ze nauwkeurig te formuleren.
 • Het geheel is erg lang, waardoor de aandacht makkelijk afdwaalt, maar het is de vraag of je het artikel moet lezen als één doorlopende tekst. Als het stuk zo geschreven is, dat je bijvoorbeeld de sectie over ecologie als afzonderlijk artikel kunt lezen, dan hoeft de lengte van het totaal niet bezwaarlijk te zijn. Idealiter leest een encyclopedisch artikel zo vlot als een spannende roman, maar dat mogen we niet eisen.
Ik overwoog om Heinonlein te pingen, maar heb zijn link toch maar tussen nowiki-tags gezet omdat jij immers de luwte van mijn OP gezocht hebt. Als je hem graag wilt pingen, dan kun je die tags verwijderen zonder mij daarvan in kennis te stellen. Ik zou te zijner tijd graag zijn mening horen.
Ik wil je tot slot hartelijk danken voor je vraag en voor je inzet om de kwaliteit van Wikipedia te verhogen.
Met vriendelijke groet — bertux 26 mrt 2016 23:02 (CET)
Dank voor je antwoord en je inzichten, bertux. Met jouw commentaar erbij ga ik nog eens door het artikel heen om te kijken wat mijn bezwaren nu echt zijn. Ik heb de ping naar Heinonlein niet geactiveerd, maar hem op zijn OP op dit gesprek gewezen. Groet, Sander1453 (overleg) 27 mrt 2016 01:40 (CET)
Dank jullie wel, ik ben blij dat jullie zoveel energie in de verbetering van dit artikel steken! Of, zoals ze in Tilburg zeggen, "Ik ben in mijn knollentuin"! Ik ben inderdaad geen botanicus, nog een ecoloog. Het probleem met de sectie 'Ecologie' is vooral dat ik weinig bronnen ben tegengekomen die daadwerkelijk de interacties tussen de flora en fauna beschrijven. Maar lijstjes met taxa zijn er in overvloed! Ik was aan dit artikel begonnen omdat de ontdekkingsgeschiedenis me zo boeide, ecologie, klimatologie en geologie zag ik vooral als een uitdaging. Afijn, er moet nog heel wat gebeuren, maar zolang ik verbeterpunten aangereikt krijg moet ik er toch chocolade van kunnen maken! Nogmaals dank. heinGlas z3.pngnlein'' 27 mrt 2016 08:36 (CEST)
Dag Bertux, al surfend op zoek naar heel iets anders, kwam ik je bovenstaande commentaren tegen. Ik vind ze helder en leerzaam.Koos van den beukel (overleg) 24 sep 2017 09:23 (CEST)
Dankjewel Koos, je compliment vanuit de stralend blauwe lucht doet me goed, zeker nu het de laatste jaren zo stil is geworden op mijn overlegpagina, dat ik me nauwelijks nog deel van de Wikipedia-gemeenschap voel. Op zich is dat natuurlijk wel een goed teken, want als er veel te klagen is komen de mensen vanzelf.
Hoewel ik geen baan heb, beschouw ik mezelf als professioneel schrijver en geholpen door een ruime algemene ontwikkeling zie ik vaak makkelijk hoe een tekst te verbeteren is. Voel je vrij om me aan te spreken op die sterke punten.
Ik heb een paar van je artikelen bekeken en die zien er goed uit, wat extra waarde geeft aan je reactie. Neemt niet weg dat ik al op het punt stond om er een te gaan bewerken. Hoewel ik bescheiden aanpassingen en inhoudelijke toevoegingen niet als kritiek zie, maar als een geste, heb ik toch mijn handen even teruggetrokken. Ik neem aan dat je je eigen artikelen automatisch of handmatig aan je volglijst toevoegt? Zo niet, dan schrijf ik wel een berichtje als dat nodig lijkt.
Fijne dag nog — bertux 24 sep 2017 15:44 (CEST)
Voel je vrij en ga je gang, ik weet niet alles en wat mij een goede formulering lijkt, kan voor een ander onduidelijk zijn. Koos van den beukel (overleg) 24 sep 2017 21:08 (CEST)

Beoordelingsnominatie E-liquid[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om E-liquid dat is genomineerd door ErikvanB. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20160825 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 26 aug 2016 02:04 (CEST)

Usa (rivier in de Taunus)[bewerken]

Beste bertux, ik heb de nominatie van dit artikel inmiddels ingetrokken, maar de titel is wel wat lang en ongewoon. Usa (rivier) is thans een redirect naar Oesa (Petsjora). Nu zou Usa (rivier in de Taunus) eventueel hernoemd kunnen worden naar Usa (rivier), hoewel dat moet via een verplaatsingsverzoek, waarna er eventueel boven geschreven kan worden: Voor de rivier in Rusland, zie Oesa (Petsjora). Maar wat ook kan, is dat Usa (rivier in de Taunus) wordt omgedoopt in Usa (Duitsland) en Oesa (Petsjora) in Oesa (Rusland), waarna Usa (rivier) een redirect dp wordt óf gewoon wordt verwijderd. Ik weet niet wat het beste is. Misschien wil je je hierover nog buigen. De interwiki's voor de rivier in de Taunus zijn hier. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 sep 2016 18:52 (CEST)

Leuk, weer eens verkeer op mijn OP. De interwiki was al gemaakt door Osingar. Ik heb de redirect genomineerd voor verwijdering en de pagina hernoemd tot Usa (Duitsland), aangezien zelfs onze oosterburen er op de:Usa maar eentje vermelden binnen hun landsgrenzen. De transcriptiegids leert dat ik eventueel de redirect Usa (rivier) had kunnen ombuigen naar Duitsland, maar dat lijkt me eerder verwarrend, gezien de reeks rivieren die bij ons officieel als Oesa gespeld worden, maar bij veel van onze taalgenoten als Usa door het leven zullen moeten. Via Usa en Oesa komen ze er wel — bertux 18 sep 2016 21:42 (CEST)
Ik heb trouwens Linkeroever en Rechteroever omgevormd naar minimale, maar echte artikelen, zodat er gewoon naar gelinkt kan worden — bertux 18 sep 2016 21:42 (CEST)
Ik heb er gewoon weer dp's van gemaakt en de moeizame linken aangepast/verwijderd. The Banner Overleg 18 sep 2016 22:49 (CEST)
Waarom dat? De lijstjes staan in een artikel even goed als in een dp, maar naar een dp kun je niet linken. Dat linken is wel nodig, want het is beslist niet evident welke oever de linker- en welke de rechter is — bertux 18 sep 2016 22:58 (CEST)
Bedankt, bertux, voor je uitgebreide toelichting. Vergeef me dat ik hierboven een schrijffout maakte en "redirect" schreef waar ik "dp" bedoelde, wat me wel vaker gebeurt (ik heb het hierboven verbeterd). Ik ben blij met de hernoeming naar (vreemd wiki-jargon) Usa (Duitsland) en de nominatie van Usa (rivier). Helemaal prima zo. Mvg, ErikvanB (overleg) 19 sep 2016 02:40 (CEST)

Baksteen(fabriek)[bewerken]

In het artikel Baksteen staat wel uitgelegd wat het fabricageproces is. Nietanoniem (overleg) 27 sep 2016 14:48 (CEST)

Dank je! Het artikel Steenfabriek zou daar natuurlijk wel duidelijk naar moeten verwijzen. Als workaround zal ik de lezer er expliciet op wijzen dat hij voor het productieproces moet kijken bij Baksteen. Op den duur zou er een helderdere oplossing moeten komen. Een apart artikel Baksteenproductie zou misschien een idee zijn, ingedeeld in:
 • pre-industriële productie – de info die nu te vinden is bij Handvormsteen.
 • industriële productie – nu te vinden bij Baksteen.
 • en eventueel postindustriële productie – met 3d-printers, magnetrons, laserstralen of weet ik veel.
Wordt zo'n artikel te groot of te onoverzichtelijk, dan kan het natuurlijk gesplitst worden of doorverwijzen naar hoofdartikelen. Andere ideeën zijn natuurlijk welkom, maar de huidige toestand vind ik niet duidelijk genoeg voor de lezer. Met vriendelijke groet — bertux 27 sep 2016 16:04 (CEST)

Kikker / Kikkert[bewerken]

Beste B222 / Bertus, Zojuist heb ik je wijziging op de disambig/doorverwijs-pagina Kikker goedgekeurd/geaccordeerd, maar bij nader inzien begon ik wat twijfelen en vroeg ik me toch vraagjes af.

 • Is er een algemene regel dat op een disambig-pagina de links naar andere doorverwijspagina's boven moeten staan ?
 • Is een verwijzing naar een andere dp "Kikkert", die geen directe verwijzing geeft naar iets dat Kikkert (tout-court) heet, maar slechts verwijzingen naar mensen met de achternaam Kikkert, relevanter dan verwijzingen naar iets dat '(De) Kikkers' of 'kikkers (en muizen)'?
Dat zijn kleine vraagjes, waar ik nu mee zit. Antwoord stel ik op prijs. Maar anders ga ik hier niet verder over zeuren. Paulbe (overleg) 28 jan 2017 23:01 (CET)
Hallo Paulbe, hopelijk morgen antwoord, ben nu met andere dingen bezig. Ping me zo nodig, als ik het vergeet — bertux 28 jan 2017 23:19 (CET)
Pong ! bedankt voor je antwoord. Ben benieuwd. Zo niet, dan ga ik niet ping-en, hoogstens pongen. ;-) Paulbe (overleg) 29 jan 2017 00:09 (CET)

Weinig[bewerken]

Scherp gezien, B222. Dankjewel en sorry voor deze misser. Mvg, ErikvanB (overleg) 7 aug 2017 05:21 (CEST)

Ach, twasnietveel. (En excuses voor de late reactie) — bertux 27 sep 2017 05:58 (CEST)

Cornelis[bewerken]

dag Bertus. Zie overleg van Cornelis. bedankt.

Graag gedaan, attent dat u nog even langskomt. De afhandeling zal bij MoiraMoira in goede handen zijn, maar u bent hier vanzelfsprekend welkom. Met vriendelijke groet — bertux 27 sep 2017 05:58 (CEST)
Voor meelezers: zie Melding betreffende Cornelis~nlwiki — bertux 27 sep 2017 05:58 (CEST)

prof. Besselaar[bewerken]

Dag Bertux, het artikel Gerrit Besselaar heb ik met belangstelling gelezen. Ik heb er wat kleinigheden in gewijzigd, onder andere heb ik professor in hoogleraar veranderd. Ik dacht dat prof de aanspreektitel was, hoogleraar de functie. Als je het er niet mee eens bent hoor ik het graag, want dan zet ik het wel weer terug. Met vriendelijke groet, EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 21 dec 2017 11:25 (CET)

Dankjewel voor je aanpassingen. Er is er een waar ik nog over wil overleggen, maar daar heb ik nu geen gelegenheid voor. Alles op zijn tijd. Fijne feestdagen! — bertux 22 dec 2017 15:53 (CET)

d/t[bewerken]

Zeg Bertux, dit was al erg genoeg, maar nu ook nog 'ik treedt'. Onaangenaam Het moet niet veel gekker worden. Mvg, ErikvanB (overleg) 9 jan 2018 21:52 (CET)

Glimlach Als ik mij goed begrijp is er steeds een misverstand — bertux 9 jan 2018 22:19 (CET)
Ja, dat heb je zich goed beseft. ErikvanB (overleg) 9 jan 2018 22:49 (CET)

Link[bewerken]

Verplaatst naar Overleg:Renée Suerickx-Demarbaix#Link 1975. Permalink #Link 1975 — bertux 14 jan 2018 20:48 (CET)

Landoppervlakte Súdwest Fryslân[bewerken]

Beste Bertux, je schreef: "Het is me niet duidelijk waarom je een claim over landoppervlak verwijderde. Toelichting en bron staan in het kopje [[Súdwest-Fryslân#Ontstaansgeschiedenis]: de gemeente is per 1 januari gegroeid — bertux 6 jan 2018". Ik heb zelf nog geen bewijs gezien voor de landoppervlaktevermeerdering, daarom ben ik uitgegaan van de cijfers op de pagina van deze gemeente. Je verwijst naar het CBS, dat nog niet de cijfers van 2018 vermeldt (als ik de verwijzing volg). Door de herindeling zal de gemeente inderdaad de grootste moeten zijn. Ik zou dat graag willen terugzien in de cijfers op de Wikipediapagina. Het is tenslotte een belangrijke wijziging van 2018 in de tabel van de grootste gemeenten. Zou je deze willen aanpassen? Overal staat nog 459,64 km² landoppervlakte. Hetzelfde geldt voor https://nl.wikipedia.org/wiki/Tabel_van_Nederlandse_gemeenten. Ik ben geen nieuw landoppervlakte tegengekomen op internet. Groeten, Romanist (overleg) 27 jan 2018 17:42 (CET)

Jubileumster 10 jaar[bewerken]

Voor mensen die zich al 10 jaar of langer inzetten voor Wikipedia. Aangezien u nog altijd actief bent, dan is deze ster hier wel op zijn plaats. Rode raaf (overleg) 28 jan 2018 21:33 (CET)

Dank u wel, Rode raaf! Attent dat u blijkbaar de Sterren voor bewezen diensten geadopteerd hebt. Bijna had u mij nog verrast, want ik kijk nooit terug en ben gewoonlijk stomverbaasd als iemand mij meldt dat ik het een of ander al drie, vijf of vijfentwintig jaar doe. Maar in december vroeg iemand er toevallig naar. Ik wil u graag bedanken voor uw werk om de Wikipedia-gemeenschap te versterken en wat warmte te brengen in een groep die in zijn gedrevenheid soms de gezamenlijkheid uit het oog verliest. Het kleine gebaar heeft grote werking. Hartelijk dank, hartelijke groet — bertux 28 jan 2018 23:07 (CET)
Graag gedaan B222 Glimlach Wat betreft kleine gebaren met (hopelijk) een grote werking heb ik nog een idee klaarliggen dat ik eerdaags ga presenteren. Wat betreft de jubilea sterren wil ik in elk geval komende tijd vrijmaken om te gaan zoeken naar diegenen die de ster nog niet hebben. U ook bedankt voor uw inzet! Hartelijke groet, Rode raaf (overleg) 28 jan 2018 23:14 (CET)

Beoordelingsnominatie Spaanse verdediging[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Spaanse verdediging dat is genomineerd door Bob.v.R. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20180317 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 18 mrt 2018 01:03 (CET)

Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Dresden[bewerken]

Dank je wel nog voor je hulp gisteren, maar ik weet even niet meer hoe het precies verder moet met de overgebleven tabellen (drie in totaal). Is het anders een idee om de stukken die nu al wel helemaal goed zijn alvast over te zetten naar de hoofdnaamruimte, en de rest later? Of is dat lastig i.v.m. het behoud van de bewerkingsgeschiedenis? De Wikischim (overleg) 26 mrt 2018 09:44 (CEST)

Je kunt de Duitse tabellen kopiëren zoals ik op de helpdesk aangaf. Let wel, dat je de gerenderde tabellen neemt om naar Excel of Open Office te kopiëren, niet die van het bewerkingsscherm. Problemen? Dan hoor ik het wel — bertux 26 mrt 2018 10:02 (CEST)

Redirect Tafkap[bewerken]

Hoi B222, fijn dat je mijn aanpassing op de redirect TAFKAP kon waarderen. Ik meen dat de bestaande redirect Tafkap daarmee tevens overbodig is geworden. Als je het daarmee eens bent, verwijder ik die. Apdency (overleg) 26 mrt 2018 09:50 (CEST)

Bij mijn weten werd dit acroniem altijd in hoofdletters geschreven en is de andere versie fout en schadelijk. Links ernaartoe vanuit de hoofdnaamruimte moeten omgeleid worden naar TAFKAP. Als er vanuit OP's en zo geen links zijn, mag hij daarna nuweg. Zijn die links er wel, dan moet het via een normale verwijderprocedure — bertux 26 mrt 2018 09:59 (CEST)
Ik kan je vertellen dat dergelijke links er niet waren. De redirect uit 2010 is opgeruimd. Apdency (overleg) 26 mrt 2018 10:09 (CEST)
Apdency, ik stuit vandaag op een niet gelijksoortig, maar toch ook hinderlijk redirect-duo: PRADO en Prado. De eerstgenoemde kan wat mij betreft weg: geen relevante geschiedenis, geen inkomende links, wel verwarring. Wie na verwijdering nog PRADO in het zoekvakje typt, komt gewoon bij de onderkastvariant uit en vindt het gewenste. Kun je dit weghalen? — bertux 7 apr 2018 15:27 (CEST)
Inderdaad een niet gelijksoortig geval, omdat PRADO wel de schrijfwijze is van de afkorting van datgene waar de redirect nu naar toe gaat én er sprake is van een dp. Of dat praktische argument dat je nu noemt alles zegt, weet ik daarom niet. Mede omdat ik zo offwiki ga, ping ik Wikiwerner even; volgens mij weet die precies hoe het zit met dit soort gevallen. Apdency (overleg) 7 apr 2018 15:37 (CEST)
Ik heb ook het voor de hand liggende alternatief overwogen: de redirect PRADO laten wijzen naar Prado. Maar gezien de feiten die ik hierboven gaf, is dat overbodig en voornamelijk hinderlijk. Ik wacht af wat Wikiwerner doet — bertux 7 apr 2018 15:48 (CEST)
Bedankt voor de ping. PRADO met hoofdletters is een heel begrijpelijke schrijfwijze voor wie de organisatie bedoelt. Iemand die PRADO linkt in de lopende tekst, maakt dan een rode link, wat kan leiden tot een Ellywaatje. Wie nu PRADO, met hoofdletters, intikt in het zoekvak, komt gelijk bij de organisatie uit. Wel zo praktisch. Wikiwerner (overleg) 7 apr 2018 16:29 (CEST)
Wie naar de organisatie met de lange naam zoekt, heeft inderdaad geen probleem. Maar genoeg lezers zijn zich nauwelijks bewust van hun CapsLock en typen hoofdletters terwijl ze op zoek zijn naar een van de vele andere betekenissen. Het soort ongemakken dat ontstaat als een zoekterm in verschillende kapitalisaties beschikbaar is, kan ik goed illustreren met een permalink naar het kopje FAT en Fat op de OP van Wikiklaas. Zelfs heel ervaren gebruikers gaan de mist in en ik heb veel doorverwijspagina's gezien die ver overlapten, maar beide incompleet waren.
Vaak wordt zoiets in gang gezet, doordat er een tweede betekenis opduikt en de redirect omgebouwd wordt tot doorverwijspagina. En ja, die tweede betekenis is er, zie en:PRADO (framework). Het Ellywaatje kan dus ook de andere kant op werken. Voor mij is er maar een redelijk alternatief voor verwijdering: PRADA laten wijzen naar Prada. Dat komt tegemoet aan je bezwaar tegen een rode link — bertux 7 apr 2018 17:40 (CEST)
Dan moeten we dat laatste doen, vind ik ook best, maar in geen geval verwijderen. Wikiwerner (overleg) 7 apr 2018 18:03 (CEST)
Oké, gedaan — bertux 7 apr 2018 18:15 (CEST)
Fijn dat jullie er samen uitgekomen zijn. Apdency (overleg) 7 apr 2018 20:42 (CEST)

Moord op Abraham Lincoln[bewerken]

Bertux, ik zie je bijdragen in de Kroeg m.b.t. Moord op Abraham Lincoln. Ik begeleid bij het vertaalproject meerdere Franse vertalingen. Als je wilt kan ik bij vragen als sparring partner dienen (al denk ik persoonlijk dat de werkwijze die jij zelf voorstaat, prima is). Maar misschien bespoedigt deze bijdrage de slepende discussie in de Kroeg. Groet, Ecritures (overleg) 28 mrt 2018 12:38 (CEST)

(eerdere reactie van bertux aangepast)
Ecritures, mijn gesprekspartners in de Kroeg[1] laten niets meer horen. Wat is nu het vervolg?
 • AWossink werkt bij Wikimedia Nederland, heeft hij een formele taak rond dit onderwerp, of kan ik zijn mening lezen zoals die van een willekeurige collega?
 • Kan ik mijzelf gewoon noteren als adoptie-vertaalbegeleider?
 • Hoe komen we erachter hoe de vertaler tegen het artikel aankijkt?
 • Kan ik zelf contact opnemen met de vertaler? Wie is het überhaupt? — bertux 29 mrt 2018 12:52 (CEST)
Dag Bertux, naar aanleiding van de discussie in de kroeg zie ik weinig problemen om de vertaling van het Franse artikel toch op te pakken, en ik krijg de indruk dat anderen er ook geen principiële bezwaren tegen hebben. Ik heb aan TsjerkSVries doorgegeven dat hij contact met je kan opnemen over het artikel; wat hij ook gaat doen. Het is in ieder geval een interessant onderwerp waarvan ik het opmerkelijk vind dat NLWP er nog geen artikel over heeft - maar dat duurt hopelijk niet lang meer! Groet, AWossink (overleg) 4 apr 2018 16:00 (CEST)
Oké, ik zal in de kroeg een permalink naar hier plaatsen en vice versa, tot heil des volks, dus voor nalezers en meelezers. Bedankt voor je reactie, ik kijk uit naar het contact! — bertux 4 apr 2018 19:16 (CEST)

Permalink Kroegdiscussie Moord op Abraham Lincoln zoekt adoptie-Wikipediaan!

NIET MEER WIJZIGEN. Met de permalinks beschouw ik het overleg onder dit kopje als gesloten.
Nog iets over dit onderwerp te melden? Maak een nieuw kopje aan — bertux 4 apr 2018 19:31 (CEST)

Bedankt[bewerken]

Dag Bertux, Ik ga voor langere tijd off line. Ik heb een ruim aantal jaren wikipedia achter de rug en wil er nu los van zijn. Mijn bijdragen zijn al dan niet zinvol geweest. Ik wil je bedanken voor de hulp die je mij bood bij de foto-reuring rond Geschiedenis van de Nederlandse zeevisserij'. Veel dank en met vriendelijke groet, Prenter2 (overleg) 29 mrt 2018 13:24 (CEST)

Dag Prenter2,
Een mens moet zich soms losmaken. Maar zonder druk uit te willen oefenen, moet mij van het hart, dat ik het jammer vind als je weggaat. Veel van de mensen op Wikipedia bekijken de wereld door het vierkante kader van hun scherm, sommigen lijken de wereld zelfs alleen zo te kennen. Dan is het een verademing om een man tegen te komen die uit een andere wereld komt. En ja, die werelden botsen en schuren. En ja, dat vreet energie en kan een mens mismoedig maken. Je kent van Wikipedia het zuur en het zoet, ik zag dat je in 2015 ook al afscheid had genomen.
Voel je vrij om te gaan, maar bij terugkomst zul je weer welkom zijn. Ik voel me vereerd dat je op deze pagina langs wilde komen voor een afscheidswoord.
Het ga je goed — bertux 29 mrt 2018 19:29 (CEST)
Ik wil het artikel Geschiedenis van de Nederlandse zeevisserij nog nader bekijken, ik kom er dan op deze plaats op terug, wel wetende dat je het misschien niet meer zult lezen. Het is dan een armzwaai, zonder te weten of de ander hem nog ziet, hopend dat de ander hem voelt — bertux 29 mrt 2018 19:33 (CEST)

Deel je feedback en je ervaringen als Wikimediabewerker in een wereldwijde enquête[bewerken]

WMF Surveys, 29 mrt 2018 20:34 (CEST)

Salut![bewerken]

Beste Bertux, Dank voor je warme woorden, mooi afgemeten, heel persoonljk en prachtig van opmaak: de warme kant van wikipedia. Alhoewel ik er niet mee flirt, ik ben 85 jaar, schreef vorig jaar mijn laatste en elfde boek en ik had nog veel energie tot het schrijven, maar nu even niet. Met nogmaals, veel dank en vriendelijke groet, Prenter2 (overleg) 30 mrt 2018 10:44 (CEST)

Vertaling Moord op Lincoln[bewerken]

Beste B222,

Ik loop als vertaler Frans stage bij Wikipedia en had aan Arne Wossink doorgegeven dat ik graag het artikel over de moord op Lincoln zou willen vertalen. Hij schreef dat jij dit artikel daarna zou bewerken tot Wikipedia-artikel. Ik ben ermee begonnen en laat het weten als het klaar is.

Vriendelijke groet,

Tsjerk de Vries TsjerkSVries (overleg) 5 apr 2018 09:32 (CEST)

Hallo TsjerkSVries,
Welkom hier! Ik zag dat je anderhalve maand bezig bent op Wikipedia, dus er zal al iets duidelijk geworden zijn van de werkwijze en van de georganiseerde chaos die Wikipedia soms is. Ik ga er dus van uit, dat je jezelf kunt redden, maar vragen en opmerkingen zijn welkom.
Een paar aandachtspunten:
 1. De 109 voetnoten in het Franse artikel. Die mogen alleen verschijnen in het Nederlandse artikel, als ze bij het vertalen geraadpleegd zijn en dan is het ook zeer wenselijk om ze te vermelden. Kan ik er vanuit gaan dat je hierop let? Als dit om een of andere reden erg lastig is, dan kun je je ook beperken tot het noemen van de nummers van geraadpleegde voetnoten. Geef dan wel de datum en uur aan van de versie waar je mee werkt, anders gebeuren er rare dingen als iemand ineens een paar voetnoten toevoegt of verwijdert. Als je geen voetnoten raadpleegt, dan heb ik graag dat je dat hier even aangeeft, dan weet ik waar ik aan toe ben.
 2. Ik weet niet of iemand je heeft geattendeerd op deze discussie: De kroeg: Moord op Abraham Lincoln zoekt adoptie-Wikipediaan!. Het hervertalen van een vertaling kon alleen doorgang vinden, doordat ik heb aangegeven je werk te gaan vergelijken met het Engelstalige origineel. Daarom zou het voor mij prettig zijn als je stukken waar je redelijk tevreden over bent alvast in je Kladblok zet, maar dat is naar je eigen inzicht. Ik zal er zeker niet op gaan hakketakken.
 3. Ik zag op Overleg gebruiker:Smiley.toerist je opmerking over werkwoordstijden. (Permalink — Vertaling artikel geschiedenis Franse spoorwegen.) De doctrine op de Nederlandse Wikipedia dat gebeurtenissen uit het verleden in een grammaticale verleden tijd beschreven moeten worden, is mij een doorn in het oog en ik heb hierover net een pittig bericht in het Taalcafé gezet. Kom je iets tegen dat je liefst in een tegenwoordige tijd vertaalt: ga je gang. Bij commentaar of bemoeizucht verwijs je naar mij, ik hou je uit de wind.
 4. Mijn gebruikersnaam is B222, maar ik onderteken als bertux en zo word ik ook vaak aangeduid. Als aanspreeknaam heeft dat mijn lichte voorkeur, hetzij cursief in onderkast, hetzij niet cursief met hoofdletter.
Succes met je stage en je studie!
Met vriendelijke groet — bertux 6 apr 2018 00:24 (CEST)
Beste Bertux,
Bedankt voor de uitgebreide instructies. Allereerst wat betreft de voetnoten, ik heb inderdaad geen tijd om die door te kijken, in andere artikelen heb ik in de vertaling aangegeven naar welke plek in de tekst de noten verwijzen. Ik was al begonnen het artikel te vertalen, maar ik wil het graag nog herschrijven. Het lijkt me een goed idee om de onderdelen die klaar zijn op mijn kladblok te plaatsen. Ik ga meteen aan de slag en laat het weten zodra het eerste stuk er staat. Ik zag dat mijn vraag over werkwoordstijden heftige gevoelens opriep, bedankt voor je steun. Bij dit artikel lijkt het me mooier om alles wel in één tijd, in dit geval de ovt te zetten.
Vriendelijke groet,
TsjerkSVries (overleg) 10 apr 2018 18:45 (CEST)
Hallo TsjerkSVries,
Dank voor je bericht.
Melden is optioneel, want ik heb jouw Kladblok al op mijn Volglijst gezet. Dat kan gewoon, al bestaat dat kladblok nog niet — bertux 10 apr 2018 19:02 (CEST)
Net voordat ik het eerste stukje wilde plaatsen, zag ik dat de Engelse versie heel anders is dan de Franse. Voor zover ik kan zien zijn er een aantal stukken van de Franse Wikipedia overgenomen uit het Engels, maar het grootste deel is in ieder geval herschreven. Controleren aan de hand van de Engelse versie zal bij het meeste dus niet lukken, ik weet niet of je het ook gewoon zo wil doen? TsjerkSVries (overleg) 11 apr 2018 19:00 (CEST)
Ja. Het was nooit mijn bedoeling om op alineaniveau te gaan vergelijken. Het gaat mij om de representatie van de feiten, bijvoorbeeld de tijdlijn en het belang dat in de geschiedenis aan bepaalde interpretaties gehecht is. Ik weet hoe het op Wikipedia werkt: vooral de grote artikelen hebben vele tientallen auteurs en door hun inbreng beginnen de taalversies al op zins- en alineaniveau te divergeren voor de vertaler klaar is. Zonder mezelf pretenties aan te meten is het mijn bedoeling om de tekst te bekijken door de bril van een historicus of socioloog. Vertaalkundige kan en wil ik niet zijn; de middelen die ik inzet zijn naslagwerken, mijn algemene ontwikkeling, mijn speurneus voor inconsistenties en mijn taalgevoel.
Ja, je kunt verder wat mij betreft — bertux 11 apr 2018 19:22 (CEST)

Herinnering: Deel je feedback in de Wikimedia-enquête[bewerken]

WMF Surveys, 13 apr 2018 03:32 (CEST)

Wf.?[bewerken]

Beste Bertux, wat betekent Wf.?

Ben je erop tegen om op een doorverwijspagina de streek te noemen waar een plaats ligt binnen een land (zoals de Pyreneeën)?

Groeten, Bever (overleg) 18 apr 2018 16:51 (CEST)

 1. h:wikificeren
 2. Doorverwijspagina's: deze dienen om de lezer zo snel mogelijk door te sturen. Daarom verschillen ze fundamenteel van andere pagina's: ze moeten zo min mogelijk informatie bevatten, niet meer dan nodig is om de lezer de juiste link te laten kiezen. Bij de diff die je geeft was de teruggesnoeide informatie naar mijn oordeel nog steeds ruim voldoende en dus meende ik de lezer een plezier te doen door hem geen overbodigheden voor te schotelen. Vanzelfsprekend sta ik open voor andere gezichtspunten — bertux 18 apr 2018 17:06 (CEST)

Jouw feedback is belangrijk! Laatste herinnering om deel te nemen aan de wereldwijde Wikimedia-enquête[bewerken]

WMF Surveys, 20 apr 2018 02:42 (CEST)

toestemming foto Wanda Tuerlinckx[bewerken]

Geantwoord op Overleg gebruiker:Victoria Kwint

Overleg zo veel mogelijk op de pagina waar het begonnen is — bertux 29 mei 2018 18:20 (CEST)

Moord op Abraham Lincoln[bewerken]

Ik heb het {{meebezig}}-sjabloon even weggehaald. Dat doe ik altijd na 30 dagen inactiviteit. Uiteraard mag je het weer terugzetten zodra jij dat nodig vindt. Bedankt, en succes! Edoderoo (overleg) 30 jun 2018 09:57 (CEST)

Volkomen terecht. Ik zit te dubben over de aanpak van dit artikel en kom niet verder. De kwaliteit van het basismateriaal is nogal teleurstellend. Dat geldt zowel voor het Engelse artikel dat de basis heeft gevormd, als voor het Franse dat daaruit voortgekomen is en in het kader van het Vertaalproject naar het Nederlands vertaald is.
Inhoudelijk klopt haast alles wel, maar de relevantie van veel te berde gebrachte feiten is twijfelachtig en de opbouw van het Franse artikel is chaotisch, zowel op onderwerpniveau als alineaniveau. Ik was van plan het voor Wikipedia naar het Nederlands vertaalde artikel als uitgangspunt te nemen en het Engelse als ruggensteun te gebruiken, maar ben nu off-Wiki het Engelse artikel aan het vertalen, met het Nederlandse ter naslag. Ik ping Ecritures even over mijn ervaringen.
Bij het voorgaande mag wel bedacht worden, dat mijn eisen aan de tekstkwaliteit erg hoog liggen, misschien te hoog. Maar zelfs met flink verlaagde normen vind ik, dat het artikel voor een Article de qualité ernstig tekortschiet qua opbouw en samenhang. Bij passages in het eerste kwart van het verhaal heb ik in de Nederlandse vertaling meerdere keren een groot deel van het artikel moeten lezen om te begrijpen waarom de schrijver ze opgenomen had. Ik heb ze geheel herschreven en anders ingedeeld. Bij een ander stuk – dat een rommelig gevecht in een woonhuis onnodig gedetailleerd beschrijft – ontbreekt een inleiding, zodat niet alleen de diverse personen, maar ook hun onderlinge relaties en hun plaats in de historie, pas geïntroduceerd worden als ze halverwege de trap gewapend tegenover elkaar staan. Zoiets kan alleen als je als poule zonder tête bent begonnen met schrijven. Ik wil geen verwijten maken aan de vertaler van ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers, die heeft gewoon een zwakke Franse tekst vertaald naar een zwakke Nederlandse, maar de vraag rijst wel of de regisseurs van het Vertaalproject niet aan verwachtingsmanagement zouden moeten doen — bertux 30 jun 2018 23:59 (CEST)

Wiki Cafe datum vermeldingen[bewerken]

Op Portaal:Gebruikersportaal en Wikipedia:Ontmoeten staat de foutieve datum donderdag 4 november, dit dient donderdag 1 november te zijn. Hoe dit te corrigeren in het sjabloon? HT-boek (overleg) 5 jul 2018 20:56 (CEST)

Bedankt voor je alertheid! Het probleem zat in Sjabloon:Komende activiteiten en is nu gecorrigeerd, zie deze diff, en ik heb ook augustus toegevoegd. De fout is ontstaan bij deze diff van 12 februari. Allemaal handwerk, beetje primitief — bertux 6 jul 2018 00:36 (CEST)

Sjablonenoverzicht[bewerken]

Ik heb ook ontdekt waarom ik niet kon vinden wat ik onderaan de pagina zocht:

Als je bij Voorkeuren#betafunkties de optie Nieuwe wikitekstmodus hebt ingeschakeld, verdwijnt het overzicht van gebruikte sjablonen dat ik onderaan zocht. Als je die zou willen uitschakelen om het zelf uit te proberen, zou je vermoedelijk de browser moeten herstarten. Maar er is een vlottere manier om het na elkaar te bekijken:

N(oordwijk) A(an) Z(ee)[bewerken]

Dag Bertux, op NAZ voegde je toe dat NAZ ofwel NaZ afkorting is voor Noordwijk aan Zee. Dat vind ik op de bewuste pagina echter niet terug. Misschien wel zo handig om het dan daar ook op de een of andere manier toe te voegen? Mvg, Encycloon (overleg) 17 aug 2018 22:43 (CEST)

Ik vond dit met Google, maar niet via onze eigen zoekmachine, dus ik vermoedde al zoiets. Soms vul ik in zulke gevallen de artikelen aan, maar er is geen beginnen aan om alle artikelen bij te werken waar een doorverwijspagina naar linkt, ook al omdat het maken van dergelijke pagina's een bepaald werkritme vereist en zelfs dan verrassend tijdrovend is.
Voor NaZ geldt ook nog, dat het informele gebruik verschilt van het formele, dus ik had niet veel zin om me erin te verdiepen. Heb ik er zaterdag tijd voor, dan doe ik het; zo niet, dan gaat het over — bertux 18 aug 2018 01:58 (CEST)
Aha, oké. Inderdaad ook prima als het zo blijft staan. Encycloon (overleg) 18 aug 2018 09:44 (CEST)


Dood van Nicky Verstappen[bewerken]

Zie : Overleg:Dood van Nicky Verstappen Hallo Bertux : ( Na enkele maanden nieuws van mij. ) Er is een strijdpunt inzake actueel onderwerp en ik wil eens vragen wat uw mening is : Over de wijziging van de titel van het artikel : nl. vroeger Moord op ... en nu Dood van .... Zie : Overleg:Dood van Nicky Verstappen. Mijn allerbeste groeten, jmenbois jmenbois (overleg) 24 aug 2018 21:53 (CEST)

Welkom hier! Eer ik de betekenis van 'hier' verduidelijk, wil ik ingaan op de gestelde kwestie. Allereerst wil ik benadrukken, dat ik geen jurist ben en dat mijn denkkader en persoonlijke waarden veel meer ontleend zijn aan de overlevingsnoodzaak van de kleinschalige samenleving dan aan de bescherming tegen onterechte vervolging die onze trias politica kenmerkt. Ikzelf vind het aanvaardbaar, verdedigbaar en zelfs moreel juist als ik onrecht lijd, wanneer dat de samenleving ten goede komt en, ik meen dat de categorische imperatief een uitbreiding naar de maatschappij niet in de weg staat. Deze overweging omvat overigens meer dan het juridische domein en staat volkomen los van de schuldvraag. Bijvoorbeeld: met een groep van twintig mensen zit ik vast in een ingestorte kolenmijn. Over twee maanden zullen reddingswerkers ons bereiken, maar ons proviand is op. Wie van de aanwezigen moet er nu gekannibaliseerd worden? Wel, de zwaarste man natuurlijk, weliswaar met de onprettige bijkomstigheid dat ik degene ben die aan het spit geregen zal worden. Maar ik ben toch nergens aan schuldig? Is het dan toch rechtvaardig mij te roosteren? Ja, dat is rechtvaardig.
Vertaald naar deze zaak: zou ik de verdachte in deze zaak onrecht doen als ik hem doodsloeg? Volgens de wet wel. Zou ik het dan toch doen als ik zeker was dat niemand het ooit te weten kon komen en ik zou vrezen dat hij zich ging onttrekken aan justitie? Ja, zonder twijfel. Niet op grond van de zaak van Nicky Verstappen alleen, wel in samenhang met zijn eerdere delicten. De samenleving moet voor deze man behoed worden.
Nu van mijn persoonlijke ethiek naar de juridische blik van een leek. U vroeg er niet naar, maar ik vind het zeker verdedigbaar dat wij 's mans naam noemen nu de politie dat al gedaan heeft. Ga ik dat dan verdedigen? Nee, want mijn ethiek weerhoudt mij van het kweken van splijtzwammen. Oftewel: de kool is het sop niet waard.
Maar moeten wij de verdachte als moordenaar aanduiden? Ik zie hem zo, maar het is de rechter die oordeelt. Moord is onder het Nederlandse recht een feit dat alleen kan plaatsvinden (1) na voldoende gelegenheid voor beraad en (2) als een intentie tot doden aanwezig was of de dader kon verwachten dat zijn daden het leven van het slachtoffer zouden beëindigen. In andere gevallen spreekt men van doodslag of van mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.
Het is volkomen evident dat Wikipedia niet kan weten of ook maar aan een van de genoemde voorwaarden voldaan is. Wie de term 'moord' verdedigt, moet met sterke argumenten komen.

Als laatste: 'hier' omvat ook Tilburg, als u zich in het gezelschap durft te wagen van een man die moord onder omstandigheden goedkeurt — bertux 25 aug 2018 12:36 (CEST)
Jmenbois, zie Justitie zwakt verdenking tegen Jos Brech af: ‘OM heeft lastige zaak’: niet onverwacht voor mij: moord is waarschijnlijk niet te bewijzen, doodslag is waar justitie zich nu op richt — bertux 9 nov 2018 09:52 (CET)

over communicatie gesproken......[bewerken]

Beste Bertux, even over dit. je blaast hier wel hoog van de toren door te stellen dat je een "klacht" hebt overwogen. Erg collegiaal is dat niet bepaald. Mevr Victoria Kwint (hoogstwaarschijnlijk een pseudoniem voor Wanda Tuerlinckx ??) heeft tot 5 maal informatie weggehaald op de pagina over Wanda Tuerlinckx. Dit is door meerdere gebruikers iedere keer teruggedraaid. Ook overleg op haar gebruikerspagina heeft niet geleid bij haar tot het inzicht dat het ongewenst is die informatie te verwijderen. Dan lijkt me uiteindelijk een waarschuwingssjabloon weldegelijk op zijn plaats. Dat heeft duidelijk de aandacht gekregen, want mevrouw heeft nu door dat vandalisme niet gewenst is op wikipedia. Ik schrijf er ook nog een uitgebreide toelichting bij met wikilinks.

Uiteindelijk erken je nu ook dat ik gelijk heb en verwijs je naar dezelfde wikipedia helppagina's die ik ook al vermeld heb....

Graag de volgende keer eerst wat netter overleg voordat je een door mij geplaatst sjabloon zonder overleg weghaalt. vr groet Saschaporsche (overleg) 9 sep 2018 13:07 (CEST)