Gebruiker:Bertux/Kandidatuur Arbcom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie dit verzoek om mij aan te melden.

Ik[bewerken | brontekst bewerken]

Bertus van Heusden (officieel: Christinus Lambertus), geboren in Haaften op 10 maart 1963, nu dus 61 jaar en 46 dagen. Ik ben zwaar gereformeerd opgevoed, maar sinds mijn zeventiende atheïst. Sinds 1982, inmiddels 41 jaar en 268 dagen, woon ik in Tilburg. Ik heb een blauwe maandag technische wiskunde gestudeerd en een tijdje psychologie, maar behalve inzicht in de wetenschappelijke methode en vooral het wetenschappelijk denken heb ik er weinig van geleerd.

Aan de Nederlandse Wikipedia werk ik nu 16 jaar, 4 maanden en 19 dagen mee, sinds 6 december 2007 dus. Op Commons ben ik af en toe actief en verder lever ik sporadisch bijdragen aan de Engelse en Duitse Wikipedia.

Ik ben autistisch en slechthorend en heb wat problemen op neurologisch vlak. Op mijn veertiende begon ik mij te realiseren dat ik een probleem had met het intermenselijk contact en vanaf toen heb ik mezelf dertig jaar lang allerlei doelen gesteld op sociaal gebied. Ik begon met het oefenen van emoties voor de spiegel, wat me spierpijn opleverde in gezichtsspieren die ik nooit gebruikt had. Ik heb later het werken met onaangepaste mensen opgezocht, omdat ik daar de ideale sociale training in zag. Ze vermaakten zich prima ten koste van mij, maar waren in elk geval duidelijk en hebben me veel geleerd. De laatste jaren werk ik bij een vrijwilligersorganisatie als vertrouwenspersoon en als computerdocent, met specialisatie in mensen die didactisch een uitdaging vormen, bijvoorbeeld door concentratie- of geheugenproblemen, autisme of het Korsakov-syndroom.

Beslissingen zonder deadline schuif ik eindeloos voor me uit, maar in noodsituaties ben ik op mijn best. De beste herinneringen bewaar ik dan ook aan crises, zoals toen ik iemand die met zelfmoord dreigde – en over het balkonhekje geklommen was – als een aansteller taxeerde en de gordijnen dicht deed. Of toen ik bij een brandje in mijn huis iedereen commandeerde alsof ik nooit anders gedaan had. Er zijn ook dingen misgegaan. Karel had mij in vertrouwen genomen en ik zette hem onder druk om zijn problemen aan te pakken. Toen hij een week later onderweg was naar mij, overleed hij op de fiets aan een hartaanval. Over Jan maakte ik me zorgen, maar ik had het druk en reageerde nonchalant. Het kwam er niet van om te bellen en het hoefde niet meer, hij hing zich een week later op. Ik kan niet weten of een andere reactie verschil had gemaakt, maar het heeft mij voorzichtigheid bijgebracht.

Door mijn medische problemen kon ik me alleen in onbenullige baantjes handhaven; al het bovenstaande is dus vrijwilligerswerk of eigen initiatief. Ik heb asielzoekers en daklozen gehuisvest en ga voor MST Mensen in beeld houden deelnemen aan een maatjesproject voor "stadsnomaden": vluchtelingen, Roma, dak- of thuislozen, rustelozen. Ik ben lid van de cliëntenraad van een zorginstelling. Ik lees veel, fiets graag en hoop nog eens een Tilburgse fietsvierdaagse te organiseren. Ik schrijf voor mezelf columns, die ik misschien nog eens laat uitgeven.

Het bovenstaande lijkt heel wat, maar is natuurlijk de weerslag van dertig jaar. Ik leid een rustig leven.

Mijn toegevoegde waarde[bewerken | brontekst bewerken]

Wat levenservaring is nooit weg, maar ik ben iets te goed van vertrouwen voor de Arbcom. Van lang uitgesponnen redeneringen word ik wanhopig, ik raak de draad kwijt. Ik ben wel inventief en kan met een originele visie zaken verhelderen. Ik ben een goed stylist en kan conceptteksten redigeren, waarbij ik vaak op losse eindjes stuit die met een betere formulering of kleine aanvulling op te vangen zijn.

Samenvattend: mijn waarde bij het beoordelen van zaken zal wisselend zijn, maar bij het communiceren en dus ook bij het formuleren van een uitspraak ben ik op mijn best.

Relevante pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Overige informatiebronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Praktisch[bewerken | brontekst bewerken]

  • IRC leren
[00:20] <bertux> Hoe kan ik iemand een persoonlijk berichtje sturen?
[00:20] <blargg-nl> typ /msg <persoon> <bericht>
[00:21] <Trijnstel> of /query [naam]
[00:21] <bertux> Simpel, bedankt!
[00:21] <Trijnstel> en dan gaan tikken

Nog na te gaan[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zijn de regels en procedures en de Arbcom in de loop van de jaren veranderd? Waarom dan? Hoe ging dat?

Rechtvaardigheid[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wikipedia is geen democratie.
  • De term bewerkingsrechten is misleidend en gebruikers kunnen er de onjuiste conclusie uit trekken dat hun rechten aangetast zijn als zij door een maatregel niet meer kunnen bewerken. Het zou veel helderder zijn om te spreken van toestemming tot bewerken of bewerkingspermissie. Toch mag de gemeenschap niet lichtvaardig omgaan met het ontnemen van toestemming, aangezien de ruime beschikbaarheid van permissies een van de oorzaken is van het succes van Wikipedia. Een te restrictief beleid vreet de fundamenten van Wikipedia aan.
  • Verschoningsrecht / wraking – Moet een Arbcomlid zich onthouden van discussies waarbij belangenverstrengeling of onduidelijkheid door meerdere rollen aan de orde kan zijn, of waarbij de schijn daarvan gewekt kan zijn? Is een uitspraak geldig als een Arbcomlid zich ten onrechte heeft ingelaten met dergelijke discussies? Is het verstandig als Arbcom om uitdrukkelijk op te roepen tot wrakingsverzoeken, hetzij door betrokkenen, hetzij door de gemeenschap? Zie ook het kopje #Openheid. Wat als een Arbcomlid tijdens de behandeling van een zaak betrokken raakt bij het conflict of als zich andere feiten aandienen die de positie van dat lid veranderen of in een ander licht zetten? De Engelse arbitragecommissie geeft in elk geval iedere gebruiker, dus ook degenen die geen direct belang hebben, het recht een commissielid te wraken, zie (en) Arbitration/Policy#Recusal of arbitrators
Zie Wikipedia:Arbitragecommissie/Reglementen#Artikel 5: Procedure bij een aangebrachte zaak, punt 5.
  • Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Beleefd en zakelijk (2)
    • Duidelijkheid?
    • Wat voegt deze toe aan de Gebruiksvoorwaarden die immers al beleefdheid en het niet lastig vallen van anderen eisen?
  • In deze verklaring stelt Dolledre het verkiezingssysteem voor de Arbcom aan de kaak omdat het 'hoge bomen' zou benadelen en (dus) onbekenden bevoordelen. De huidige samenstelling van de Arbcom geeft echter geen voeding aan deze gedachte. Daarnaast hebben speltheoretici kunnen aantonen dat volkomen rechtvaardige verkiezingen onmogelijk zijn.[2] Uiteraard mag deze constatering verbeteringen niet in de weg staan.

Persoonlijke overwegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik word wanhopig van lange verongelijkte teksten, een goede reden om me niet kandidaat te stellen. Deze oproepen en de prettige eigenschappen die mij toegedicht worden, waren de aanleiding dat toch te doen, ik ben stomverbaasd te merken dat ik gezien word. Status buiten Wikipedia is ook een overweging. Zoals te lezen onder het kopje #Ik, heb ik geen betaald werk en daardoor ook niet veel maatschappelijk aanzien. Het vermelden van de bezigheden op Wikipedia wil nog wel eens helpen.

Conflictbronnen in Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Conflict in stand houden[bewerken | brontekst bewerken]

Houdt u rekening met de mogelijkheid dat er hier medewerkers zijn die juist willen dat problemen/conflicten nooit opgelost worden? Die wikipedia vooral als een soap beschouwen, waarin zijzelf ook zo nu en dan een gastrol mogen vervullen.

Eric Berne zegt hierover in Mens erger je niet (1998), p.96,97:

… sommige adviesbureaus voor huwelijksmoeilijkheden en therapiegroepen voor echtparen bestaan van een oneindig spel 'Rechtszaal', waarbij niets wordt opgelost, aangezien het spel nooit gebroken wordt. In dergelijke gevallen wordt het duidelijk dat de adviseur of therapeut nauw betrokken is bij het spel, zonder zich hiervan bewust te zijn.
'Rechtszaal' kan door een willekeurig aantal mensen worden gespeeld, maar is in wezen een spel voor drie; een eiser, een beklaagde en een rechter, vertegenwoordigd door een man, zijn vrouw en de therapeut. Als men het binnen een therapiegroep speelt, of op de radio of TV, krijgen de toeschouwers de rol van jury. … Het spelelement ligt in het feit dat de eiser, terwijl hij openlijk de overwinning eist, fundamenteel gelooft dat hij fout is.

Tenzij dat dit citaat uit zijn context gerukt is – maar daar lijkt het niet op – zegt Berne dat de eiser een groter deel van de koek eist dan hem toekomt of anderszins iets onrechtvaardigs eist en dat de eiser dit ook weet. Ikzelf ben er altijd of vrijwel altijd van uitgegaan, dat Wikipediagebruikers conflicten aangaan vanuit een toestand van blikvernauwing die vooral leidt tot rigide aannames over motieven en redenen bij zichzelf en de ander, maar uiteraard zijn er ook gebruikers die niet de waarheid of het evenwicht zoeken, maar slechts hun onderhandelingsmacht willen maximaliseren en die dan tot het uiterste benutten. Verder zijn er natuurlijk degenen die rechtvaardigheid eisen tot vier decimalen achter de komma, in plaats van zich schouderophalend neer te leggen bij de onhaalbaarheid en mogelijk zelfs onwenselijkheid van volledige rechtvaardigheid.

Open systeem[bewerken | brontekst bewerken]

Misschien wel de belangrijkste conflictbron is het onvermogen de consequenties te overzien van het leven in en werken aan een open systeem. Dit bevat zoveel informatie, dat we ons beperken, ons afsluiten en zodoende een gesloten subsysteem creëren. Dit is onvermijdelijk en vaak ook zinvol. Het gaat mis als we dit gesloten modelsysteem gaan opvatten als identiek aan het onvoorstelbaar veel complexere open systeem. Een voorbeeld is de ontwerper van een papieren badpak die uit alle delen van de wereld vervuild en schoon zeewater, zoet water, chloorwater en ook zand en klei heeft laten invliegen om de inwerking op het papier te testen. Bij de presentatie in Saint-Tropez verliest een van de nerveuze modellen een paar druppels urine en staat daar dan in haar beschaamde lippen: de ontwerper heeft zijn gesloten testsysteem verward met het open wereldsysteem. Hij ziet zich geruïneerd, schiet zich ter plekke door het hoofd en maakt daarmee dezelfde fout nogmaals: hij maakt het gigantische commerciële succes niet meer mee. Badmeesters blijken laaiend enthousiast over het vooruitzicht van een plasvrij zwembad en het pak wordt praktisch in alle zwembaden verplicht gesteld. Ziekenhuizen en onderzoekers hebben het zwempak niet nodig, maar bedenken allerlei inventieve toepassingen voor het materiaal. Had hij maar met een open geest nagedacht over de consequenties…

Wikipedia als open systeem[bewerken | brontekst bewerken]

Woordenwisselingen zoals na deze verklaring van Dolledre, bij zijn aftreden als Arbcom-voorzitter en -lid vloeien uit hetzelfde voort: de combattanten uiten zich alsof ze volledig overzicht over de situatie hebben, terwijl iedereen kan zien dat dit niet het geval is. In dit geval zien enkelen van hen dit alsnog in, maar een groot deel van het kwaad is dan al geschied.

Dwarsliggers en boze buren[bewerken | brontekst bewerken]

Eigenzinnige en aparte mensen fietsen overal doorheen, terwijl de onvriendelijke of intolerante nette buren hun tuintje extra goed wieden om het verschil te benadrukken. Het gaat mis als 'die van hiernaast' per ongeluk, gedachteloos of lichtzinnig een diep bandenspoor achterlaat in het aangeharkte domein. Als de buren op hoge toon verhaal komen halen, ziet hij pas dat daar een kunstig lusthofje ligt, maar of het hem erg boeit?

Zowel voor de eigenzinnigen als voor de intoleranten is ruimte op Wikipedia. Uit elkaar halen is het beste, maar is lastig als beiden dezelfde interesses hebben. Voor deze confrontaties bestaat geen recept. Bij burengerucht kan de muziek zachter of het feest eerder ophouden, maar nette mensen moeten ook kunnen aanvaarden dat ze af en toe de nozems horen. Is dat echt zo erg? De ervaring leert, dat vaak een van de partijen Wikipedia verlaat, goedschiks of kwaadschiks. Na een jaar of wat vol conflicten volgt dan ook de andere partij.

Rekkelijken en preciezen[bewerken | brontekst bewerken]

Enerzijds de sloddervossen die in een absurd tempo produceren, er een puinhoop van maken en anderen de zooi laten opruimen; anderzijds de zeikerds, de kommaneukers die iedereen het leven zuur maken, de wereldvreemden die verbetering eisen en een jaar werken aan een perfect vierregelig artikeltje met honderdvijftig bronvermeldingen. Ieder van ons is min of meer te plaatsen op een glijdende schaal die deze groepen verbindt. Het schijnt voor een behoorlijk deel erfelijk bepaald te zijn, met dien verstande dat we gemiddeld nauwgezetter worden met de jaren en dat training en zelfkennis helpen. Ikzelf ben van nature slordig, maar opgevoed door iemand die geen foutje kon dulden. Voor de inhoud ligt mijn sympathie voornamelijk bij de preciezen, als het op regels en procedures aankomt ben ik geneigd de rekkelijken bij te vallen.

Het zou al veel helpen als deze tegenpolen elkaars beperkingen en kwaliteiten zouden erkennen. Wie precies is, zet zich zuchtend aan het verbeteren van slordigheden, maar zou moeten erkennen dat het artikel er zonder die sloddervos pas met sint-juttemis gekomen was.

Generalisten en specialisten[bewerken | brontekst bewerken]

De controverses lijken sterk op die van de rekkelijken en preciezen hierboven, maar lopen gewoonlijk minder hoog op. Specialisten en degenen die zich zo beschouwen, verjagen soms collega's van een lemma of onderwerp, of ze claimen dit zelfs geheel. Generalisten moeten aan de bel trekken als het te erg wordt, maar ze kunnen altijd uitwijken naar een ander onderwerp.

Tijdsbeslag[bewerken | brontekst bewerken]

  • Commissieleden verplichten zich regelmatig kennis te nemen van de stand van zaken op de Nederlandstalige Wikipedia, in het bijzonder van lopende conflicten en van eventuele veranderingen in de richtlijnen.
    • Hoe ver reikt deze verplichting?
      • wp:k op volglijst?
      • wp:OG op volglijst?
      • Wikichat?

Beperkingen en lasten die voortvloeien uit een lidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het is duidelijk dat je voorzichtig moet zijn over zaken die door de Arbcom behandeld worden. Maar ik heb me in het verleden wel eens fors uitgelaten over of tegenover bepaalde gebruikers en ik zou het lastig vinden om daarin voortaan beperkt te zijn.

  • Verplicht zwijgen of omzichtig spreken over bepaalde kwesties?
  • Preventief zwijgen of omzichtig spreken, want dit zou wel eens een Arbcomzaak kunnen worden?
  • Aangesproken worden op oude koeien?

Bekogeld worden met straatvuil?[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beledigingen, vandalisme en bedreigingen op OP, GP en Wikimail?[1]

Openheid[bewerken | brontekst bewerken]

Bekogeld worden met straatvuil is tot op zekere hoogte een onlosmakelijk deel van onaangename beslissingen. Het helpt echter als mensen de beslissingen begrijpen. Zeker bij lastige beslissingen die een langdurig overlegproces met zich meebrengen, kan het zinnig zijn om tussenrapportages uit te brengen of minstens logboeken bij te houden van de voortgang. Dat de procedure daardoor nog langer duurt, is iets wat onder omstandigheden voor lief te nemen is.

Kwesties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken#Aanvullende maatregel De Wikischim
    • Kan de Arbcom vragen om herformulering van verzoeken? Het is al op het eerste gezicht duidelijk dat blanke inwilliging van RJB's verzoek tot een onwerkbare situatie voor de Wikischim leidt: hij moet dan voortdurend nagaan of hij niet toevallig achter een voormalige combattant aanloopt. En hoe lang moet de proeftijd zijn? Ook kunnen voormalige combattanten hem in theorie zelfs het werken onmogelijk maken door te gaan bewerken in het interessegebied van de Wikischim.
    • Als de Arbcom beperkingen oplegt, gelden die dan ook voor bots en sokpoppen? Ja, gewoonlijk zal dat zo zijn.
    • Zie en:Wikipedia:Mediation Committee. Zouden wij ook niet zoiets moeten hebben?

Anderen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Afgaand op het bewerkingspatroon: als ik geschikt ben, dan waarschijnlijk Erik Wannee ook. (Hallo Erik, gezien het meldingensysteem zul je dit kunnen lezen – meld je vooral aan!)