Gebruiker:Bemoeial/Uitgangspunten/verwijderen van pagina's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bestaande pagina's op wikipedia zijn vrijgegeven onder GFDL met daarbij de intentie om deel uit te gaan maken van een Help:vrije encyclopedie. Aan pagina's hebben meestal meerdere mensen - al dan niet onder een gebruikersnaam - gewerkt. In principe behoren pagina's dus niet verwijderd te worden. In een aantal goedomschreven gevallen is het voor de encyclopdie beter als pagina's met instemming van de wikipediagemeenschap toch verwijderd worden. Verwijderen kan alleen door moderatoren die daarvoor extra faciliteiten hebben gekregen.

Pagina's die meteen verwijderd mogen worden.

  • gespeel met knopjes, pagina's met alleen gescheld en/of schuttingtaal en/of discriminerende uitingen
  • pagina's met slechts 1 auteur in de gebruikersnaamruimte van de auteur, waarvan de auteur aangeeft dat ze weg kunnen. De enige uitzondering hierop is de gebruikerspagina zelf. Als de gebruiker aangeeft dat ook deze weg moet, dan geldt daar de gewone procedure voor. Voor de bijbehorende overlegpagina geldt hetzelfde.
  • niet meer benodigde redirectpagina's zonder voorgeschiedenis.
  • niet meer gebruikte sjablonen, en media met slechts 1 auteur

Moderatoren mogen dit soort pagina's meteen verwijderen, andere gebruikers kunnen de markering {{nuweg}} plaatsen, waarna een moderator deze pagina vroeg of laat zal verwijderen als de nominatie terecht was.

Pagina's die pas na instemming van de wikipediagemeenschap verwijderd mogen worden:

  • pagina's die te als te zeer niet-encyclopedisch boeoordeeld zijn.
  • pagina's die uitsluitend een woordenboekdefinitie bevatten.
  • pagina's die auteursrecht lijken te schenden.
  • pagina's die anderszins als ongewenst worden beoordeeld.

Nominatie voor verwijdering gaat door het plaatsen van {{weg}} op de te nomineren pagina. op de verwijderlijst moet daarna een vermelding van de pagina gemaakt worden, waarna de pagina volgens de procedure zoals beschreven op de verwijderlijst na verloop van tijd verwijderd kan worden.