Gebruiker:Benedict Wydooghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Begrafenis van 'syne hoogheyt' Frederik Hendrik van Oranje
Begrafenis van 'syne hoogheyt' Frederik Hendrik van Oranje


[Inspiratie]

Koud Vierkant - Installatie door de kunstenaar xxx van straatstenen met de namen van beroemde AIDS-slachtoffers in Bonn
Groentenmuur
Wydooghe B.
WikipediaDit is een gebruikerspagina

Als u deze pagina op een andere website aantreft dan op Wikipedia, bekijkt u een zogenaamde "mirror"-website. Wees u er dan van bewust dat deze pagina verouderd kan zijn en dat de gebruiker die op deze pagina wordt genoemd geen persoonlijke betrokkenheid heeft met enige andere versie van deze pagina dan die op Wikipedia zelf. De oorspronkelijke gebruikerspagina vindt u op Wikipedia.

We schrijven donderdag 25 april 2024, met 2.156.847 artikels op Wikipedia.

Hallo,

Welkom op mijn Wikipediapagina.

Deze link leidt naar zijn werk.

Ik ontdekte dat het ongebruikelijk is om je naam te gebruiken op Wikipedia. Een avatar of nickname worden gedoogd. Toch schrijf ik - net zoals Andries Van den Abeele, Bert van Bommel, Jan van Reusel, Michiel Hendryckx, Gebruiker:Vincent Steenberg en een dozijn anderen - niet onder een pseudoniem. Het laat toe om informatie te taxeren en te evalueren, om de historische kritiek toe te passen. Benedict Wydooghe is dus mijn naam en geen nickname zoals een studente ooit dacht, tot jolijt van de klas.

Madonna

There are some things one remembers even though they may never have happened.

— Harold Pinter, Old Times

Stel je voor dat wikipedia een museum was. Een cybermuseum...

Musea belichamen een moraal. Een manier van leven. In onze tijd beseft men dat degenen die verantwoordelijk zijn voor musea diep moeten nadenken over zulke dingen en over het feit dat het publiek hier voortdurend komt. Het publiek verwacht niet alleen grote kunstwerken te zien. Het verwacht meer, en we moeten proberen erachter te komen wat het precies is.

Je stempel achterlaten is prima. Maar andermans stempel uitvegen (..) klopt niet. Dat is een mening en geen feit.

In eigen naam, niet in eigen beeld... Geen afbeelding van me op deze of andere profielpagina's, klopt. Zie het als een spielerei. Wie de naam van de kunstenaar op de bovenste foto raadt, verdient een nominatie voor een quiz met Herman Van Molle. Mijn interesse gaat uit naar het sociaal hoger onderwijs, de evolutie van de taal, de geschiedenis van de vroedkunde, heemkunde, erfgoed, film, theater, e-cultuur en games... Vanuit deze invalshoeken schrijf en herschrijf ik. Ik waardeer de fijne en gemotiveerde bijstellingen. Ik geniet van wie een spellingsfout of overtollige info verwijdert of wie een extra noot of een goedgemikte aanvulling plaatst. Mijn bijdragen en de lemma's waar ik zot van ben, staan hieronder. In de kantlijn zie je foto's van mijn alter-ego's.

Mijn pleidooi om Wikipedia in de academische wereld in te schakelen, kreeg een duw in de rug door Marnix Beyen, een historicus aan de Universiteit Antwerpen. In De Morgen[1] beloofde hij in 2011 een bijdrage te leveren, maar tot op heden kwam daar niets van in huis. De academie blijft wat onwennig met dit medium. VIVES en IPSOC laten zich echter niet temmen.

Beste student, ik wens je veel succes met je Wiki-project!

Vriendelijke groet,

Benedict Wydooghe

Wydooghe Benedict
Wydooghe Benedict

Lemma's[bewerken | brontekst bewerken]

De lemma's die ik mee voor mijn rekening neem, zijn divers:

Wydooghe B.

Sociaal historisch[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk begon ik met het lemma Ipsoc.[2] Het was ongeveer mijn eerste ervaring met deze encyclopedie. In het kielzog daarvan ontstonden de lemma's sociaal hoger onderwijs, Maatschappelijke veiligheid, online hulpverlening, privacy, sociaal-cultureel werk, Serge Berten, Paulo Freire, William Kilpatrick, Victoire Cappe, Sociaal hoger onderwijs en Projectonderwijs. Verder: emancipatie, heks, heksenjacht en heksenvervolging, (waarom niet samenvoegen deze twee?) magie, spiritisme, hekserij, de Malleus maleficarum... Dat het lemma historische kritiek (een vak en een discipline) geen aarding vindt op Wikipedia, is voor mij onbegrijpelijk. Ik plaatste het lemma Ipsoc in de vitrine om er commentaar op te krijgen en het zo te verbeteren. Voorlopig geen tijd, de commentaar is te lezen op deze pagina, de ster is alvast te bezichtigen in de overlegpagina.

Heemkundig[bewerken | brontekst bewerken]

Een tijd geleden knutselde ik aan lemma's die verwijzen naar Lichtervelde. Die lemma's nam ik grondig onder de loep, het artikel over de Spoorlijn 66, de Hovaeremolen, Sint-Maarten, de Lichterveldenaars die migreerden naar de VS. zoals Karel Van de Poele en Leon Hoet, de kunstenaar Albert Termote boeien me en van een aantal burgemeesters begon ik een tekst. Uiteindelijk bleven Michiel Surmont, Pieter Tempelaere, Emiel Vermeesch-Dochy, Gustaaf Colpaert, Eugène Callewaert en Maria Callewaert-Casselman over. Een nieuw lemma lijkt me interessant: vrouwelijke burgemeesters, wie neemt initiatief? Ik volg. Verder alles wat met Lichtervelde te maken heeft: Paul Houwen, Patrick Cornillie, geografie en geschiedenis, politiek en cultuur, economie, linguistiek of sociaal leven... behalve sport, dat interesseert me niet. Zie ook heemkundige kring. Heemkundige kring Karel Van de Poele is voorlopig geen volwaardig lemma, omdat de actieradius niet regionaal is. Wacht maar.

Games, E-cultuur en E-veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere interesse zijn de diverse E-onderwerpen: games, gameverslaving, Grand Theft Auto, Canis Canem Edit, morele paniek, Dewey Decimale Classificatie, George Boole, Last.fm, flickr, cyberspace, virtuele werkelijkheid, avatars... Ik deed met collega's voor de Koning Boudewijnstichting onderzoek rond games dat uitmondde in de blog http://gameovergames.skynetblogs.be en enkele publicaties.

Taal, film en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb iets met (beeld)taal. Maar niet in de gebruikelijke zin van het woord. De lemma's verraden veel... West-Vlaams, dialect, verkavelingsvlaams, streektaal, spreektaal, tongval, aforisme, spreekwoorden, sms, taalkunde, smiley, dt-fout, media-educatie, beeldtaal, belichting, esthetische compositie, cameravoering, mise-en-scène, script (film en televisie) en montage.

B. Wydooghe

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Benedict Wydooghe

Biografieën die ik met enthousiasme volg zijn die van filosofen Plato, Rousseau, Locke, Voltaire, Diderot, D'Alembert, historici Michel Foucault, Walter Benjamin en Johan Huizinga en Henri Pirenne, uitvinders zoals Ferdinand von Zeppelin, enfant terribles Andy Warhol, Orson Welles, Oscar Wilde, Charles Baudelaire, Marcel Proust, Frederich Nietsche, José Ortega y Gasset, Filippo Marinetti, Martin Niemöller en zijn gedicht Toen de nazi's de communisten arresteerden, Bertold Brecht, Kurt Weil, Robert Capa, Gerrit Komrij, Hans Achterhuis, Louis-Ferdinand Céline, Milan Kundera, Anne Morelli, Milan Kundera, David Van Reybrouck, Erwin Mortier, Josse De Pauw, Hugo Claus, Paul_Kempeneers, Michel de Ghelderode en diva's zoals Lupe Vélez, Elizabeth Taylor, Sade, Diana Krall en Agnes Obel. Verder: Charles Darwin, Abraham Lincoln en Silvie Tomčalová, allen geboren op 12.02

Om frustratie te vermijden kleven sommigen dit op hun profielpagina. "De Verlichting is over onze cultuur neergekomen en daarom onthou ik mezelf het recht om te schelden, in naam van het recht op vrije meningsuiting, omdat ik dat beschouw als een vorm van agressie die ook hier tot polarisering en geweld kan leiden. Dat werkt ontwrichtend voor ons project. Provoceren helpt mij en Wikipedia geen stap verder. Als enig alternatief hiervoor zie ik het debat waarbij ik met mijn gesprekspartner(s) op voet van gelijkheid omga en hun controleerbare feiten en argumenten op een rationele manier afweeg. Het debat heelt, loutert en integreert. Het openhouden van het gesprek is de manier om iedereen in zijn waarde te laten en impasse te voorkomen." De tekst is gebaseerd op een artikel van Marc Reynebeau in De Standaard en geeft aan dat het wankele evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en respect voor anderen de achillespees is van Wikipedia.

Presenteren[bewerken | brontekst bewerken]

Een verzameling presentaties uit de Renaissance

Tot slot[bewerken | brontekst bewerken]

Het is nooit gebeurd. Niets is er ooit gebeurd. Zelfs terwijl het gebeurde, gebeurde het niet. Het deed niet ter zake. Het was van geen belang. De misdaden van de Verenigde Staten zijn systematisch, niet-aflatend, kwaadaardig, meedogenloos, maar slechts zeer weinigen spreken erover. Dat moet je Amerika nageven. Het oefent over de hele wereld een zeer klinische machtsmanipulatie uit en doet zich daarbij voor als een kracht die allen ten goede komt.

— Harold Pinter

Dit betreft de zonderlingen. De buitenbeentjes. De rebellen. De onruststokers. De ronde pinnen in de vierkante gaten. Zij die de dingen anders zien. Zij houden niet van regels. En zij hebben geen respect voor ter plaatse trappelen. Je kan hen citeren, niet akkoord gaan met hen, hen ophemelen of belasteren. Het enige wat je niet kan doen is hen negeren. Want zij zijn de vernieuwers. Zij stuwen de mensheid voorwaarts. En terwijl sommigen hen zien als de zonderlingen, zien wij genialiteit. Want zij die gek genoeg zijn te denken dat zij de wereld kunnen veranderen, doen dat ook.

— Rita Bossuyts vertaling van Steve Jobs gedicht[3]

PS: Een oproep[bewerken | brontekst bewerken]

Ik blijf benieuwd naar de creatieveling die op zaterdag 23 januari 2010 de wikipagina van Ipsoc voorzag van een alternatieve inhoud die op http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ipsoc&oldid=19781314 bewaard wordt. Studenten genieten als ik dit voorbeeld toon om de betrouwbaarheid van Wikipedia aan te tonen. Immers, binnen de zes minuten was alles teruggedraaid door Maniago.

Gepikte links, met dank[bewerken | brontekst bewerken]

Leuk[bewerken | brontekst bewerken]


Divers[bewerken | brontekst bewerken]


Christina Aguilera anno 2001.

Help[bewerken | brontekst bewerken]


Statistieken
Pagina's 4.625.398
Moderatoren (sysop) 34
Aantal bewerkingen controleer (snel)
Aangemaakt controleer

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. BEYEN MARNIX Lang zal Wikipedia leven. In: De Morgen, 15.01.2011, p. 17.
  2. Het lemma is gebaseerd op een boek dat ik schreef eind jaren negentig, begin 2000 naar aanleiding van vijftig jaar Ipsoc, een onder de titel Nieuwe tijden, nieuwe noden, nieuwe oplossingen. Departementsdirecteur Luc De Mey vroeg me toen de historiek van de sociale school te schetsen. Het boek kreeg enkele jaren later de (bronzen) provinciale prijs van West-Vlaanderen 2004 voor geschiedenis. Thijs Lambrecht won (zilver) en Patrick Spriet (brons). Toen de school zestig jaar oud werd, vierden we dat met de opening van de Ipsoc-pagina op Wikipedia. Het is geen kopie van het boek, maar een herwerkte tekst die encyclopedischer is. Anno 2011 wordt de pagina 150 tot 200 keer per maand bezocht.
  3. Origineel: "Think different Here is to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They are not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do."

Gebruikersboxen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gebruiker komt uit West-Vlaanderen
Deze gebruiker houdt van biografieën
.FM De gebruiker heeft een account op last.fm
Deze gebruiker is
52 jaar en 73 dagen
(19077 dagen)
Aquarius.svg Het sterrenbeeld van deze gebruiker is Waterman
Deze gebruiker komt uit Vlaanderen
Cette personne n'est pas un wikipédien
Deze gebruiker doet aan scouting.
Deze gebruiker is vandaag precies 16 jaar, 9 maanden en 11 dagen actief op Wikipedia.
De Nederlandstalige Wikipedia telt 2.156.847 artikelen
bij
bij
Deze gebruiker is een bij.
STR De voorouders van deze gebruiker komen oorspronkelijk uit Lichtervelde
nl Deze gebruiker heeft Nederlands als moedertaal.

Selectieve bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Met Luc Wielockx (Eds.). Handinfo, handige informatie voor personen met een handicap, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 1999.
  • Met Vicky Vanmarcke (Eds.) Handinfo, handige informatie voor personen met een handicap, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2001.
  • Met WYDOOGHE M. V.I.D.E.O.F.A.C.T.O.R.Y. Videowerk in een Tayloristisch –Warholiaanse omgeving: “Who cares?” In: R. VANMOLKOT (Ed.). Publiek/geheim. Een wegwijzerpublicatie ter gelegenheid van de Anno ’02 luister-, toon- en discussiedag over de verglijding tussen geheim en openbaar, tussen publiek en privé. Lannoo, Tielt, 2002, pp. 82-85.
  • Informatiebronnen en naslagwerken voor het sociaal-agogisch werk. Garant, Antwerpen, 2002, 2003 en 2004.
  • Sadan-informatiesysteem. Deel 1. Het spelbord en de regels, studieboek, Garant, Antwerpen, 2005.
  • Sadan-informatiesysteem. Deel 2. Spelers en pionnen, zoekboek, Garant, Antwerpen, 2005.
  • Sadan-informatiesysteem. Deel 3. Spel! Schrijf en oefenboek, Garant, Antwerpen, 2005.
  • Zwanebeekvertellingen I. Perskring, Lichtervelde, 2006.
  • Met Stefaan Pleysier. Geweld in films & games. In: CineMagie, 257, 2006, p. 4-10.
  • Met Stefaan Pleysier (Eds.). Game over. Over game- en filmgeweld, over angst en onzekerheid, Garant, Amsterdam, 2007, 247 p. Met bijdragen van Bert Lambeir, Brigitte Adriaensen, Gio De Weerd, Gust de Meyer, Ils Huygens, Jan Van Looy, Karel Van Nieuwenhuyse, Karin Spaink, Marc De Kesel, Peter Nikken en Steven Malliet.
  • Zwanenbeekvertellingen II. Perskring, Nut & Vermaak, Lichtervelde, 2008.
  • De digitale speelplaats. En Open Hoger Onderwijs! Of niet? In: Birgit segal (Ed.). Whats the use of social media. Zeven praktijkvoorbeelden en meer om sociale software te gebruiken in jouw organisatie, Link, Brussel, april 2009, p. 10-15.
  • Weg met de digitale kloof. In: Alert voor sociaal werk en politiek. jg. 35, nr. 2 mei 2009.
  • Met Stefaan Pleysier. Het manifest van de angst. Spoken van geweld, veiligheid & risico, controle en technologie?! Katho Ipsoc, Kortrijk, 2010.
  • Flaneren in cyberspace. Op naar een digitale gezondheidspromotie en ziektepreventie. In: Vigoureus Cahier 2010. Scoor met communicatie. VIGEZ, Brussel, p. 11-13.
  • De sluiswachter van de IJzer. Sterk water. Op zoek naar Hendrik Geeraerts Eerste Wereldoorlog. Witsand, Antwerpen, 2013.

Lezersbrieven[bewerken | brontekst bewerken]

  • Met Heidi Detailleur. Kwetsbare gezinnen verdienen bijzondere inspanningen, een open brief aan Gwendolyn Rutten, sociaal.net/opinie, 14 december 2015.
  • Zwemmen volstaat niet in een digitaal bad. In: De Standaard, 2 april 2015.
  • Met Henk Vandaele. Laten we de Menenpoort herbouwen. In: De Standaard, 7 augustus 2014.
  • Waarde redactie. Verslaafd aan internet. In: De Standaard, 13 & 14 februari 2010.
  • Met Stefaan Pleysier. Me and my Beretta. In: De Morgen, 14 maart 2009.
  • Heibel om Boons Feminatheek, Straf. In: Het Laatste Nieuws, 2 & 3 februari 2008.

2011-2015[bewerken | brontekst bewerken]

  • De zevenhonderd kindjes van Oma Debusschere. In: Julien van Remoortere. In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden. Van Halewyck, Leuven, 2011.
  • Flaneren in cyberspace. De metaforische weg naar digitale cultuurparicipatie, In: Frank Cockx, Hugo De Blende, Gunter Gehre, Gie Van den Eeckhout en Griet Verschelden (Eds.). Wissels. Handboek sociaal-cultureel werken met volwassenen. Academia Press, Gent, 2011, ISBN 978 90 382 1585 3. Samen met onder meer Danny Wildemeersch, Hugo Callens en Tom De Mette.
  • Samen met Filip Decock & Luc Haeghebaert. Portret van een Lichterveldse dame. In: 27ste jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele. Lichtervelde, Heemkring, 2011, p. 9-14.
  • Niet voor kinderogen! Games & internet, de stadspoort van Sodom? In: Welwijs, jg. 23, nr. 4, december 2012, p. 4-6.
  • Details zijn oneindig veel belangrijker. In: 27ste jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele. Lichtervelde, Heemkring, 2011, p. 6-7.
  • Verdorie, ik schoot die Christus een voet af. In: 28ste jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele. Lichtervelde, Heemkring, 2012, p. 6-7.
  • De Sluiswachter van de IJzer, 2de druk & 3de druk, Witzand, Tielt-Antwerpen, 2014.
  • (Krijgs)gevangen tussen hoogmoed en vernedering. In: 30ste jaarboek Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Lichtervelde, 2014, p. 79-88.
  • De Duitse droom zindert na. In: 30ste jaarboek Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Lichtervelde, 2014, p. 8-10.
  • Oorlogsgasten in Nederland. Lichterveldenaars in Nederlandse interneringskampen. In: 30ste jaarboek Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Lichtervelde, 2014, p. 133-160.
  • Een rivier van gesmolten lood. De Duitse doortocht in Brussel. In: De Standaard, 20 augustus 2014, p. 16-17.
  • Bezet of niet bezet, dat is de vraag in Niemandsland. In: De Standaard, 1 oktober 2014, p. 14-15.
  • De schijn van gastvrijheid. Vlamingen vluchten massaal naar Nederland. In: De Standaard, 8 oktober 2014, p. 30-31.
  • Verwilderde kinderen spelen hard oorlogsspel. In: De Standaard, 14 oktober 2014, p. 14-15.
  • Waar de sterre stille bleef staan. Verveling, verzoening en overleven in de loopgraven. In: De Standaard, kerstvakantie 2014.
  • Oerangst voor een onzichtbare vijand. In: De Standaard, 18 april 2015.
  • Nog niet uitverteld. In: 31ste jaarboek Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Lichtervelde, 2015, p. 7.
  • Toen de vrede uitbrak. In: 31ste jaarboek Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Lichtervelde, 2015, p. 277-286.

Secundair[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tomas Baum & Wies De Graeve. Laat die Menenpoort maar staan. In: De Standaard, 8 augustus 2014.
  • Arne Vansteenkiste. Speel mee met de kinderen. Duo geeft eerste Vlaamse boek uit over geweld en videogames, In: Het nieuwsblad, 9 en 10 juni 2007.
  • Marijn Follebout. Ouders winnen niet meer. Benedict Wydooghe onderzoekt in 'Game over' relatie tussen games en geweld. In: TV-Magazine, 15 juni 2007.
  • Evelien De Pauw, Stefaan Pleysier & Jan Van Looy (Ea.). Ze krijgen er niet genoeg van! Jongeren en gaming, een overzichtstudie. viWTA, Brussel, 2008.
  • Johan Verstraete. Wij zijn geen psychopaten! Gothic-aanhang wil niet vereenzelvigd worden met Kretschmer of De Gelder. In: De Zondag, 15 maart 2009.
  • Périne Brotcorne, Luc Mertens & Gérard Valenduc. Offline jongeren en de digitale kloof. Over het risico op ongelijkheden bij 'digital natives'. VZW Fondation Travail-Université, Brussel, 2009.
  • Gerard Gielen. Wil jij mijn vriend worden? Sociale netwerksites en hulpverlening. In: Sociaal, Welzijnsmagazine, nr. 1, januari 2010.
  • Maxie Eckert, Geweldgames stompen af. Effect van schietspellen op hersenen aangetoond, In: De Standaard, 27 oktober 2011.


Rijbewijs vroedvrouw uit Lichtervelde
Je mag het ook zelf doen
Als je denkt dat een wijziging noodzakelijk is, ga dan je gang en breng die wijziging gewoon zelf aan. Wikipedia is een wiki, dus iedereen (ook jij) mag een artikel wijzigen. Je hoeft niet eens in te loggen. Op Wikipedia mag je je gang gaan, en je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken. Nieuwe mensen die bijdragen zijn altijd welkom.

Alle wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ongecontroleerde wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

100 meest recente wijzigingen (anoniem, ongecontroleerd)
Lijst met afkortingen:
D
Wikidatabewerking
r
Mogelijk schadelijk, beoordeling nodig
N
Nieuwe pagina
k
Kleine bewerking
b
Botbewerking
(±123)
Verschil in aantal bytes

25 apr 2024

24 apr 2024