Gebruiker:Benedict Wydooghe/Wikipediaklas/Historische benaderingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor je aan de slag gaat, bekijk je eerst deze video-instructie. Hilke Arijs van erfgoed Pajottenland-Zennevallei maakte deze deskundige en laagdrempelige introductie in 2020 toen corona iedereen deed wandelen, erfgoed deed ontdekken en iedereen online deed communiceren. In een klein uurtje tijd ben je vertrokken. Sla zeker de tips inzake ISBN en de geografische coördinaten niet over. En, mocht je dit nog niet gedaan hebben, spring eens binnen in mijn Wikipediaklas en lees die grondig door.
Tijdens deze cursus gaat de student zelfstandig op zoek naar de geschiedenis van zijn of haar eigen omgeving. Te vaak is geschiedenis een vak dat aandacht wijdt aan oorlogen, veldslagen, keizers en koningen. Geschiedenis is overal: in je huis, in de straat, op je stageplaats op op je werk: alles heeft een ontstaansreden en alles evolueert. De student gaat hierbij geschreven bronnen zoeken, net zoals deze boekenwurm van Carl Spitzweg. Veel plezier ermee.

.

Als je geen perverse of persoonlijke agenda hebt, begint alles met research. Je stelt je de vraag naar wat zich heeft afgespeeld en waarom het zo liep.

.

Een antwoord is altijd een stukje van de weg die achter je ligt. Alleen een vraag kan je verder brengen.

.

De cursus historische benaderingen / geschiedenis / hedendaagse spanningen focust op het verleden en hoe het tot stand komt. Dit kan voor studenten vreemd klinken, maar geschiedenis wordt gemaakt, door ze te schrijven. Dit academiejaar kan de student het thema en het onderwerp vrij kiezen... wees creatief in het bedenken van je onderwerp. De student verkent het thema naar keuze en diept één onbestaand lemma uit in diverse bibliotheken en op het internet.

.

.

Voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • Bekijk de video-instructie hierboven van Erfgoed Pajottenland-Zennevallei.

.

  • Mocht je dit nog niet gedaan hebben, spring eens binnen in mijn Wikipediaklas en lees die door.

.

.

Inschrijven[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • De student die de opdracht aangaat in academiejaar 2023-2024 schrijft zich in op deze lijst.

.

Voor wie enig voorbeeld willen van de kwaliteit en de afwerking tijdens de vorige academiejaren kan een kijkje nemen op deze lijsten.

.

.

.

.

.

.

.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

.

  • De student leert het geschiedenisvak van binnenuit kennen door zelf een historisch artikel te produceren.

.

  • De student leert inschatten wat een relevant onderwerp is.

.

  • De student zoekt en brengt bronnen samen, refereert ernaar en schrijft een vlotte tekst.

.

  • De student leert de betrouwbaarheid van Wikipedia en de gebruikte bronnen beoordelen met dit instrument.

.

  • De student kadert zijn onderwerp in een geheel door interne en externe hyperlinks aan te brengen

.

  • De student maakt zijn lemma bekend door bij andere lemma's er verwijzingen naar te maken.

.

  • De student maakt origineel en relevant beeldmateriaal.

.

.

Opdracht[bewerken | brontekst bewerken]

.

Het onderwerp is een begrip, een activiteit of een ambacht, een gebouw of een instelling, een archeologische site, een bekend (bovenlokaal) personage, een feit of gebeurtenis dat aanleunt bij de geschiedenis van je onderwerp. Het onderwerp heeft nog geen lemma op Wikipedia.

.

.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

.

Deze lemma's tonen het verwachte 'niveau' van je artikel.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Kies een relevant onderwerp[bewerken | brontekst bewerken]

.

Voorwaarde is dat het onderwerp relevant moet zijn om in Wikipedia opgenomen te worden. De relevantie is aan te tonen met betrouwbare bronnen (dus geen origineel onderzoek via interviews of in archieven). Zonder betrouwbare bronnen mag een artikel niet. Klik hier om te zien wat Wikipedia 'relevant' vindt. Het bepalen van het onderwerp is essentieel opdat je project zou slagen. Zoek in je stadsbibliotheek een relevant onderwerp en mail dat naar de docent. Motiveer waarom het onderwerp je interesse wegdraagt én waarom het relevant is. Documenteer je via boeken en via wat er reeds op Wikipedia en internet te vinden is en plaats die bronnenlijst in de mail. Na de toestemming ga je offline of in je kladblok aan de slag. Als je tevreden bent over het resultaat, plaats je het online en zorg je voor de opmaak.

.

.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

.

Verken[bewerken | brontekst bewerken]

.

Verken je stad of dorp via boeken, de heemkundige kring, de bibliotheek, websites, Wikipedia... Waar de student op Wikipedia onnauwkeurigheden ontdekt (inhoud of spelling) brengt hij kleine correcties aan. Begin hiermee, dit is makkelijk. Maak geen slagveld van de tekst waarin je werkt. Hou de tips uit de schrijftraining in je achterhoofd.

.

Maak een fotoreeks[bewerken | brontekst bewerken]

.

Maak een reeks van 24 foto's. Ofwel

.

1. van 24 monumenten uit jouw dorp of stad. Uploaden spreekt voor zich en voorzie de foto's van goed gekozen trefwoorden, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn. Of

.

2. Je kan de foto's ook maken, niet op basis van de aangeboden lijst, maar op basis van je lemma waarover je schrijft. Die gebruik je vervolgens in de rechtermarge of in een galerij zoals ik hieronder deed. Vergeet de bijschriften niet. Een bijschrift is de tekst onder de foto.

.

.

Kijken

.

Nieuw lemma[bewerken | brontekst bewerken]

.

Maak één of twee nieuwe lemma's die niet aan bod komen in Wikipedia en relevant zijn voor het dorp of de stad waar je leeft of werkt. Doe die niet in het begin. Uit ervaring weet ik dat het starten van een nieuw artikel frustratie kan oproepen en voor je het weet is je artikel klaar om verwijderd te worden op deze pagina. (Lees ze eens door, je leert er veel Wikijargon en argumentaties kennen.) Bij een verwijderingsnominatie nemen Argumenten het tegen elkaar op. Het artikel is te snel gelanceerd, versus het artikel krijgt geen ontwikkeltijd..., zelfpromotie of reclame versus of niet relevant zijn argumenten die een lemma na twee weken vernietigen.

.

Laat je niet van de wijs brengen en begin met deze inleiding. Een goede startershandleiding vind je hier. Lees die en maak je artikel offline en daarna in de kladblok. De tijd van Wikipedia als experimenteerruimte is voorbij. Wie meer schrijftips wil, leest ze in dit tweede deel van de schrijfcursus en in de Wikipedia:Richtlijnen. Lezen kan frustratie besparen. Respecteer het auteursrecht en ga na hoe je kan citeren en refereren.

.

.

Afwerking en punten[bewerken | brontekst bewerken]

.

Je publiceert je lemma ten laatste voor de kerstvakantie / rond het einde van de paasvakantie / ten laatste op 16 augustus en neemt daarna per contact op met de docent. Het aantal punten stijgt naarmate de kwaliteit en kwantiteit toeneemt inzake tekst, relevante afbeeldingen, inhoudstafel, referenties, bibliografische gegevens, interne en externe links... Om misverstanden te voorkomen, dien je, als je klaar bent een blanco pagina in op Square. Enkel dan kan de docent een punt invullen. Breng de docent zeker per mail op de hoogte dat je klaar bent.

.

.

Bijlage[bewerken | brontekst bewerken]

.

.