Gebruiker:Bob.v.R/Periodiek (tijd)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Getijde is een periodiek verschijnsel

Als iets zich periodiek voordoet ofwel periodiciteit vertoont, dan wil dat zeggen dat het zich op min of meer regelmatige tijdstippen herhaalt.

In de praktijk blijken veel zaken in deze zin een periodiek karakter te hebben. Vanzelfsprekende voorbeelden zijn verschijnselen die te maken hebben met de seizoenen en met de wisselingen van dag en nacht. Zo is het vallen van de bladeren een periodiek verschijnsel dat zich jaarlijks (gedurende een aantal weken) voordoet.

Betalingen hebben ook zeer vaak een periodiek karakter. Enkele voorbeelden zijn: huur, abonnementen, aflossingen, lidmaatschappen van verenigingen en energie-rekeningen.

Ook een overweldigende meerderheid van de sportevenementen heeft een periodiek, regelmatig terugkerend, karakter. Enkele voorbeelden zijn: EK voetbal (vierjaarlijks), Wereldkampioenschap voetbal (vierjaarlijks), Olympische Spelen (vierjaarlijks), Tour de France (jaarlijks), WK schaatsen (3 keer in iedere vier jaar).

Een voorbeeld van een zeer niet-periodiek sportevenement is de Elfstedentocht. Het is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden of dit evenement wordt georganiseerd of niet.

Bij vrouwen is de menstruatie periodiek.

In de meeste landen worden, als zich geen bijzondere omstandigheden zoals de val van een kabinet voordoen, periodiek verkiezingen georganiseerd.

Veel tijdschriften verschijnen periodiek. Om die reden wordt (met een metonymie) een tijdschrift vaak 'een periodiek' genoemd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]