Gebruiker:Burundin/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Christian Petzold (14 september 1960, Hilden) is een Duitse filmregisseur en filmscenario schrijver. Hij maakt onderdeel uit van de Berliner Schule en kreeg talrijke prijzen en onderscheidingen.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Petzold groeide op in Haan en maakte daar ook zijn Abitur in 1979 ("Geen vlucht naar Berlijn") in de kleine filmclub van de lokale CVJM (Dubbele programma's, bestaande uit een appetizer en een filmkunstwerk.). Sinds 1981 leeft hij in Berlijn, waar hij begon theaterwetenschappen en germanistiek aan de Vrije Universiteit Berlijn te studeren. Van 1988 tot 1994 studeerde hij aan de Deutschen Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb).

De scripts voor zijn films schrijft Christian Petzold zelf. In veel gevallen bewerkte en ontwikkelde hij zijn ideeën samen met Harun Farocki. Farocki, die destijds leraar aan de dffb was, is een belangrijke invloed geweest op Petzold. Terwijl Farocki eerder het realisme en politieke bioscoop wordt toegerekend, zijn Petzold's films, vooral na "Die Innere Sicherheit", gekenmerkt door het onderzoek van de overgangszone tussen leven en dood. In Gespenster voert de hoofdpersonage het leven van een geest en de hoofdpersonage van Yella is misschien van begin af aan dood. Die innere Sicherheit, Gespenster en Yella vormen de - van Petzold in het begin niet zo geplande - "Geestentrilogie".

Na Toter Mann, Wolfsburg en Yella volgde in 2008 de speelfilm Jerichow de vierde samenwerking met de actrice Nina Hoss in de hoofdrol. Het drama gaat over een, vanuit Afghanistan naar het Noord-Duitse platteland terugkerende, soldaat, die een affaire begint met een getrouwde vrouw. De film werd uitgenodigd om aan de wedstrijd van de 65. Filmfestival van Venedig. In 2009 kreeg Petzold een nominatie voor de Duitse filmprijs voor Jerichow als beste regisseur.

In Augustus 2010 gingen de filmopnames voor het project Dreileben van start, waartoe naast Petzold ook de regisseurs Dominik Graf en Christoph Hochhäusler een deel bijdroegen.

Alle drie films belichten vanuit verschillende perspectieven dezelfde misdaad in "Dreileben", een klein plaatsje in Thüringen. Christian Petzolds bijdrage had als titel Etwas Besseres als den Tod. De premiere van het gemeenschappelijk werk vond plaats op de Berlinale 2011 in het onderdeel "Forum". De media was verdeeld.

Na de enscenering van twee Polizeiruf 110-episodes (Kreise, 2015; Wölfe, 2016) volgde Transit (2018), een vrije adaptatie van het gelijknamige roman van Anna Seghers. De bioscoopfilm werd uitgenodigd voor de 68. Berlinale.

2018 werd hij opgenomen in de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die jaarlijks de Oscars uitrijkt.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Citaten[bewerken | brontekst bewerken]

2012: Fred Breinersdorfer, Dorothee Schön (Herausgeber) für die Deutsche Filmakademie: Barbara: Ein Drehbuch von Christian Petzold. Pro Business 2012, ISBN 978-3-86386-232-9

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

2012: Fred Breinersdorfer, Dorothee Schön (Herausgeber) für die Deutsche Filmakademie: Barbara: Ein Drehbuch von Christian Petzold. Pro Business 2012, ISBN 978-3-86386-232-9

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Julius-Campe-Preis geht in diesem Jahr an Christian Petzold, buchmarkt.de, erschienen und abgerufen am 19. Juli 2018