Gebruiker:Caseman/sterrenbeeldengids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Opzetje om de sterrenbeelden zo te organiseren dat ze eenvoudig voor leken terug te vinden zijn

Inleiding[bewerken]

Uitgangspunt is een aantal galleries van sterrenkaartjes die grofweg van Noord naar Zuid geordend zijn, en per zone van West naar Oost (oplopende rechte klimming). Per zone of per groepje sterrenbeelden kan aangegeven worden in welk jaargetijde het sterrenbeeld het best te zien is.

Bij het bepalen van de positie en zichtbaarheid van de sterrenbeelden is uitgegaan van een waarneming in de avond en op ongeveer de breedte van de Benelux (50°N)

Noordelijke hemel (alle seizoenen)[bewerken]

Deze sterrenbeelden staan aan de noordelijke hemel en verdwijnen nooit onder de horizon. Ze draaien allemaal tegen de wijzers van de klok in net iets minder dan 24 uur om de poolster, Polaris. De kaartjes zijn allemaal met de sterrenbeelden in de "onderste" stand, dus boven de noordelijke horizon en de poolster in. Als je in de loop van het jaar om ongeveer hetzelfde tijdstip kijkt staan ze een half jaar later "ondersteboven" boven de poolster.

Hoog aan de hemel[bewerken]

Deze sterrenbeelden komen in het noordoosten op, gaan ongeveer door het zenit en gaan in het noordwesten onder. Een aantal staat zo dicht bij de hemelpool dat ze slechts gedeeltelijk onder gaan, een deel is dus altijd zichtbaar.

Winter[bewerken]

Lente[bewerken]

Zomer[bewerken]

Herfst[bewerken]

Hoog aan de zuidelijke hemel[bewerken]

De sterrenbeelden hier bevinden zich rond de hemelevenaar. Ze komen in het oosten op en gaan in het westen weer onder.

Winter[bewerken]

Lente[bewerken]

Zomer[bewerken]

Herfst[bewerken]

Laag aan de zuidelijke hemel[bewerken]

Deze sterrenbeelden komen in het zuidoosten op gaan in het zuidwesten weer onder. Ze beschrijven hiermee een vrij korte baan aan de hemel, waardoor ze maar kort te zien zijn.

Winter[bewerken]

Lente[bewerken]

Zomer[bewerken]

Herfst[bewerken]

Niet zichtbaar in de Benelux[bewerken]

Deze sterrenbeelden komen op de breedte van de Benelux (ongeveer 50°NB) nooit boven de horizon uit. Ze kunnen wel gezien worden door waarnemers meer zuidelijk gelegen plaatsen. Ten zuiden van de evenaar kunnen ze allemaal gezien worden.

Nog te doen[bewerken]

(geordend volgens deze lijst)

Winter (Dec, Jan, Feb)[bewerken]

Voorjaar (Maa, Apr, Mei)[bewerken]

Zomer (Jun, Jul, Aug)[bewerken]

Najaar (Sep, Oct, Nov)[bewerken]