Gebruiker:Celloman/Categorie muziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze pagina bevat een uitgewerkt voorstel aangaande categorieën over klassieke muziek. Dit zal als leidraad moeten dienen om een overzichtelijk geheel te maken over artikelen aangaande klassieke muziek. Er kan nog aan gewerkt worden. De categorieën die op deze pagina als voorbeeld worden gegeven, staan niet tussen dubbele "[", omdat anders deze pagina tot de categorie wordt ingedeeld.

Aangaande de categorieen betreffende klassieke muziek, lijkt het me een goed idee om nu echt eens orde te stellen in de puinhoop. Met Ceescamel heb ik hier gedachten over gewisseld, en wij hebben het volgende bedacht.

Voor werken/composities geldt dat ze in 3 doosjes mogen/moeten:
- [Categorie:Compositie van …] (met volledige/thans gangbare naam van de componist)
- [Categorie:Compositie] Dit is de grote bak, waar álle muziekwerken in kunnen. Van Bach tot hedendaagse componist, etc.
- [Categorie: SOORT Compositie] Dit kan zijn “Symfonie”, “Vioolconcert”, “Hoornconcert”, “Strijkerskwartet”, etc.

Voorbeelden:

De Symfonie nr. 1 (Mahler) gaat in de categorieen:
- [Categorie:Compositie van Gustav Mahler]
- [Categorie:Compositie]
- [Categorie:Symfonie]

De Boerencantate van J.S. Bach gaat in de categorieen:
- [Categorie:Compositie van Johann Sebastian Bach]
- [Categorie:Compositie]
- [Categorie:Cantate]

Wanneer een artikel over een SOORT compositie moet worden gecategoriseerd, gaat deze in de [Categorie:Soort compositie]. Hier kunnen dus artikelen als Sarabande, Partita en Aria in. De artikelen kunnen ook in de [Categorie:Klassieke muziek].

Artikelen die iets te maken hebben met een compositie, hoeveel ze er ook mee te maken hebben, maar als ze GEEN compositie/cantate/… zijn, dan stop je dat artikel ook niet in deze categorie. Johann Sebastian Bach schreef veel cantates, maar hijzelf was GEEN cantate, dus het artikel Johann Sebastian Bach gaat dan ook niet de [Categorie:Cantate] in.

Composities worden NIET ingedeeld in de [Categorie:Klassieke muziek]. Anders raakt deze categorie veel te vol, en daarnaast is “Klassieke muziek” niet specifiek. SOORTEN composities, diverse klassieke muziek als platenlabels kunnen ook in deze categorie. Een categorie als [Categorie:Compositie] moet weer binnen deze categorie vallen.

Componisten worden in principe ingedeeld in de volgende categorieen:

- [Categorie: (….) componist] (nationaliteit)
- [Categorie: (….) componist] (periode waarin de componist schreef, bijv. Barok componist)
- [Categorie: (….) componist] (eeuw)
- Eventueel kan een componist nog worden ingedeeld in een categorie die zijn eigen naam draagt, als er veel artikelen over hem zijn/familie/analisten/verenigingen, bijvoorbeeld de [Categorie:Bach]

Uitvoerende musici worden onder hun nationaliteit geplaatst. Bijvoorbeeld [Anner Bijlsma]:
- [Categorie:Nederlands musicus]
- [Categorie:Nederlandse cellist]

Celloman 11 apr 2007 22:03 (CEST)

Dit is even een probeersel , maar als het goed gaat dan....Ik ben dit nl nog niet gewend...
  • alle composities moeten in de categorie compositie; daarnaast in de gespecialiseerde bakken;
  • wellicht verstandig toch alleen de achternaam van de componist te gebruiken; sortering vindt nu plaats op basis van voornaam en ik geloof dat dat niet anders kan; JS Bach wellicht naar Bach,JS (vind ik ook niet mooi, maar wel een betere oplossing.
  • ook componisten moeten in de grote vergaarcategorie -Componist-. Er is nu een handmatige componistenlijst en dat is niet handig; zeker niet als het automatisch kan.

Celloman; als je dit in de je voorstel wil wijzigen?Anders hoor ik wel van je; ik heb hem op de volg gezet. Ceescamel 11 apr 2007 22:49 (CEST)

Beste Cees en "celloman", ik kwam bij toeval op deze pagina. Ik had deze indeling al zo ongeveer gedestilleerd uit wat ik tegenkwam op wikipedia. Ik snap alleen niet waarom het nodig is om bv. die eerste Mahler, uit het eerste voorbeeld, zowel in de categorieën [compositie van Gustav Mahler] als [compositie] te stoppen. Als je de categorie [compositie van Gustav Mahler] gewoon in de categorie [compositie] stopt (evt. via "composities naar componist o.i.d.), dan gaat het toch vanzelf, en ook nog veel overzichtelijker?

Datzelfde geldt voor [Nederlands cellist]. Als je die categorie in [Nederlands musicus] stopt, en die weer in [Musicus] (evt via "musicus naar nationaliteit o.i.d.), dan wordt het vanzelf overzichtelijk. Wat zou jullie redenering zijn om zo'n "getrapte indeling" juist niet aan te houden? Met veel groeten! Verstrooide professor 2 mei 2007 11:04 (CEST)