Gebruiker:Contentcreator123/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oorbel[bewerken | bron bewerken]

Een oorbel is een sieraad dat aan de oorlel wordt gedragen en dient om de oren te versieren. Oorbellen worden vaak door vrouwen gedragen, maar worden in mindere mate ook gedragen door mannen. Oorbellen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals metaal, plastic, glas, edelsteen of kralen. Door het oor te doorboren ontstaat er een gaatje waar vervolgens een oorbel in aangebracht kan worden.

Oorbel.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Een elegant geklede vrouw met oorringen van Akrotiri, Thera Griekenland, ca. 1650-1625 v.C.

De oorbel is een van de oudste vormen van lichaamsversiering van over de hele wereld en gaat terug naar 2000-1600 voor Christus waar de Minoïsche beschaving gouden, zilveren en bronzen oorbellen droegen [1]. In het bronzen tijdperk werd de sieraden collectie uitgebreid in Griekenland met armringen, broches, pinnen en oorbellen [2].

Daarnaast werd er ook in de Bijbel gerefereerd aan het dragen van oorbellen. In Exodus 32: 1-4 staat geschreven dat terwijl Mozes op de berg Sinaï was, de Israëlieten eisten dat Aäron een god voor hen zou scheppen. Er staat: ‘Neem dan uw vrouwen, zonen en dochters hun gouden oorringen af en breng die bij mij ’ (ca. 1500 v.Chr.) [3].

Tijdens de Engelse renaissance werden oorbellen voornamelijk door mannen gedragen. William Harrison beschreef in 1577 dat sommige heren gouden, stenen of parel oorbellen droegen [4]

Ook stonden zeelieden bekend om het dragen van oorbellen. Zij droegen deze om aan te geven dat ze de wereld over waren gevaren of de evenaar hadden overgestoken [5]. Andere legendes zeggen dat door het dragen van een oorbel het zicht van de matroos werd verbeterd en dat wanneer de matroos op het strand zou aanspoelen, de gouden oorbel bij verkoop voldoende zou opbrengen om zijn begrafenis te kunnen betalen [6].

Drijfveren voor het plaatsen van oorbellen[bewerken | bron bewerken]

In de Westerse cultuur wordt het doorboren van lichaamsdelen in de huidige tijd gezien als een versiering van het lichaam [7]. Toch kan het ook als manier worden gezien waarop voornamelijk jongeren zich proberen te onderscheiden van anderen. Wel laat onderzoek zien dat oorbellen het minst worden geplaatst vanuit de drang om onderscheid te creëren en dat dit bijvoorbeeld meer het geval is bij tatoeages en piercings [8].

De symboliek van het doorboren van de oren verschilt wel heel erg tussen culturen. In veel niet-Westerse stammen is het doorboren van de oren en piercen van andere lichaamsdelen een overgangsritueel waarbij een kind een volwassene wordt. Hierbij gaat het voornamelijk over het kunnen opvangen van de pijn die men ervaart bijgaat het piercen en het doorboren van de oren en lichaamsdelen [9].

Oorbellen[bewerken | bron bewerken]

Gezien de grote hoeveelheid verschillende soorten oor versieringen, zijn er benamingen ontstaan om oorbellen met bepaalde kenmerken te kunnen omschrijven. Hierbij gaat het vooral over de grootte en vormgeving van de oorbel.

Soorten oorbellen[bewerken | bron bewerken]

Oorknopje.

Oorknopjes[bewerken | bron bewerken]

Een belangrijk kenmerk van oorknopjes is dat vanaf de voorkant niet zichtbaar is hoe het knopje achter het oor vastzit. Het knopje zit vast aan een staaf die de oorlel doorboort. De staaf zit vast aan een verwijderbare koppeling aan de achterkant van de oorbel. Op de staaf kunnen verschillende decoratiestukken gemonteerd zitten zoals onder andere edelstenen, diamanten, parels of andere ornamenten.

Oorring.

Oorringen[bewerken | bron bewerken]

Zoals de naam al zegt lijken oorringen erg op ringen. Ze hebben een ronde vorm, zijn vaak gemaakt van metaal en kunnen worden geopend waardoor deze door de oorlel kan worden bevestigd. Er bestaan veel soorten oorringen: er zijn oorringen die niet helemaal rond zijn, dus bevestigd worden met een koppeling aan de achterkant van de oorlel. Oorringen kunnen gemaakt zijn van simpel metaal maar kunnen ook versierd zijn met verschillende ornamenten.

Oorhangers[bewerken | bron bewerken]

Een oorhanger heeft een haakje die door de oorlel kan worden bevestigd. Aan het haakje hangt vaak een edelsteen of een ornament. De lengte van deze oorbellen kunnen erg verschillen.

Oorhanger.

Barbell oorbellen[bewerken | bron bewerken]

Een barbell oorbel is een staaf met aan elk uiteinde een bol. Om hem te bevestigen aan de oorlel kan er aan één kant een bol worden losgemaakt en weer vastgemaakt. Deze oorbel heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis van een halter.

Huggy oorbellen[bewerken | bron bewerken]

Deze oorbellen sluiten de oorlel precies aan. Ze zijn meestal in de vorm van een kleine oorring die precies de oorlel opvangt. Huggy oorbellen zijn gemaakt van metaal.

Oordraad[bewerken | bron bewerken]

Deze oorbel is gemaakt van een dunne ketting die precies door het gat in de oorlel kan. Vaak wordt de oorbel aan de achterkant iets doorgetrokken zodat aan beide kanten van de oorlel een stuk ketting zichtbaar is. Soms worden er edelstenen of ornamenten bevestigd aan de ketting als decoratie van de oorbel.

Clip-on oorbel[bewerken | bron bewerken]

Ook als er geen gaatje in de oorlel zit is het mogelijk om oorbellen te dragen. De clip-on oorbel ziet er hetzelfde uit als een normale oorbel en bestaat in verschillende varianten. De oorbel kan worden bevestigd aan de oorlel door een clipje die de oorlel vastklemt zonder hem te doorboren.

Technieken[bewerken | bron bewerken]

Laten schieten[bewerken | bron bewerken]

In veel juwelierswinkels is het mogelijk om oorbellen te laten schieten. Oorbellen kunnen alleen worden gezet met een oorpistool wanneer de plek van de oorlel geen kraakbeen bevat, is dit wel het geval dan moet de oorbel worden gepiercet [10]. Dit komt omdat de druk die het mechaniek waarmee een oorbel wordt geplaatst niet hoog genoeg is om ook het kraakbeen snel, en daarmee zonder ernstige schade te veroorzaken, te doorboren [11].

Zelf zetten[bewerken | bron bewerken]

Het is mogelijk om de oorlellen zelf te doorboren. Om zelf een gaatje in de oorlel aan te brengen is er een naald nodig om de oorlel te doorboren. Verder wordt er vaak gebruik gemaakt van een kurk om de naald op te vangen [12].

Oorpiercing[bewerken | bron bewerken]

Het verschil tussen een oorbel en een oorpiercing is de manier van zetten en de plaats op het oor. Een oorbel wordt gezet in het stuk van de oorlel waar geen kraakbeen zit. Een oorpiercing wordt gepiercet in het oor waar wel kraakbeen zit. De geneestijd voor een oorbel is ongeveer 6 weken, voor een piercing in het oor bedraagt de geneestijd ongeveer 4 tot 9 maanden [13].

Soorten piercings.

Soorten piercings[bewerken | bron bewerken]

 1. Helix : piercing door het kraakbeenweefsel van de oorrand
 2. Industriële piercing : hier wordt een barbell oorbel tussen twee piercings in het oor bevestigd
 3. Toren : piercing door de anti-helix
 4. Daith : door de horizontale bobbel in de oorschelp piercen
 5. Tragus : piercing door het kraakbeen bij de ingang van de gehoorgang
 6. Snug : piercing door de inwendige kraakbeenbult aan de rand van het oor
 7. Conch : piercing door de oorschelp
 8. Anti-tragus : piercing door het kraakbeenproces tegenover de tragus
 9. Oorbel: een klassiek gat door de oorlel

Technieken piercing[bewerken | bron bewerken]

Laten piercen[bewerken | bron bewerken]

Oorpiercings worden vaak gezet in piercingstudios. Hier werken professionals die de oren piercing met sanitaire materialen.

Meest voorkomende risico’s bij het dragen van oorbellen en piercings[bewerken | bron bewerken]

Zowel het plaatsen van oorbellen als ook andere piercings kunnen mogelijke complicaties opleveren. Toch heeft de oorlel doordat deze een betere doorbloeding heeft dan het kraakbeen wat wordt beschadigd bij het plaatsen van een piercing, een betere kans op genezing [14].

Hieronder een overzicht van eventuele complicaties bij het plaatsen van een oorbel:

Referenties[bewerken | bron bewerken]

 1. Pitts-Taylor, Victoria (2008). Cultural Encyclopedia of the Body [2 volumes]. : ABC-CLIO. pp. 94–95. ISBN 9781567206913.
 2. Pitts-Taylor, Victoria (2008). Cultural Encyclopedia of the Body [2 volumes]. : ABC-CLIO. pp. 94–95. ISBN 9781567206913.
 3. Exodus 32. (2004). 1-4. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://bijbel.eo.nl/bijbel/exodus/32
 4. William Harrison. (1909). Description Of Elizabethan England. New York, Verenigde Staten: P.F. Collier & Son.
 5. Ancient pages. (2016, 15 februari). Why Did Pirates And Sailors Wear Earrings?. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van http://www.ancientpages.com/2016/02/15/pirates-sailors-wear-earrings/
 6. Margo DeMello. (2007). Encyclopedia of Body Adornment. Westport, Ierland: Greenwood Press
 7. The Lancet. (2003, 5 april). Body piercing: medical consequences and psychological motivations. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673603129558
 8. The Lancet. (2003, 5 april). Body piercing: medical consequences and psychological motivations. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673603129558
 9. The Lancet. (2003, 5 april). Body piercing: medical consequences and psychological motivations. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673603129558
 10. APP. (2018). What is the APP Position on Ear Piercing Guns? Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://www.safepiercing.org/safe_piercing.php#School
 11. APP. (2018). Piercing guns can cause significant tissue damage. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://www.safepiercing.org/safe_piercing.php#School
 12. Tolton, M. (2017, 30 november) Pierce Your Own Ears at Home. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://chscomet.org/features/2017/11/30/pierce-your-own-ears-at-home/
 13. Piercing works. (2016, 22 augustus). 25 dingen die je moet weten over piercings in het oor. Geraadpleegd op 18 mei 2018, van https://www.piercingsworks.com/nl/blogs/blog-news/25-dingen-die-je-moet-weten-over-piercings-in-het/
 14. Dermatologie & Venereologie. (2007, februari). Complicaties van piercing in het hoofd/halsgebied. Geraadpleegd op 25 oktober 2018, van https://dsite.exata.nl/wp-content/uploads/2014/08/NTvDV_februari_2007.pdf#page=4