Gebruiker:Daniel575/Archief1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gebruiker:Daniel575/Archief1

ben er weer[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben er weer! --Daniel575 30 mrt 2006 09:43 (CEST) ATTENTIE: Van dinsdag 21 maart tot circa zondag 26 maart ben ik niet of nauwelijks op Wikipedia ivm een geplande medische ingreep.

Oude dingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Daniel, welkom op Wikipedia!!! Fijn dat je direkt begonnen bent met uitbreiden van artikelen over het jodendom. Vriendelijke groet, gidonb 16 sep 2005 18:02 (CEST)

Alsnog welkom, Daniel. De lijst Israëlische plaatsen heb ik expres met variante spellingswijzen gemaakt, als iedere spellingsvariant er voorkomt, kan men met zoekmachines altijd op de juiste plek terechtkomen :-) Flyingbird 22 sep 2005 22:20 (CEST)
Ja, wat je voorstelt lijkt me uitstekend! Ik begrijp goed dat de vorm waarin het stond rommelig overkwam! Flyingbird 22 sep 2005 22:26 (CEST)
Best hoor, als de variante spellingswijzen in de lijst staan, of evt. zelfs in een andere lijst/ander artikel, vind ik het ok. Flyingbird 22 sep 2005 22:32 (CEST)

Tip[bewerken | brontekst bewerken]

Beste, misschien even een kleine tip: als je een paar wijzigingen maakt, en je wil ze bekijken, kan je dit doen door op de knop "Toon bewerking ter controle" te klikken: zo zie je je wijzigingen, maar zijn ze nog niet opgeslaan: je kan dan meteen verder wijzigen, of eerder gemaakte foutjes verbeteren. Handig, omdat je anders altijd op "opslaan" en "bewerk" moet klikken. --Tuvic 22 sep 2005 22:30 (CEST)

Portaal:Joden en jodendom[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Daniel, als een trouw medewerker aan joodse artikelen op nl.wikipedia wil ik je uitnodigen je op te geven op Wikipedia:Wikiproject_portalen#Joden_en_jodendom. In eerste fase betreft het een pilot. Je mag natuurlijk de definities aanpassen indien nodig. Je hoeft er niet veel tijd in te steken - alle beetjes helpen! Vriendelijke groet, gidonb 25 okt 2005 22:12 (CEST)

Je hebt een ereplaatsje verdiend op mijn gebruikerspagina waarop ik bestrijding van racistische teksten probeer te analyseren. Groet, gidonb 27 okt 2005 15:33 (CEST)

Jacob de Haan[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Daniel,

Je Jacob de Haan (politicus) is op de verwijderlijst gekomen (als "werk in uitvoering"). Ik wil het echter graag redden, en heb het hernoemd en wat uitgebreid, met name voor wat betreft zijn literaire activiteiten. Misschien heb jij nog wel meer aanvullingen?

Vriendelijke groet, Bessel Dekker 9 feb 2006 04:49 (CET)

Complimentje[bewerken | brontekst bewerken]

Dat leek me wel gepast voor al die goede artikelen die je hebt gemaakt de afgelopen uren. Vriendelijke groet Ype 17 mrt 2006 05:42 (CET)

Hoe laat is het daar nu dan? Ype 17 mrt 2006 05:52 (CET)
Alleen met een potje poker erbij :) Vooral als het goed gaat Ype 17 mrt 2006 05:56 (CET)
Ja, dat is opzich wel waar, maar ik ken ook wel mensen die wikipedia goed hebben kunnen gebruiken voor verslagen en dergelijke, en vaak is het toch wat fijner voor veel mensen om het gewoon in hun eigen taal te lezen denk ik. Ype 17 mrt 2006 06:11 (CET)
Hmmmm, dat verzoek zou je even in de kroeg moeten plaatsen. Het zijn er een heleboel daar en in verschillende bestanden, dus ik durf me daar zo snel niet aan te wagen, ontechnisch als ik ben. Ype 17 mrt 2006 06:25 (CET)

Joodse geschrift(en)[bewerken | brontekst bewerken]

Blijkbaar wil je de categorie Geschriften in het jodendom omzetten in een andere categorie. Je kiest daarvoor de naam categorie Joodse geschriften. Dat is echter in strijd met de afspraak op deze Wikipedia die inhoudt dat in principe alleen het enkelvoud wordt gebruikt. Daarom behoort dit categorie Joods geschrift te worden. Wikix 18 mrt 2006 22:01 (CET)

Verwijderen van categorieën (n.a.v. cat. Geschriften in het jodendom)[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een categorie wilt verwijderen dan mag je hem niet eerst leegmaken maar dan moet je het sjabloon {{catweg}} toevoegen met een vermelding van de reden. Dat gaat als volgt, je typt in: {{catweg|reden}}. Vervolgens vul je onderaan in het balkje catweg in. Daarna moet je op de pagina Wikipedia:Te verwijderen categorieën bij de betreffende datum de betreffende categorie invullen, met reden van verwijdering plus een eventuele andere categorie die ervoor in de plaats komt. Betreft het slechts een typefoutje of iets dergelijks dan kun je de categorie helemaal onderaan ter verwijdering voordragen onder het kopje 'kandidaten directe verwijdering'. Wikix 18 mrt 2006 22:23 (CET)

De te verwijderen categorieën Geschriften in het jodendom en Joodse geschriften heb ik al op de paginga Wikipedia:Te verwijderen categorieën neergezet. Wikix 18 mrt 2006 22:29 (CET)

Categorie Joods feest[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb gezien dat je de joodse feesten hebt ondergebracht bij de categorie: Joodse kalender. Dat lijkt me niet juist, deze is daarvoor niet bedoeld. Wikix 18 mrt 2006 23:42 (CET)

Leuk[bewerken | brontekst bewerken]

Weer een internationale Nederlander erbij. Als je het leuk vind kan je je naam neerzetten bij: Wikipedia:Wikipedianen naar woonplaats. Ik vind het altijd leuk als ik er weer een naam bij zie die buiten NL of BE woont. Groeten uit Bangkok. Wae®thtm©2006 | overleg 19 mrt 2006 06:32 (CET)

Spelling van het Hebreeuws[bewerken | brontekst bewerken]

Deze paragraaf heb ik verhuisd naar Overleg_Wikipedia:Transliteratie-_en_transcriptiegids#Spelling_van_het_Hebreeuws_.2F_Thora.2C_Tora.2C_Torah Flyingbird 19 mar 2006 20:22 (CET)

Hallo Daniel575,
Op Overleg_Wikipedia:Transliteratie-_en_transcriptiegids#Spelling_van_het_Hebreeuws_.2F_Thora.2C_Tora.2C_Torah ben ik tegen je in gegaan ten aanzien van de spelling van thora of torah. Nu ik op lees dat je een ingreep moet ondergaan wil ik je op deze pagina graag herstel en gezondheid toewensen. Johan Lont 24 mrt 2006 12:15 (CET)

Thora[bewerken | brontekst bewerken]

De gevolgde spellingswijze is Thora, niet Tora. Wikix 7 apr 2006 02:48 (CEST)

juist! — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:29 (CEST)

Sjawoe'ot[bewerken | brontekst bewerken]

hoi daniel, ik zag dat je de inhoud van Sjawoe'ot kopieerde naar een ander lemma. vreindelijk verzoek dit eerst te overleggen op de bij het artikel behorende overlegpagina. verder is het niet conform GNU/FDL om zonder te hernoemen de inhoud over te kopieren: dat haalt de hele voorgeschiedenis van een lemma weg namelijk. groet, oscar 7 apr 2006 09:11 (CEST)

Er is geen andere manier om dat te doen. De pagina "Sjavoe'ot" bestond namelijk al, als redirect-pagina. Het artikel bestond trouwens maar uit een paar regels. Ik heb gewoon Sjawoe'ot veranderd in Shavoe'ot - bij gebrek aan de mogelijkheid 'wijzig titel' te gebruiken lijkt dit me een redelijke oplossing. Misschien op de overlegpagina een notitie zetten dat deze pagina eerder "Sjawoe'ot" heette? Zou dat een oplossing zijn? --Daniel575 7 apr 2006 09:24 (CEST)
inmiddels hernoemd, zie ook mijn OP - mag ik aannemen dat het in orde is zo? groet, oscar 7 apr 2006 10:19 (CEST)
Prima, dank je! Maar leg alsjeblieft nog even uit hoe ik dit zelf goed voor elkaar krijg in de toekomst. --Daniel575 7 apr 2006 11:26 (CEST)
Google zegt dat de meestgebruikte spelwijze is: Sjavoeot. — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:31 (CEST)
Als je even kijkt bij 'Shavuot' zie je wat de rest van de wereld gebruikt. De 'sj' is een heel foute weergave van de ש-klank. Wanneer een Nederlander 'sj' uitspreekt benadrukt hij de 'j' veel sterker dan bij 'sh', en de 'sh' die ik hier bedoel is nog zachter dan de sh van 'shoppen', nog dichter naar de S dus. Met alle respect, jij kent geen Hebreeuws, en 95% van de schrijvers van de websites die je via Google vindt trouwens ook niet (itt de Engelse pagina's, waar het altijd Shavuot heet). --Daniel575 7 apr 2006 11:38 (CEST)
Ik geef zonder meer toe dat ik hier geen snars van weet, en ik weet ook dat de google niet heilig is, maar het doorelkaargooien van engelse en nederlandse spelling zoals in een aantal (niet alle) gevallen is mi zeer ongewenst. — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:41 (CEST)
Kijk over een paar weken nog eens terug, dan zal je zien dat mijn kleine 'eis' m.b.t. het gebruiken van de wereldwijd geaccepteerde spelling die ook een veel betere fonetische weergave van de echte Hebreeuwse uitspraak geeft in het niets staat bij wat je ervoor terug krijgt! Ik heb serieus grootse plannen met deze sectie. Kijk even naar mijn userpage voor een voorbeeldje van een aantal pagina's die ik de afgelopen weken geschreven heb... En dat is het begin nog maar. Bovendien zijn er momenteel uberhaupt geen anderen die in artikelen over het jodendom schrijven, sinds Gidonb weg is. --Daniel575 7 apr 2006 11:43 (CEST)
Je moet mijn kruistocht hedenmorgen ook niet zien als gericht tegen jouw bijdragen, en met de inhoud zal ik me ook niet bemoeien omdat ik er geen verstand van heb. Ga gerust door met schrijven, volgens mij maak je prima artikelen - alsof je op mijn oordeel zat te wachten. Echter met het nederlands zal ik me blijven bemoeien. — Zanaq (?) 7 apr 2006 13:44 (CEST)

Verplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Als je artikelen verplaatst, wil je dan ook controleren op dubbele redirects? bijvoorbeeld Kosher. — Zanaq (?) 7 apr 2006 10:39 (CEST)

ik heb net ook inhoudelijk gekeken, en zie dat bijna alle naamswijzigingen mbt jodendom onterecht zijn. Zie Wikipedia:Overleg_gewenst#Naamswijziging_artikelen_mbt_Jodendom. — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:28 (CEST)

Daniel, wil je alsjeblieft nooit meer artikelen verplaatsen door de tekst te knippen en te plakken? Daarvoor is er een knop "wijzig titel" bovenaan je scherm. De geschiedenis van het artikel blijft dan behouden (of in elk geval een stuk beter te overzien). – gpvos (overleg) 7 apr 2006 11:29 (CEST)

Die wijzigingen zijn prima in orde. Als je nou eens zou kijken naar mijn bijdragen, zou je misschien zien dat ik een heel nuttige bijdrage aan het leveren ben. En Gpvos, die knop 'wijzig titel' werkt niet als er al een (redirect) pagina is met de naam van de pagina waar je de titel heen wilt wijzigen.--Daniel575 7 apr 2006 11:34 (CEST)
Dat weet gpvos ook wel. Je moet in zo'n geval een verzoek doen op de Verzoekpagina voor Artikelverplaatsingen. — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:39 (CEST)
Oke, maar dat duurt dan zeker een maand. Vrij irritant als je zoiets even wil regelen. Erg inefficient dus, daar zou een betere oplossing voor moeten zijn. Maargoed, bedankt dat je me even wijst op hoe het wel hoort. En nog even - ben ik de enige bij wie Wikipedia of met 14 kbps werkt of de helft van de tijd helemaal NIET werkt? --Daniel575 7 apr 2006 11:41 (CEST)
Het gaat soms wel traag, en connection refused en Wikimedia Foundation errors zijn er ook vaak. Nu draait hij wel lekker toch?
Nu wel weer even, ja. Ik zat me kapot te ergeren aan een aantal verloren gegane wijzigingen van me. "The page cannot be displayed". Fijn hoor. Druk je op Back, hele tekst weer weg. *grrr* Voortaan maar eerst even kopieren... --Daniel575 7 apr 2006 11:45 (CEST)
Huh? Als de pagina niet kan worden weergegeven druk je toch op "back" en dan staat het er toch nog? of gebruik je soms <Bill is the devil>IE</Bill is the devil>. <reclame>stap over op Mozilla Firefox met Zeusmodus</reclame> — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:49 (CEST)

even samenvatten:

  • technisch heb je twee fouten gemaakt, tw: meervoudige redirects achterlaten en gewoon inhoud kopieren, die boodschap is denk ik aangekomen: discussie gesloten.
  • inhoudelijk heb ik dus ook wat bezwaren, daar kun je dus het beste daar op reageren, of op de daar genoemde overlegpagina's. — Zanaq (?) 7 apr 2006 11:45 (CEST)

Retorische vraag: Heb je bij het verplaatsen van Kashrut de dubbele redirects verholpen?
wil je dat alsnog even doen? — Zanaq (?) 7 apr 2006 12:45 (CEST)

Lijkt toch in orde te zijn? Ik zie geen dubbele, volgens mij. Of bedoel je Kashroet / Kasjroet? Sorry, ben hier niet zo bekend mee - normaal gesproken schrijf ik alleen. --Daniel575 7 apr 2006 13:01 (CEST)
Nee. als je in die lijst kijkt, dan hangen er nog steeds redirectpagina's onder redirectpagina's, bijvoorbeeld Kosher. Die meervoudige moet je allemaal aflopen en direct laten verwijzen, zodat er alleen nog maar enkelvoudige redirects overblijven. Ja, dat is veel werk. Nee, ik heb geen zin om dat te doen: die titelwijzigingen waren niet mijn idee ;-) — Zanaq (?) 7 apr 2006 13:06 (CEST)
ZEVENDE POGING TOT HET POSTEN VAN REACTIE!!!!!!!!!!!! Argh!!!! Van vanavond tot morgenavond ben ik ivm shabbat niet online. Als de Wiki-server morgen weer normaal doet ga ik morgen daarmee bezig. Met deze server-problemen KAN ik niets beginnen. Ben nu al 17 minuten bezig met dit berichtje van een paar regels posten. Edit: Ben nu 30 minuten bezig met deze reactie. --Daniel575 7 apr 2006 13:38 (CEST)
Ondertussen wordt alles achter je rug om weer teruggedraaid. Toch bedankt voor je berichtje. De wiki lijkt het hier trouwens prima te doen. — Zanaq (?) 7 apr 2006 13:42 (CEST)
Ik heb al de hele dag zeer grote moeite om wat dan ook op Wikipedia gedaan te krijgen. En ik vrees dat dit dan het einde van Wikipedia was voor mij. Ik ga achter Gidonb aan naar EN. Dag dag. --Daniel575 7 apr 2006 14:06 (CEST)
Ik hoop niet dat het is omdat we hier graag nederlandse spelling zien. Ook denk ik dat het qua technische problemen bij en hetzelfde is, omdat het op dezelfde servers draait bij mijn weten. Succes. — Zanaq (?) 7 apr 2006 14:13 (CEST)

Terugverplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben redelijk uitgebreid ingegaan op redenen om de namen weer terug te veranderen in een aantal gevallen, op een nieuwe overlegpagina: Wikipedia:Overleg gewenst/Naamswijziging artikelen mbt Jodendom. In twee gevallen kan wmb jouw versie blijven staan, en in een ander geval was zowel de oude als jouw versie foutief. Misschien kun als je terugbent van je Shabbat ;-) helpen onder andere de vermeldingen van alternatieven in de introductiezinnen op orde te krijgen. Je artikelen zijn nogmaals overigens prima. — Zanaq (?) 7 apr 2006 18:53 (CEST)

In 5 gevallen heb ik jouw naam gehandhaafd, in 4 gevallen heb ik voor een hier nog niet eerder gebruikte naam gekozen, in de overige 6 gevallen is de oude situatie hersteld. Het lijkt erop dat er inderdaad een probleem was met die namen. Goed dat je het op de agenda hebt gezet. — Zanaq (?) 8 apr 2006 15:12 (CEST)

Portaal:Jodendom[bewerken | brontekst bewerken]

Prima, ik zal af en toe wel even kijken of er nog spelfouten zijn die ik kan verbeteren, maar het lijkt me een prima idee om het portaal uit te breiden, onnodige gedeeltes te verwijderen en de "nieuwe artikelen" en "gewenste artikelen" bij te houden, veel plezier ermee. Zet je naam wel even op Wikipedia:Wikiproject portalen (onder Portaal:Jodendom natuurlijk) Sεrvιεи | Overleg » 7 apr 2006 11:02 (CEST)

PS: ik heb hier en daar wat dingen verbeterd zoals bij nieuwe artikelen, voor inspiratie zie Portaal:Christendom en Portaal:Religie.

Is goed, dank je. --Daniel575 7 apr 2006 11:34 (CEST)

Verder nog even een vraagje aan iedereen -- ben ik de enige bij wie Wikipedia werkt alsof ik met een 14 kbps lijntje zit??? --Daniel575 7 apr 2006 11:34 (CEST)

Niet echt. Ik krijg soms (zeg maar best vaak) de melding dat de servers het niet aan kunnen. Floris V 7 apr 2006 13:58 (CEST)

JHWH[bewerken | brontekst bewerken]

Je hebt 8 april in de pagina JHWH de hebreeuwse letters voorzien van een koppelstreepje: יה-וה. Eerst dacht ik dat dat vandalisme was, maar gezien je staat van dienst is dat wat onnaannemelijk. Waarom dat streepje, vraag ik dus eerst maar even beleefd? Koenb 9 apr 2006 06:45 (CEST)

Joden vinden het erg kwetsend als die Naam ergens geschreven wordt waar het niet hoort (d.w.z. buiten een Tora-rol of geprinte Tora, of een gebedenboek). Op alle andere plaatsen, ook in alle andere joodse boeken, wordt deze Naam uberhaupt niet geschreven, en *als* de Naam onverhoopt toch ergens geschreven moet worden, is het gebruikelijk om er een streepje tussen te zetten. Dat is omdat die Naam nooit uitgewist mag worden. Door er een streepje tussen te zetten wordt voorkomen dat de Naam echt volledig geschreven staat en is een eventueel uitwissen niet zo'n enorme ramp. --Daniel575 9 apr 2006 06:54 (CEST)
Sorry, maar wat wie dan ook kwetsend vinden is van geen enkel belang: het gaat hier om verifieerbare informatie, en dat is alles wat telt. — Zanaq (?) 9 apr 2006 08:39 (CEST)
Het is een heel redelijk iets. Je schrijft 'Jezus Christus' ook met hoofdletters, toch? Waarom schrijf je niet 'Jezus christus? Christus is namelijk niet deel van z'n naaam, dat is een religieuze titel (het is geloof ik Grieks voor Messias, als ik het me goed herinner). Toch schrijf je Jezus Christus. Uit respect voor de christenen. Ik zie niet aan wat hier mis mee is - bovendien kunnen bijna alleen joden Hebreeuws lezen, dus waar maak je je uberhaupt druk om? Het is toch niet alsof ik opzettelijk foutive informatie verstrek? Of wat bedoel je met 'verifieerbaar'? Moet ik een ondertekende brief van een rabbijn halen voor wat ik net zei? En nog even een voorstel: Koenb, als je wilt, is het misschien handiger om deze hele discussie te copy-pasten naar Overleg:JHWH. --Daniel575 9 apr 2006 09:48 (CEST)
Ik geef zonder meer toe dat Je hier wat meer inhoudelijke kennis tentoonspreid, maar Ik schrijf jezus christus niet met Hoofdletters uit respect voor wie dan ook, maar omdat dat volgens Mij de Juiste Spelling is: Je bovenstaande opmerking maakt dat Ik dat in elk geval ga controleren, bedankt. bovendien ga Ik vaak nogal Slordig om met Hoofdletters ;-) ook in artikelen maak Ik vooral met nationaliteiten die fout, niet omdat ik die Stomme Fransen niet repecteer of zo. ;-) — Zanaq (?) 9 apr 2006 10:00 (CEST)
Goed, maar dit is gewoon een fundamenteel principe van het jodendom. Het artikel is niet bedoeld als g-dslastering, maar als informatief artikel. Dat hoeft niet per se vanuit een christelijk oogpunt te zijn. De tekst mag best met respect zijn. Je kunt toch zelf lezen wat de Tora zegt over misbruik van die Naam? --Daniel575 9 apr 2006 10:05 (CEST)
Ik ben overigens verre van christelijk, en heb meer aandacht voor NPOV dan voor respect. Maar goed, het is niet zo belangrijk, als niemand zich eraan stoort, dan stoor ik me er ook niet aan: zoals je al suggereerde: ik kan het schrift niet eens lezen. — Zanaq (?) 9 apr 2006 10:10 (CEST)

Verwijderen andermans overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Daniel, het is niet de bedoeling andermans teksten van een overlegpagina te verwijderen. Ik heb het dan ook teruggedraaid. FvS | Overleg 9 apr 2006 07:09 (CEST)

Over welke pagina heb je het? --Daniel575 9 apr 2006 07:12 (CEST)
Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikelverplaatsen, betreffende het overleg dat NielsF daar met je voerde. FvS | Overleg 9 apr 2006 07:19 (CEST)
Ik dacht dat die pagina niet voor discussie bedoeld was. En het is sowieso handiger om alle discussie over dit onderwerp op een enkele pagina te houden; eerder werd het een chaos omdat dergelijk overleg op 10000 verschillende pagina's langs elkaar heen gevoerd werd. --Daniel575 9 apr 2006 07:20 (CEST)
Dat begrijp ik, maar dan nog mag je niet zomaar iemand anders bijdragen gaan wissen, dat is not done, sorry. FvS | Overleg 9 apr 2006 07:37 (CEST)
Is goed, dank je. Maar je had wel gezien dat het niet wissen maar verplaatsen was, toch? --Daniel575 9 apr 2006 07:39 (CEST)
Nee sorry, want ik heb al die Joodse pagina's niet op mijn volglijst staan, aangezien ik daar echt totaal niets van weet. Maar goed, wat mij betreft is het goed zo. FvS | Overleg 9 apr 2006 07:45 (CEST)

Artikelverplaatsingen[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Daniel575, ik heb de verzoeken naar niet-uitgevoerd verplaatst, omdat ze m.i. te onduidelijk waren door de blijkbaar er nog over bestaande discussie (vandaar ook mijn opmerking aldaar, waar FvS hierboven op zinspeelt). Mijn voorstel is dat op Wikipedia:Overleg gewenst/Naamswijziging_artikelen_mbt_Jodendom jij en o.a. Zanaq even per artikel duidelijk aangeven wat nu de correcte titel moet worden (evt. met links naar overleg per titel), dan ben ik eventueel bereid die artikelen goed te zetten. Net als jij wil ik zoveel mogelijk de correcte titels, derhalve wil ik niet dat we bezig blijven met veranderen. Groet, «Niels» zeg het eens.. 11 apr 2006 01:00 (CEST) (eenzelfde bericht heb ik naar Zanaq gestuurd)

Ik heb het verzoek ingtrokken. — Zanaq (?) 11 apr 2006 07:04 (CEST)

ATTENTIE: 12 t/m 16 april afwezig[bewerken | brontekst bewerken]

* Rond 13-14 april ben ik NIET OF NAUWELIJKS op Wikipedia. Het is nu de joodse feestdag Pesach, en daar gaat verschrikkelijk veel tijd in zitten. Daarna is het op zaterdag 16 april Shabbos, en waarschijnlijk ben ik dus pas zaterdagavond 16 april weer actief. --Daniel575 11 apr 2006 23:12 (CEST)

Chag sameach, Daniel! 🙂 Flyingbird 11 apr 2006 23:27 (CEST)
Dank je. :) --Daniel575 11 apr 2006 23:34 (CEST)

Kol Nidree[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Daniel, op Overleg:Kol Nidree heb ik de vraag opgeworpen of dat nou wel of niet een gebed is. Dit lijkt me typisch iets voor jou om je tegenaan te bemoeien. :-) – gpvos (overleg) 2 mei 2006 22:39 (CEST)

Kennismaken[bewerken | brontekst bewerken]

Shalom Daniel, min of meer toevallig - hoewel, bestaat er zoiets als toeval? - kwam ik jouw bijdragen op het spoor, zojuist je gebruikerspagina gelezen. Zeer prettig om op deze manier kennis met je te maken, graag zal ik de komende tijd met liefde (Ahawas Jisroeil) en aandacht je bijdragen lezen. Vooralsnog heb ik niets te overleggen, maar ik wilde je even laten weten dat er in Utrecht iemand met je mee-telt. Alle goeds, Microscoop 3 mei 2006 15:08 (CEST)

Umlauts[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Daniel, ik zie dat je een probleem hebt met umlauts. Als ik een editvenster open, dan staat onder de knoppen ("Pagina opslaan", enz.) een set met speciale tekens. Als het goed is moet die er bij jou ook staan. Daar staan de Ä, ä, Ë, enz. ook tussen. Als je op zo'n teken klikt, dan wordt het ingevoegd op de plaats van de cursor. Christoffel 5 mei 2006 02:06 (CEST)

Shoelchan Aroech of Sjoelchan Aroech[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Daniel, deze twee artikelen zijn hetzelfde, dus 1 van de 2 moet een redirect-pagina worden. Weet jij misschien wat de beste titel is van de beide voor dit artikel? SanderK 19 mei 2006 12:15 (CEST)

Shoelchan Aroech, waar de andere pagina nu een doorverwijspagina heen geworden is. Ik heb dat artikel geschreven, snap niet helemaal waar Ropo nu aan begonnen is. --Daniel575 21 mei 2006 21:52 (CEST)

Charedische Joden in Israel[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Daniel575,

De bron van het stukje over de chassidiem in Israel is - naast eigen observatie en gesprekken in Israel met meer liberale en seculieren Joden - het volgende stuk: 'The Dynamics of Citizenship in Israel and the Israeli-Palestinian Peace Process' door Gershon Shafir en Yoav Peled. Dit stuk is o.a. verschenen in 'The Citizenship Debates' onder redactie van Gershon Shafir, University of Minnesota Press en in de 'International Journal of Middle-Eastern Studies. Het stuk is al niet meer zo recent, dateert uit 1996. Het beschrijft de verschillen in burgerschap tussen Charedische joden, Asjkenaziem, Sefardiem, Palestijnse inwoners van Israel en Palestijnen in de Palestijnse gebieden (die vanzelfsprekend gaan burger van Israel zijn). Shafir onderscheidt: Charedische Joden (met alle burgerschapsrechten én privileges), Asjkenaziem en Sefardiem (alle burgerschapsrechten geen privileges, maar de Asjkenaziem 'voelen' zichzelf beter en zien de Sefardiem vooral als 'geboren werkers' terwijl de Asjkenaziem zichzelf zien als 'geboren organisatoren' - dit onderscheid is duidelijk geworden na de opbouw van Israel, meent Shafir) en de Palestijnse (Arabische) bewoners van Israel: beperkte burgerschapsrechten. Ik heb zelf de Charedische joden als een zeer gesloten gemeenschap ervaren (niet alleen in Israel, ook in Europa), die in Israel behoorlijk wat privileges heeft. Dat ze geen grote bijdrage leveren aan het maatschappelijk leven is algemeen bekend. En het feit dat ze Israel als staat niet erkennen is - bij mijn weten - gewoon een feit. Maar misschien wordt daar binnen de charedische gemeenschappen genuanceerder over gedacht, dat weet ik niet omdat de gemeenschappen - naar ik zei - nogal gesloten zijn. Maar goed, het is allemaal niet zo belangrijk en soms zelfs omstreden, ik laat jouw tekst daarom gewoon staan.

En dat je zaken van chassidiem naar charedisch jodendom hebt verplaatst, daar heb je gelijk in. Het geldt voor alle geloofsrichtingen binnen het charedisch jodendom.

Op jouw gebruikerspagina zie ik dat je vandaag de dag zelf in Israel woont en studeert. Ik wens je veel geluk aldaar en succes met je studie. Jammergenoeg kan ik het geloof niet volgen, ik zie er de waarde wel van, maar meer als 'wijze lessen' en niet als iets dat je onverkort moet volgen. Maar ja, ik ben erfelijk belast - mijn overgrootvader is al uit de Joodse gemeenschap gestapt vanwege het (beperkende) geloof. En ja, die tegendraadse genen zullen wel sterk zijn en niet goed mixen met een religie. Overigens wel leuk dat je o.a. via Wikipedia contact blijft onderhouden met Nederland. Ik zou het trouwens leuk vinden als je wat meer schrijft over de verschillende stromingen binnen het charedisch jodendom. Dat is allemaal vrij onbekend bij de meeste mensen (ook bij mij). Ik kijk altijd mijn ogen uit bij de klaagmuur en kan de verschillende stromingen absoluut niet thuisbrengen - een foto bij de stromingen is leuk. Ook de manier waarop Joodse gelovigen zich voorbereiden op het gebed vind ik wel een artikel waard, vooral een stukje over de attributen en hun betekenis. En de kledingvoorschriften zijn ook best interessant, vooral de gedachte erachter. Tasja 9 jun 2006 12:10 (CEST)

Nou Daniel, Shabat Sjalom dan maar. Je ziet dit waarschijnlijk morgen pas - dan ben ik in Praag, maar zodra ik terug ben lees ik jouw reactie (dat is over een dag of 6). Je kunt op je eigen pagina antwoorden hoor. Ik zet de 'volgfunctie' er wel op. Tasja 9 jun 2006 16:54 (CEST)

Ter informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Beste gebruiker,

U heeft de afbeelding afbeelding:Berkelpoort Zutphen 1.jpg geupload onder de licentie Niet-Commercieel of een vergelijkbare licentie.

De Wikimedia Foundation (de organisatie die ondermeer Wikipedia beheert) staat het gebruik van niet-commerciële afbeeldingen niet meer toe sinds 19 mei 2005 omdat deze afbeeldingen niet onder een vrije licentie zijn uitgegeven. Afbeeldingen die vóór 5 juni 2006 werden geupload zullen na 5 september 2006 worden verwijderd als de licentie niet is aangepast. Michiel1972 10 jun 2006 13:54 (CEST)


Ik stop[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van 21 juni 2006 ben ik gestopt met Wikipedia Nederland. Ik kom af en toe nog even langs om artikelen op mijn volglijst te bekijken. Verder laat ik jullie in je eigen soep gaar koken. Veel plezier ermee. Ik volg Gidonb naar en.wikipedia. --Daniel575 21 jun 2006 00:26 (CEST)

En op 27 juni besloot ik dit maar weer weg te halen omdat ik toch bleef komen. --Daniel575 27 jun 2006 08:46 (CEST)

Waarschuwing[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschuwing
Beste gebruiker, hierbij krijgt u een waarschuwing. Nadere uitleg kunt u onderaan deze waarschuwing vinden.

Wanneer blijkt dat u na deze waarschuwing toch doorgaat met de geconstateerde ongewenste bewerkingen, dan wordt uw account geblokkeerd. Als u dit account enkel gebruikt voor vandalisme, dan zal de blokkade snel en voor onbepaalde tijd zijn. In minder ernstige gevallen kan een blokkade voor korte tijd volgen. Gaat u hierna weer door met de ongewenste bewerkingen, dan volgt, mogelijk zonder nieuwe waarschuwing, een lange blokkade. Als u constructief bij wil gaan dragen aan de encyclopedie, lees dan onze welkomstpagina.

  1. Herhaaldelijk religieus-getinte POV-bijdragen op JHWH en op Sabbat (jodendom). Bij continuering van dit wangedrag kan een blok volgen.--Willem Huberts 22 jun 2006 14:36 (CEST)
  2. 22 jun 2006 22:45 (CEST) Weghalen dossier.
  3. Editwar voortzetten
    • Twee dagen blok