Gebruiker:Denkhenk/Wijnbouw in IJsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joke Alert.png Deze pagina is een fantasie-artikel en bedoeld als grap!
(Of eigenlijk: als bezorgdheid over het veranderende klimaat.)


Wijnbouw in IJsland staat nog in de kinderschoenen. Bij de naam van het land wordt vaak gedacht dat het er immer erg koud is. Toch is het klimaat van IJsland mild vanwege de invloed van de Warme Golfstroom [1] en daardoor geschikt voor enige wijnbouw.

Druivenkassen op de rand van de breuklijn tussen Krafla en Húsavík.

Klimatologische omstandigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het microklimaat en de bodem zijn enigszins vergelijkbaar met die van de wijnbouw in Japan. Met name vanwege de zurige vulkanische grond. Het groeiseizoen - de lange dagen in de zomermaanden - is vergelijkbaar met die van de wijnbouw in Zweden. Toch komen de druivenstokken vaak warmte te kort. Hierom worden zij in kassen geplant waardoor de wortels — en het eerste deel van de stam — de winter beter doorstaan. De meeste kassen voor druiventeelt staan op de Noord-Amerikaanse plaat. Te weten in Hveragerði, Kleppjárnsreykir en in mindere mate in Reykholt. Enkele kassen zijn ook te vinden in het noorden tussen Krafla en Húsavík

Druiven en wijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Van de druiven die net buiten de kassen groeien — het wortelgestel staat binnen — kan in de winter Icelandic Icewine gewonnen worden. De vinificatie van deze IJslandse ijswijn komt van de hybridedruif Vidal blanc. Een ander beproeft druivenras is Riesling. In IJsland wordt uitsluitend witte wijn gemaakt.

Naar het voorbeeld van de Zwitserse gletsjerwijn, willen de IJslanders experimenteren naar zo’n systeem onder de Vatnajökull. Na de Vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull in 2010, zijn deze activiteiten echter voor onbepaalde tijd opgeschort.

Sinds de kredietcrisis is — vanwege de exclusiviteit — de IJslandse wijn een belangrijk exportproduct geworden.

Arctische vooruitzichten[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste antarctische hoofdweg in ontwikkeling.

Het Cool Climate Oenology and Viticulture Institute in Ontario doet veel onderzoek naar druiventeelt in Canada en andere koele streken. Gezien de resultaten in IJsland en recente klimaatverandering zijn de verwachtingen voor wijnbouw op Antarctica hoopvol. Betreft een wegennet voor de distributie worden de eerste activiteiten al ondernomen. [2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]


Categorie:Economie van IJsland IJsland