Gebruiker:Donald Trung/Geschiedenis van Chinees muntgeld tijdens de Zuidelijke Song-dynastie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Taalpoets nodig

Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: Quistnix (overleg) 14 jan 2018 21:12 (CET)
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
De inscriptie is met de klok mee geschreven, munttekens en jaartallen zijn allemaal typische aspecten van een kèpèng uit de Zuidelijke Song-dynastie.

Het muntgeld van de Zuidelijke Song-dynastie (Chinees: 南宋貨幣) was in tegenstelling tot dat van eerdere Chinese dynastieën grotendeels van ijzer gemaakt, naast de bestaande koperen kèpèng-munten. Dit was omdat er in het gebied van de Zuidelijke Song-dynastie minder koperbronnen waren en een grote uitstroom van munten naar het buitenland ervoor zorgde dat er niet genoeg koper was om de lokale vraag te bevredigen.

De Zuidelijke Song-dynastie was de periode van de Song-dynastie nadat Kaifeng door de Jurchens was veroverd in 1127 en het hof zich terugtrok ten zuiden van de rivier Jangtsekiang, waar ze van Lin'an (het huidige Hangzhou) hun hoofdstad maakten.[1][2] Omdat de nieuwe hoofdstad Lin'an niet in de buurt van koperbronnen was verslechterde de kwaliteit van de kèpèng-munten van de Zuidelijke Song-dynastie ten opzichte van die van de munten van de Noordelijke Song-dynastie.[3] De regering van de Zuidelijke Song-dynastie investeerde veel in haar krijgsmacht omdat zij niet veel weerstand kon bieden aan de Jurchen Jin-dynastie, en nam een passieve houding aan tegenover haar rivalen. Dit zorgde voor een lange periode van vrede en de handel met dit gebied zorgde voor een grote uitstroom van munten naar deze gebieden. De vrede hield op toen de Mongoolse hordes de Jin-dynastie annexeerden. Uiteindelijk werd in 1279 Lin'an door Koeblai Khan ingenomen, wat het einde van de Song-dynastie en het begin van de Yuan-dynastie betekende.

Munten van de Song-dynastie werden zowel met inscripties die in de standaardvolgorde (boven-beneden-rechts-links) als inscripties die met de klok mee (boven-rechts-beneden-links) gelezen worden geslagen.

Tijdens de Zuidelijke Song-dynastie kwam papiergeld in opkomst, terwijl muntgeld steeds meer een zeldzaamheid aan het worden waren.[4] ijzeren kèpèngs begonnen vaker geproduceerd te worden, aangezien er kopertekorten waren, maar zelfs toen er later nieuwe koperbronnen werden ontdekt gaf de regering van de Zuidelijke Song-dynastie de voorkeur aan ijzeren kèpèngs, omdat er een overvloed van ijzer was en de productie van de munten veel goedkoper was dan koperen munten. Het gebruik van ijzer zorgde voor andere problemen, zoals het feit dat het moeilijker was om ijzer te graveren en het feit dat ijzer sneller oxideert dan koper. Deze obstakels zorgden ervoor dat de productie van koperen munten werd voortgezet.[5] Ondanks het chronische gebrek aan koper werden speciale koperen munten als een vorm van psychologische oorlogsvoering aangeboden aan deserteurs van het Jin-leger,[6] en koperen kèpèng-munten (samen met zilveren sycees) bleven de standaard maatstaf van administratie in het Song-rijk, zelfs na de introductie van papiergeld.[7]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een Qian Pai (錢牌) munt tablet uit Lin'an.

De Zuidelijke Song-dynastie had in het midden van de dertiende eeuw vaak last van wat werd omschreven als "geldhongersnoden", oftewel een Qian Huang (錢荒). Dit had te maken met het feit dat de productie van bronzen munten was gedaalde naar 2 tot 3% van de productiecijfers van de Noordelijke Song-dynastie. Ondertussen was de relatieve waarde van zilver vergeleken met brons enorm gestegen, waardoor de regering van de Song-dynastie gedwongen was om van zilver de standaard van berekeningen te maken. De prijs van zilver zou tijdens de Zuidelijke Song-dynastie namelijk grotendeels gelijk blijven, terwijl de prijs van brons over tijd enorm fluctueerde.[8]

De Song-dynastie was verdeeld in verschillende "monetaire regio's" die allemaal hun eigen aparte combinatie van brons en/of ijzeren kèpèngs, papiergeld en zilveren sycees in circulatie naast elkaar hadden. Deze regionale valutastandaarden creëerden verscheidene en unieke regionale karakters van lokale economieën die de interregionale handel moeizaam maakte. Over het algemeen was het gebrek aan bronzen kèpèngs geproduceerd door de centrale overheid van de Song-dynastie de hoofdreden dat er een monetaire diversiteit binnen China heerste die de handel op de binnenlandse markt verergerde. Ondanks het feit dat tijdens de Noordelijke Song-dynastie de Song genoeg koper had om grote "beschuitmunten" te maken hadden de zuidelijke regio's niet genoeg koper om de vraag naar muntgeld te beantwoorden.[9][10]

Ondanks de grote verscheidenheid in ruilmiddelen documenteerde de regering van de Zuidelijke Song-dynasty alle prijzen in bronzen munten (guàn 貫 en wén 文), waaronder ook de prijs van zilver en andere edelmetalen.[11] Na de hervormingen in het belastingsysteem van de Zuidelijke Song-dynastie door Wang Anshi tussen 1069 en 1085 werd zilver de meest essentiële maatstaf van de boekhouding van de Song, vooral in regio's waar veel zilver van nature voorkomt zoals wat nu Sichuan wordt genoemd.[12][8]

Tot 1179 werd het beleid dat munten gegoten moesten worden met verschillende Chinese lettertypes van de Noordelijke Song-dynastie gehandhaafd, maar vanaf dat jaar begonnen de meeste nieuwe munten exclusief in gewoon schrift geslagen te worden. Vanaf het jaar 1180 begon de Zuidelijke Song-dynastie het regeerjaar van de keizer op de achterkant van de munten te graveren en werden munttekens toegevoegd om valsemunterij tegen te gaan. Dit was omdat particuliere munthuizen nog niet de technologie hadden geadopteerd om munten aan beide kanten te graveren. Vanaf het jaar 1180 tot aan het einde van de Zuidelijke Song-dynastie werden er zeer weinig bronzen munten geproduceerd en was er een voorkeur voor ijzeren munten. Een gedeelte van de reden hiervoor was omdat bronzen kèpèngs een wat meer ingewikkeldere graveringsproces hadden dan ijzeren munten.

Een voortdurend probleem voor de regering van de Zuidelijke Song-dynastie was de uitstroom van valuta naar het buitenland, voornamelijk naar de Jin-dynastie die zelf geen grote producent van hun eigen muntgeld was. Om de economie van de Song-dynastie op stand te houden begon de regering met het produceren van meer papiergeld omdat een groot gedeelte van het muntgeld naar het buitenland wegstroomde.[13]

Rond 1160 waren bronzen munten een zeldzaamheid geworden en waren grotendeels een abstracte meeteenheid geworden in plaats van een tastbare valuta. De belangrijkste eigenschap van bronzen muntgeld vanaf dat jaartal was om de waarde van andere munteenheden vast te kunnen stellen. Tegen 1161 kortte de regering de salarissen van de militairen in omdat er een tekort aan bronzen kèpèngs was, en werden soldaten voor 50% in de papieren Huizi betaald, 30% in zilver en maar 20% in bronzen kèpèngs. Na 1170 werd de Huizi door het hof van de Song op een permanente basis gesteld met de "Pinda" (品搭) formule, wat inhield dat alleen maar de helft van alle belastingen in muntgeld werd betaald en de andere helft in Huizi. Deze formule bleek succesvol te zijn, omdat het de waarde van Huizi-bankbiljetten in circulatie versterkte en de vraag naar de wat minder vaak voorkomende bronzen kèpèngs vergrootte. Huizi-bankbiljetten werden steeds vaker voor commerciële doeleinden gebruikt terwijl bronzen kèpèngs werden gehamsterd als spaargeld. Om het hamsteren van Huizi-bankbiljetten tegen te gaan verjaarden zij elke drie jaar, waarna ze bij regeringskantoren ingeleverd moesten worden om nieuwe te verkrijgen.

Vanwege de voortdurende dreiging van het Mongoolse Rijk en de verhoogde militaire uitgaves begon de regering van de Zuidelijke Song-dynastie meer munten te slaan, wat tot inflatie leidde. Uiteindelijk werd muntgeld een zeldzaamheid in de hoofdstad Lin'an, waardoor de regering van de Zuidelijke Song-dynastie een soort munttablet maakte genaamd de Qian Pai (錢牌). Deze tabletten verschenen in denominaties van 10 wén, 40 wén, 100 wén, 200 wén, 300 wén en 500 wén. In werkelijkheid werden ze per 100 wén verrekend (vaak met 30%) en hadden een relatief lage marktwaarde ten opzichte van hun nominale waarde. Een voorbeeld hiervan is dat een tablet van 100 wén maar 77 wén waard was voor officiële doeleinden, 75 wén voor zakelijke doeleinden en maar 56 wén om literatuur en geschriften van te kopen. De meerderheid van de Qian Pai-tabletten droeg de inscriptie "(voor) gebruik in het prefectuur Lin'an" (臨安府行用).

Toen de Mongolen steeds dieper in Song-territorium kwamen moesten de laatste drie keizers van de Song constant op de vlucht slaan. Zij hadden geen tijd om munthuizen op te zetten en niet de benodigde grondstoffen om munten te kunnen slaan.

Lijst van munten geproduceerd door de Song-dynastie[bewerken | brontekst bewerken]

De munten geproduceerd door de Song-dynastie zijn:[14][15][16][17][18][19][20][21]

Munten van de Noordelijke Song-dynastie[bewerken | brontekst bewerken]

Inscriptie Traditioneel Chinees Vereenvoudigd Chinees Chinees lettertype Jaren van productie Keizer Afbeelding
Song Yuan Tong Bao 宋元通寶 宋元通宝 Gewoon schrift 960–976 Taizu
Tai Ping Tong Bao 太平通寶 太平通宝 Gewoon schrift 976–989 Taizong
Chun Hua Yuan Bao 淳化元寶 淳化元宝 Gewoon schrift, zegelschrift, Semi-cursiefschrift 990–994 Taizong
Zhi Dao Yuan Bao 至道元寶 至道元宝 Gewoon schrift, zegelschrift, Semi-cursiefschrift 995–997 Taizong
Xian Ping Yuan Bao 咸平元寶 咸平元宝 Gewoon schrift 998–1003 Zhenzong
Jing De Yuan Bao 景德元寶 景德元宝 Gewoon schrift 1004–1007 Zhenzong
Xiang Fu Tong Bao 祥符通寶 祥符通宝 Gewoon schrift, Semi-cursiefschrift 1008–1016 Zhenzong
Tian Xi Tong Bao 天禧通寶 天禧通宝 Gewoon schrift 1017–1022 Zhenzong
Tian Sheng Yuan Bao 天聖元寶 天圣元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1023–1031 Renzong
Ming Dao Tong Bao 明道元寶 明道元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1032–1033 Renzong
Jing You Yuan Bao 景佑元寶 景佑元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1034–1038 Renzong
Huang Song Yuan Bao 皇宋元寶 皇宋元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1039–1054 Renzong
Kang Ding Yuan Bao 康定元寶 康定元宝 Gewoon schrift 1040 Renzong
Qing Li Zhong Bao 慶歷重寶 庆历重宝 Gewoon schrift 1041–1048 Renzong
Zhi he Tong Bao 至和通寶 至和通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1054–1055 Renzong
Zhi he Yuan Bao 至和元寶 至和元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1054–1055 Renzong
Jia You Tong Bao 嘉佑通寶 嘉佑通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1056–1063 Renzong
Jia You Yuan Bao 嘉佑元寶 嘉佑元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1056–1063 Renzong
Zhi Ping Tong Bao 治平通寶 治平通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1064–1067 Yingzong
Zhi Ping Yuan Bao 治平元寶 治平元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1064–1067 Yingzong
Xi Ning Tong Bao 熙寧通寶 熙宁通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1068–1077 Shenzong
Xi Ning Yuan Bao 熙寧元寶 熙宁元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1068–1077 Shenzong
Xi Ning Zhong Bao 熙寧重寶 熙宁重宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1068–1077 Shenzong
Yuan Feng Tong Bao 元豐通寶 元丰通宝 Gewoon schrift, zegelschrift, Semi-cursiefschrift 1078–1085 Shenzong
Yuan You Tong Bao 元佑通寶 元佑通宝 Zegelschrift 1086–1094 Zhezong
Shao Sheng Tong Bao 紹聖通寶 绍圣通宝 Gewoon schrift, zegelschrift, Semi-cursiefschrift 1094–1098 Zhezong
Shao Sheng Yuan Bao 紹聖元寶 绍圣元宝 Gewoon schrift, zegelschrift, Semi-cursiefschrift 1094–1098 Zhezong
Yuan Fu Tong Bao 元符通寶 元符通宝 Gewoon schrift, zegelschrift, Semi-cursiefschrift 1098–1100 Zhezong
Sheng Song Tong Bao 聖宋通寶 圣宋通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1101 Huizong
Sheng Song Yuan Bao 聖宋元寶 圣宋元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1101 Huizong
Chong Ning Tong Bao 崇寧通寶 崇宁通宝 Gewoon schrift 1102–1106 Huizong
Chong Ning Zhong Bao 崇寧重寶 崇宁重宝 Gewoon schrift 1102–1106 Huizong
Da Guan Tong Bao 大觀通寶 大观通宝 Gewoon schrift 1107–1110 Huizong
Zheng He Tong Bao 政和通寶 政和通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1111–1117 Huizong
Chong He Tong Bao 重和通寶 重和通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1118–1119 Huizong
Xuan He Tong Bao 宣和通寶 宣和通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1119–1125 Huizong
Xuan He Yuan Bao 宣和元寶 宣和元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1119–1125 Huizong
Jing Kang Tong Bao 靖康通寶 靖康通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1126–1127 Qinzong
Jing Kang Yuan Bao 靖康元寶 靖康元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1126–1127 Qinzong

Munten van de Zuidelijke Song-dynastie[bewerken | brontekst bewerken]

Inscriptie Traditioneel Chinees Vereenvoudigd Chinees Chinees lettertype Jaren van productie Keizer Afbeelding
Jian Yan Tong Bao 建炎通寶 建炎通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1127–1130 Gaozong
Jian Yan Yuan Bao 建炎元寶 建炎元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1127–1130 Gaozong
Jian Yan Zhong Bao 建炎重寶 建炎重宝 Zegelschrift 1127–1130 Gaozong
Shao Xing Tong Bao 紹興通寶 绍兴通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1131–1162 Gaozong
Shao Xing Yuan Bao 紹興元寶 绍兴元宝 Gewoon schrift 1131–1162 Gaozong
Long Xing Tong Bao 隆興通寶 隆兴通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1163–1164 Xiaozong
Long Xing Yuan Bao 隆興元寶 隆兴元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1163–1164 Xiaozong
Qian Dao Tong Bao 乾道通寶 干道通宝 Gewoon schrift 1165–1173 Xiaozong
Qian Dao Yuan Bao 乾道元寶 干道元宝 Gewoon schrift 1165–1173 Xiaozong
Chun Xi Tong Bao 淳熙通寶 淳熙通宝 Gewoon schrift 1174–1189 Xiaozong
Chun Xi Yuan Bao 淳熙元寶 淳熙元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1174–1189 Xiaozong
Shao Xi Tong Bao 紹熙通寶 绍熙通宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1190–1194 Guangzong
Shao Xi Yuan Bao 紹熙元寶 绍熙元宝 Gewoon schrift, zegelschrift 1190–1194 Guangzong
Qing Yuan Tong Bao 慶元通寶 庆元通宝 Gewoon schrift 1195–1200 Ningzong
Qing Yuan Yuan Bao 慶元元寶 庆元元宝 Gewoon schrift 1195–1200 Ningzong
Jia Tai Tong Bao 嘉泰通寶 嘉泰通宝 Gewoon schrift 1201–1204 Ningzong
Jia Tai Yuan Bao 嘉泰元寶 嘉泰元宝 Gewoon schrift 1201–1204 Ningzong
Kai Xi Tong Bao 開禧通寶 开禧通宝 Gewoon schrift 1205–1207 Ningzong
Kai Xi Yuan Bao 開禧元寶 开禧元宝 Gewoon schrift 1205–1207 Ningzong
Jia Ding Tong Bao 嘉定通寶 嘉定通宝 Gewoon schrift 1208–1224 Ningzong
Jia Ding Yuan Bao 嘉定元寶 嘉定元宝 Gewoon schrift 1208–1224 Ningzong
Sheng Song Zhong Bao 聖宋重寶 圣宋重宝 Gewoon schrift 1210 Ningzong
Bao Qing Yuan Bao 寶慶元寶 宝庆元宝 Gewoon schrift 1225–1227 Lizong
Da Song Tong Bao 大宋通寶 大宋通宝 Gewoon schrift 1225 Lizong
Da Song Yuan Bao 大宋元寶 大宋元宝 Gewoon schrift 1225–1227 Lizong
Shao Ding Tong Bao 紹定通寶 绍定通宝 Gewoon schrift 1228–1233 Lizong
Duan Ping Tong Bao 端平通寶 端平通宝 Gewoon schrift 1234–1236 Lizong
Duan Ping Yuan Bao 端平元寶 端平元宝 Gewoon schrift 1234–1236 Lizong
Duan Ping Zhong Bao 端平重寶 端平重宝 Gewoon schrift 1234–1236 Lizong
Jia Xi Tong Bao 嘉熙通寶 嘉熙通宝 Gewoon schrift 1237–1240 Lizong
Jia Xi Zhong Ba 嘉熙重寶 嘉熙重宝 Gewoon schrift 1237–1240 Lizong
Chun You Tong Bao 淳佑通寶 淳佑通宝 Gewoon schrift 1241–1252 Lizong
Chun You Yuan Bao 淳佑元寶 淳佑元宝 Gewoon schrift 1241–1252 Lizong
Huang Song Yuan Bao 皇宋元寶 皇宋元宝 Gewoon schrift 1253–1258 Lizong
Kai Qing Tong Bao 開慶通寶 开庆通宝 Gewoon schrift 1259 Lizong
Jing Ding Yuan Bao 景定元寶 景定元宝 Gewoon schrift 1260–1264 Lizong
Xian Chun Yuan Bao 咸淳元寶 咸淳元宝 Gewoon schrift 1265–1274 Duzong

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Munten van de Zuidelijke Song-dynastie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Historische munteenheid Categorie:Geschiedenis van China