Gebruiker:E.Doornbusch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voor mijn werk als catalogiseerder in een Nederlands museum bezocht ik in het najaar van 2013 de Wikimedia Conferentie te Utrecht. Door de voordracht van Jane Darnell raakte ik geïnspireerd nieuwe artikelen over vrouwen te schrijven. Al vlot echter zijn mijn schrijfambities in de encyclopedie verschoven naar Linked data én de wereld van sieraadontwerpers, een anno 2014 nog zo goed als onontgonnen terrein. Daarnaast draag ik bij aan museum- en kunstgerelateerde onderwerpen in verschillende talen. Ik droom onder meer van geïntegreerde wetenschappelijke databases (GLAM!) en lemmata over tentoonstellingen, deelnemers en daaruit voortvloeiende overzichten, verbanden en nieuwe inzichten. Dataredactie vind ik daarom belangrijk. Ten slotte schaaf ik met enige regelmaat ook aan taal, orde, opmaak en soms inhoud van willekeurige artikelen, bijvoorbeeld Heijmans NV (vanwege de uitgesproken reclame en het gebrek aan een hoofdstuk over de parlementaire enquête naar bouwfraude) en de entomoloog Camillo Róndani (specialist op het gebied van tweevleugelige insecten (diptera), zoals de Phytomyptera en de Wagneria lacrimans). Ik houd van kunst en orde en structuur in data. Én van de zoektocht naar logica, waarbij ik zo veel mogelijk probeer olifantenpaden te bewandelen. NB: bijdragen aan Wikipedia doe ik ter leering ende vermaeck en in mijn vrije tijd.

Nieuwe website over sieraden[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een nieuwe encyclopedische website over sieraden! https://hedendaagsesieraden.nl/. Veel plezier!

What does Wikimedia mean to me?[bewerken | brontekst bewerken]

Since my editing seems to be useless -because it gets reverted within an hour- I feel free to share my experience: https://edoornbusch.wordpress.com/2015/11/08/what-does-wikipedia-mean-to-me/

Open data[bewerken | brontekst bewerken]

Linked open data, razend interessant en reuzehandig! http://www.filosofie.nl/nl/artikel/45125/index.html Vertrouwen is een groot goed en wordt steeds belangrijker. Jammer en vreemd dat mijn bijdragen op de Nederlandstalige Wikipedia telkens zo worden ondermijnd door een selecte club gebruikers die -vrees ik- lijdt aan complotwaan.

Internationale ontwikkelingen en samenwerking op het gebied van data-integratie: http://news.getty.edu/press-materials/press-releases/getty-trust-rijksmuseum-digital-innovation.print.

Project: Wikipedia:GLAM/Gender Gap[bewerken | brontekst bewerken]

Is de gendergap op Wikipedia wellicht een gevolg van autisme? https://guillaumepaumier.com/2015/07/29/autistic-wikipedian/ Op mijn blog leg ik uit waarom ik denk dat autisme en gendergap op Wikipedia aan elkaar zijn gerelateerd. Herhaaldelijk wordt mij hier door andere gebruikers verweten dat ik met mijn taalgebruik of anderszins uit de bocht vlieg; ik denk dat ook dat gendergapgerelateerd is.

Graag merk ik op dat het mij niet uitmaakt met autisten, vrouwen, homo's, kunstenaars, veganisten of gekleurden te leven en te werken. Iedereen heeft wat mij betreft even veel recht van spreken. Mijn droom is dat al die verschillende groepen even sterk vertegenwoordigd zijn op Wikimedia.

Wikipedia; the sum of male knowledge? http://www.newstatesman.com/lifestyle/2015/05/wikipedia-has-colossal-problem-women-dont-edit-it

Project: Wikipedia:GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums)[bewerken | brontekst bewerken]

Adequate middelen tegen erythrofobie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor mensen die lijden aan erythrofobie (angst voor rode links op Wikipedia in dit geval): https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_Signpost/2014-08-13/Op-ed Rode links zijn goed voor samenhang, ontwikkeling en uitdaging. De dag dat Wikipedia af is gaan we niet meemaken. Onderaan daarom een serie rooien, Schrijfsuggesties, maak ze vooral blauw.

DIY (Do it yourself)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie je een tik-, spel- stijl- of inhoudelijke fout op Wikipedia? Verbeter het alsjeblieft. Doe dat het liefst onder een eigen account, al kan het ook zonder.

Universitaire actie uit Zwitserland voor nieuwe bijdragers, wat een goed idee! https://blog.wikimedia.org/2014/10/15/why-librarians-should-edit-wikipedia-testimonial-switzerland/#cite_ref-1.

Ervaringen op Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Na een bijdrage aan het artikel over Beppe Kessler voor een publiek van circa 50 informatieprofessionals in het NIOD hebben mijn criticasters zich nog niet gemeld anders dan op mijn overlegpagina onder het kopje Loekie Metz: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:E.Doornbusch#Loekie_Metz.

Jammer dat ik er niet bij was: Wikimania in Londen (september 2014). Hierbij een inspirerende en uit het hart gegrepen voordracht van een outsider: http://new.livestream.com/wikimania/saturday2014/videos/58725492

In mijn werkomgeving heb ik verschillende nieuwkomers op Wikipedia vlot zien vertrekken omdat ze geen zin hadden in discussies over hun bijdragen; gelukkig wordt er binnen de Wikigemeenschap hard nagedacht over een vriendelijkere ontvangst en bejegening van newbees: https://blog.wikimedia.org/2014/09/04/sixty-ways-to-help-new-editors/ Laat je niet te licht wegblazen, soms heeft de rede tijd nodig te landen.

Mooie tekst over onder meer dominante arrogante slechtgemanierde Wikipedianen van David Auerbach (11 december 2014). Ik kom ze helaas ook regelmatig tegen: http://www.slate.com/articles/technology/bitwise/2014/12/wikipedia_editing_disputes_the_crowdsourced_encyclopedia_has_become_a_rancorous.html.

Zo nu en dan beschrijf ik mijn ervaringen op Wikipedia op mijn blog: https://edoornbusch.wordpress.com. Een olifantenhuid en enig doorzettingsvermogen zijn handige 'tools' als je wat wil doen en leren in de encyclopedie.

Wikimedia bijeenkomsten ten slotte kan ik van harte aanbevelen; ik leer er veel en doe inspiratie op.

Geïnitieerde artikelen op Wikipedia.nl[bewerken | brontekst bewerken]

NB De Françoise van den Bosch Prijs en de Collectie Françoise van den Bosch zijn samengevoegd met het lemma over de Stichting Françoise van den Bosch -ik zou het graag terug in drie aparte artikelen zien-.

Schrijf- en vertaalsuggesties alsook hulp gevraagd bij het dichten van kloven[bewerken | brontekst bewerken]

In de lijst ook een aantal artikelen waartoe ik reeds een aanzet had willen geven op Wikipedia NL (zie de rode namen in het overzicht hierboven), maar op 8 maart 2015 vond gebruiker X het tijd door mij geïniteerde artikelen op de verwijderlijst te zetten. Eerder gingen andere gebuikers voor: gebruiker Y wilde niet weten van Judith van Gent en Modern Times (tentoonstelling) en gebruiker Z bleek wars van Mattie Boom; allemaal informatie waarvoor de argeloze lezer moet worden behoed. Betreffende artikelen zijn vervolgens door vermeend gebrek aan kwaliteit of support voorjaar 2015 uit de encyclopedie verwijderd. Wat mij betreft typische gevallen van de veelbesproken gendergap op Wikipedia en een gebrek aan structurele support om dat gat daadwerkelijk te dichten.

Fijn filmpje op de Facebookpagina van Wikipedia getiteld 'Find a subject and share what you know.' : https://www.facebook.com/wikipedia?fref=nf

 1. Marianne Birthler (de/en/no/pl/pt)
 2. Lilian Bland
 3. Natasja Boezem
 4. Mattie Boom (op verzoek van gebruiker Agora verwijderd uit Wikipedia NL 2015-03-19)
 5. Caroline Broadhead
 6. Sarah Brown
 7. Liesbet Bussche
 8. Jane Darnell
 9. Emanuela Deyanova
 10. Maria Diana
 11. Engelien van den Dool
 12. Helen Drutt
 13. Suzanne Duchamp
 14. Sophie Duran
 15. Cecile van Eeden
 16. Alice Evermore
 17. Adèle Agnès Evrard
 18. Lily Eversdijk Smulders
 19. Sita Falkena (op verzoek (dd 2015-03-08) van gebruiker EvilFred verwijderd uit Wikipedia NL 2015-03-22)
 20. Daphne Farago
 21. Iki Freud
 22. Elsa von Freytag-Loringhoven
 23. Joke Gallmann (op verzoek (dd 2015-03-08) van gebruiker EvilFred verwijderd uit Wikipedia NL 2015-03-22)
 24. Judith van Gent (op verzoek (dd 2015-03-01) van gebruiker Paul Brussel verwijderd uit Wikipedia NL 2015-03-15)
 25. Birgit Hagmann
 26. Wilma van de Hel
 27. Emmy Hennings
 28. Susanna Heron (en)
 29. Therese Hilbert
 30. Iris ten Kate (op verzoek (dd 2015-03-08) van gebruiker EvilFred verwijderd uit Wikipedia NL 2015-03-22)
 31. Sibylle Krause
 32. Elly Kroon
 33. Kiki Kühlmann
 34. Elly Kuipers
 35. Birgit Laken
 36. Marijke de Ley
 37. Sarah Lucas (de/en/es/fr/gl/ru/sh)
 38. Nzinga Mbandi
 39. Ineke Otte
 40. Ethel L. Payne
 41. Irene Rhemrev
 42. Juliette Roche
 43. Margot Rolf
 44. Henriëtte Roos
 45. Lia de Sain
 46. Nina Sajet
 47. Louise Smit
 48. Annie Smith Peck
 49. Karin Seufert
 50. Mirjam Somers
 51. Roos Soetekouw
 52. Bettina Speckner
 53. Monika Steinbeck
 54. Florine Stettheimer
 55. Salima Thakker
 56. Nicole Thienpont
 57. Marie-Thérèse van Thoor
 58. Clara Tice
 59. Toyen
 60. Elisabeth Treskow (de)
 61. Caro Verbeek
 62. Ans Verdijk
 63. Margot Weemaes
 64. Rose Marijke Weiss
 65. Else Weissenborn
 66. Maria Augusta Willeumier
 67. Marta de Wit
 68. Janke Yff
 69. Hester Zagt

Nieuw geschreven artikelen uit bovenstaande lijst[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Erzsébet Baerveldt (dank Ronn, 2015-10-27)
 2. Noon Passama (dank Ronn, 2015-12-06)
 1. Wilhelm Lukas von Cranach (dank Ronn, 2015-12-07)
 1. Herbert Hofmann Preis (2015-11-25)
 2. Pianola Museum (dank Eriksw, 2016-01-14)
 3. Sir John Soane's Museum (cs/de/en/es/fr/he/it/ja/sk/sv) (dank Heinonlein, 2014-12-09)
 4. Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (dank Renskect, 2015-03-16)
Deze gebruiker is inclusionist.