Gebruiker:Eefz90/Trần Thị Thúy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Trần Thi Thúy is een Vietnamese land rechten activist die werd gearresteerd in Vietnam in 2011. Ze is momenteel in dienst van een 8-jaar gevangenisstraf in Een Phuoc Detention Center in Binh Duong.[1] Tran Thi Thuy is een lid van de pro-democratische politieke partij, Viet Tan[2]

2010 Arrest[bewerken | brontekst bewerken]

Op augustus 10, Thuy werd gearresteerd in haar huis door de leden van de Openbare Veiligheid, zonder een arrestatiebevel is uitgevaardigd.[3] Thuy ' s familie was niet op de hoogte van de arrestatie tot 10 dagen later, toen kregen ze een communique op de hoogte van de arrestatie.[4]

2011 Overtuiging[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 Mei, tijdens een een-daagse proef gehouden in Zuid - Ben Tre, Thuy werd aangeklaagd op grond van Artikel 79, wordt een poging tot het omverwerpen van de regering, een artikel gewoonlijk gebruikt om de gevangen vreedzame activisten, en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en vijf jaar onder huisarrest.[5] Zes andere mensen werden geprobeerd met Thuy, met inbegrip van Pastor Duong Kim Khai, Nguyen Thanh Tam, Pham Van Thong, Cao Van Tinh, Nguyen Chi Thanh, en Pham Ngoc Vve.[6] Alle zeven verdachten werden aangeklaagd op grond van Artikel 79 van Vietnam Wetboek van Strafrecht en kregen gevangenisstraffen tussen de twee en acht jaar

Het Kan 30 proef was zwaar beveiligd en afgesloten door geüniformeerde en plainclothes politie.

De gevangenis Behandeling en Voorwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds haar arrestatie, Thuy is blootgesteld aan fysieke mishandeling en de weigering van een medische behandeling. Voorafgaand aan de proef, Thuy had geslagen in de buik door beveiliging en politie.

Sinds haar gevangenschap, Thuy werd onderworpen aan gedwongen arbeid, in het bijzonder de husking en het villen van cashewnoten. Ze kreeg niet de juiste bescherming en leed bijtende brandwonden op haar huid als gevolg. Thuy werd gegeven op lange uren te werken wat resulteerde in herhaalde flauwvallen.

Thuy wordt gevangen gezet met criminelen die zijn veroordeeld tot intimideren haar door de gevangenisautoriteiten.

In April 2015, Thuy werd ernstig ziek door een tumor van de baarmoeder. Ze werd geweigerd voldoende medische behandeling en werd verteld dat ze moet toegeven aan haar misdaad, of sterven in de gevangenis.[7]

Op 2 September 2016, bij een bezoek aan Thuy, haar broer, Tran Anh Tuan op de hoogte van Amnesty International dat haar gezondheid ernstig is verslechterd en dat deed ze in eerste instantie niet herkennen wie hij was te wijten aan het feit dat in een verwarde toestand geraakt.[8]

On October 11, 2016, Amnesty International posted an update stating that Thuy's health has been deterioating rapidly. She has been in excruciating pain and her tumours have begun to ulcerate. Food and medication have continued to be witheld by authorities until she confesses.[9]

De Internationale Reactie[bewerken | brontekst bewerken]

De arrestatie, veroordeling en de mishandeling van Thuy is veroordeeld door verschillende organisaties en individuen over de hele wereld.

  • In 2011, Thuy ' s moeder, de Bui Thi Nu, schreef een oproep gericht aan de UNHCR, de Internationale mensenrechten organisaties, media en andere organisaties, en vrienden van over de hele wereld. Het beroep bekend de opzettelijke obstructie van Thuy ' s advocaat, die werd uitgestoten van de rechtbank tijdens het proces, Thuy is verslechterende gezondheidstoestand en het ontzeggen van medische behandeling, de voortdurende bedreigingen tegen Thuy. Ze drong er bij de internationale gemeenschap op vraag van justitie en veiligheid voor haar dochter.[10]
  • In 2012, Viet Tan opgeroepen voor een dringende tussenkomst van de Internationale gemeenschap van haar agressieve behandeling.
  • In 2011, de UNWGAD vermeld dat de basis van de detentie van Thuy en de andere zes activisten was willekeurig en in strijd met het internationaal recht.[11]
  • In December 2015, Amnesty International uitgegeven een dringende oproep tot actie aan de vraag van de juiste medische zorg voor Thuy. De call-to-action stelt dat deze "ontkenning van de behandeling in deze omstandigheden kunnen oplopen tot foltering en het daarom een schending van het Verdrag tegen Foltering, dat van kracht werd in Viet Nam in februari na de ratificatie van vorig jaar. "
  • In September 2016, Amnesty International uitgegeven op een andere dringende oproep tot actie een beroep op de autoriteiten om onmiddellijk medische aandacht, en tot onmiddellijke vrijlating van haar zoals ze is een "gevangene van je geweten, aangehouden, uitsluitend voor vreedzame activiteiten verdediging van de rechten van de mens".bedrag te martelen en daarom een schending van het Verdrag tegen Foltering, die in werking is getreden in Vietnam in februari na de ratificatie van vorig jaar."

De volgende politici hebben ook hun bezorgdheid over Thuy ' s de arrestatie en behandeling in de gevangenis:

  • Australische Lid Van Het Parlement, Bernie Ripoll[12]
  • Amerikaanse Lid van het Congres, Loretta Sanchez[13][14][15]
  • Australische Lid Van Het Parlement, Lucas Donellan[16]
  • Canadese Lid van het Parlement, Judy Sgro[17]
  • Amerikaanse Lid van het Congres Joseph Cao
  • Amerikaanse Lid van het Congres Zoe Lofgren
  • Amerikaanse congreslid Dan Burton
  • Amerikaanse Lid van het Congres Gerald Connolly
  • Amerikaanse Lid van het Congres Daniel Lungren
  • Amerikaanse congreslid David Wu
  • Amerikaanse congreslid John Culberson
  • Amerikaanse Lid van het Congres Judy Chu
  • Amerikaanse congreslid James McGovern

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Denied medical treatment unless she "confesses" — Amnesty Urgent Actions. ua.amnesty.ch. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  2. Tran Thi Thuy. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  3. Urgent intervention needed for land rights activist Tran Thi Thuy. www.viettan.org. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  4. Refugees, United Nations High Commissioner for, "Refworld | Vietnam: Seven activists ordered jailed". Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  5. (en) Seven Activists Ordered Jailed. Geraadpleegd op 2016-10-23
  6. "Vietnam: Free Peaceful Land Rights Activists", Human Rights Watch, 17 augustus 2011. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  7. Imprisoned activist denied medical treatment | Vietnam Right Now. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  8. Help Release Prisoner of Conscience With Tumor (Viet Nam: UA 284/15) | Amnesty International USA. www.amnestyusa.org. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  9. (en) "Vietnam: Release seriously ill activist - Amnesty International Australia", Amnesty International Australia. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  10. Appeal for help from Ms. Tran Thi Thuy’s mother. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  11. Submission by Viet Tan to the UN Working Group on Arbitrary Detention. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  12. Australian MP condemns detention of Vietnamese democracy activists. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  13. Sanchez: I am honored to be a signatory of the "Million Hearts, One Voice" petition. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  14. Rep. Sanchez condemns the trial of seven land rights activists. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  15. 10 US Representatives call for the release of 4 Viet Tan members. viettan.org. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  16. Australian MP calls for release of land rights activist Tran Thi Thuy. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.
  17. Canadian MP Judy Sgro speaks out for land right activist Tran Thi Thuy. Geraadpleegd op 23 oktober 2016.