Gebruiker:Erik Zachte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zoltar en ik, 2013

Personalia[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren 1955. Woon in Leiden.

Ik werkte van 2008 tot 2019 als Data Analist bij de Wikimedia Foundation.
Eerder ben ik 28 jaar bij KLM werkzaam geweest in de IT.

Ik heb enkele jaren biologie gestudeerd, ook enkele jaren geschiedenis, avond HBO informatica bijna afgemaakt, decennia later twee jaar kunstacademie in de avonduren (Rietveld). Waarom al die halve studies? Ik studeerde vooral uit nieuwsgierigheid, minder als voorbereiding op een beroep (een familietrek).
Interesses: wetenschap, geschiedenis, moderne kunst, films, spellen.

Na mijn pensionering in 2019 heb ik mijn primaire aandacht verlegd naar OpenStreetmap. Ook ben ik een nieuw project begonnen dat bomen in een stedelijke omgeving in kaart brengt. We gebruiken data uit Wikipedia, afbeeldingen uit Wikimedia Commons, kaarten uit Openstreetmap, en open bomenbestanden van de overheid. Het project heet OpenBomenKaart.org.

Zie ook mijn Wikimedia projecten en Rietveld projecten. LinkedIn, Twitter

Mijn overlegpagina
Recente bijdragen
Gestarte pagina's
Bijgedragen foto's
Bewerkingsstatstieken

Perl scripts[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia voor Windows en handhelds[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2003 heb ik een Perl script geschreven om de Wikipedia om te zetten naar TomeRaider formaat, zodat deze op de meest gangbare handhelds (Pocket PC, Palm, EPOC), sommige Symbian mobiele telefoons en op een PC met Windows geladen kan worden. Later heb ik daar o.a. een TeX interpreter van eigen makelij aan toegevoegd om ook wiskundige formules goed weer te kunnen geven. Er is support voor unicode fonts, zodat teksten uit andere talen ook tot hun recht komen. Het script wordt voortdurend geactualiseerd (aanpassing aan TomeRaider 3 kostte in 2005 zes maanden hard werken) Het in lijn houden van de scripts met de voortdurend evoluerende Wikimedia syntax is een tijdrovende bezigheid.

Op dit moment staan versies online voor de Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse, Spaanse en Esperanto Wikipedias. Zie ook Wikipedia:TomeRaider database. Meer schermprints en details op mijn site, incl. gedetailleerde instructies hoe men zelf een recentere versie kan genereren.


Statistieken voor alle Wikipedia's[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn tweede programmeerbijdrage bestaat uit een set Perl scripts (inmiddels > 25.000 regels!) dat zeer uitgebreide statistieken voor alle Wikipedia's genereert. De tabellen en grafieken worden maandelijks ververst, mits een recente XML backup van de database beschikbaar is. De statistieken zijn inmiddels in zo'n 20 talen beschikbaar. De scripts worden regelmatig uitgebreid en geactualiseerd.


EasyTimeline[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn meest recente programmeerbijdrage betreft EasyTimeline. Hiermee kan men op wiki wijze tijdbalken definiëren, met behulp van een redelijk intuïtieve script syntax. EasyTimeline is onderdeel van Mediawiki sinds juni 2004 (maar kan ook buiten Wikipedia gebruikt worden). Zie meta:EasyTimeline voor voorbeelden en een beschrijving van de syntax.

Voor een overzicht van alle tijdbalken en andere grafieken die met EasyTimeline gecreëerd zijn op alle Wikipedia's (afbeelding en code) zie Timelines Index (de index wordt maandelijks geactualiseerd als onderdeel van de wikistats job).


Presentaties[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn presentaties tijdens Wikimania 2005:

Andere bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Leiden bij nacht[bewerken | brontekst bewerken]

Singel ter hoogte van Maresingel, schoorsteen van energiestation


Meer fotos op Commons.

Berichten of opmerkingen aan mij? Voeg die dan gaarne toe aan de hierbij behorende overlegpagina.