Gebruiker:EvG/test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Books-aj.svg aj ashton 01.svg

Portaal: Literatuur

Literatuur[bewerken]

naar land/taal[bewerken]

naar genre[bewerken]

naar stroming[bewerken]


Quote[bewerken]

Aanhalingsteken openen

Mijn spreuk is 'Een schrijver is zijn eigen psychiater.' Wat een ander in het oor fluistert van zijn psychiater achter een gecapitonneerde deur, dat fluister en schreeuw ik, vermengd met een hoop ruis, om die term eens te gebruiken, in het oor van het publiek. Zoals Poe dat eigenlijk ook deed.

Aanhalingsteken sluiten

Willem Frederik Hermans Bron: Interview afgenomen door Judy van Emmerik, 1978


Aanhalingsteken openen

"Ik geloof dat die boeken het mooist, het machtigst zijn, die je niet met rust laten, terwijl je toch moeilijk kunt uitleggen waarom niet, en je moet toegegeven dat ze, in directe zin, helemaal niet over je eigen omstandigheden gaan."

Aanhalingsteken sluiten

Willem Frederik Hermans
Bron: Een boek der boeken, december 1978
Wistjedat[bewerken]

  • ...
  • ...


Dode Dichters Almanak[bewerken]


Geboren[bewerken]

Boek van de week[bewerken]

Schrijver van de week[bewerken]

Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis (Los Angeles, 7 maart 1964) is een Amerikaans schrijver. Tegenwoordig woont hij in New York. Hij wordt gerekend tot één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Generation X.

Zijn boeken, waaronder het befaamde American Psycho, hebben veelal een donker thema. Oppervlakking en een glamoureuze lege stijl benadrukken extreem gepolariseerde visies. Ellis noemt zichzelf een moralist, terwijl hij vaak wordt afgeschilderd als een nihilist. (lees verder)


Uitgelicht[bewerken]

Ernest Hemingway

In 1961 overleed de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. De schrijver werd bekend door zijn korte verhalen en een unieke laconieke manier van vertellen in zijn boeken. In 1953 ontving bij de Pulitzer-prijs voor zijn boek De oude man en de zee en in 1954 de Nobelprijs voor de Literatuur voor hetzelfde boek. De laatste jaren van zijn leven woonde hij op Cuba, waar hij zich op 2 juli 1961 van het leven beroofde. (lees verder)


Literatuurprijzen[bewerken]

Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Enkele voorbeelden van bekende literatuurprijzen:

(Meer literatuurprijzen)

Schrijvers Nederland[bewerken]

Schrijvers Buitenland[bewerken]

Kinderboeken[bewerken]

Nederlandstalig[bewerken]

(Meer Nederlandstalige jeugdliteratuur)


Buitenland[bewerken]

(Meer Engelstalige jeugdliteratuur) (Meer Anderstalige jeugdliteratuur)

Sprookjes[bewerken]

Overig[bewerken]

Stijlfiguren[bewerken]

Een stijlfiguur is in taal een afwijking van de "gewone" manier van zeggen. Dit wordt in de literatuur vaak gedaan om een bepaald effect te bereiken. Voorbeelden van bekende stijlfiguren zijn:

allegorie - alliteratie - anticlimax - cliché - climax - clou - contaminatie - cynisme - ellips - eufemisme - homerische vergelijking - hyperbool - ironie - metafoor - metonymie - onomatopee - oxymoron - parabool - paradox - parafrase - pleonasme - pointe - retorische vraag - rijm - sarcasme - tante Betjestijl - tautologie - vergelijking - zinspeling

(Meer stijlfiguren)

Dit kan beter[bewerken]

Gewenste artikelen[bewerken]

T.S. Elliot - Lydia Rood -


Lijsten[bewerken]

Dichters[bewerken]

Schrijvers[bewerken]

Categorieën[bewerken]

Categorie:Boek Categorie:Folklore Categorie:Kunst Categorie:Letterkunde Categorie:Literair genre Categorie:Literatuur Categorie:Nederlandse literatuur Categorie:Publicatie Categorie:Schrijver Categorie:Sciencefiction Categorie:Tijdschrift Categorie:Uitgever Categorie:Verhaal