Gebruiker:Gerritse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat ik het interessantst vind: menselijk zelfbewustzijn.

Wat me het ergst lijkt: leven in een politiestaat.

Liefhebberijen: houtbewerken, buiten lopen, schrijven, schipperen, alledaagse natuurkunde, mensenrechten, filosofie en scientology.

Favoriete schrijver: Jack Vance.

Wikipedia is een prachtige manier om kennis te verspreiden!

Op Wikipedia werk ik het liefst aan technische onderwerpen. Hoewel de noodzaak om de complete Jack Vance bibliotheek opnieuw te lezen t.b.v. Wikipedia-artikelen natuurlijk ook een gunstig aspect is.

Voor het geval het de lezer interesseert: hier zijn enkele van mijn belangstellingsgebieden op Wikipedia (dit lijstje is nog in bewerking). (Eventueel commentaar graag op mijn overlegpagina.)

Bewustzijn[bewerken]

Menselijk zelfbewustzijn onderscheidt de mens van al het andere in de levende en dode natuur. Hoewel uit sectoren van de neurologie en psychologie al lange tijd de verwachting klinkt dat binnen een afzienbare tijd aangetoond zal worden dat menselijk zelfbewustzijn een mechanische oorzaak heeft (hersenen) schaar ik mij aan de kant waar men denkt dat menselijk zelfbewustzijn uniek is en niet binnen de fysische wereld verklaard zal worden. Alle mooie rode vlekken op hersenscannerbeeldschermen ten spijt. De enige van wie ik zeker ben dat hij weet hoe menselijk zelfbewustzijn aanvoelt, dat ben ik. En u, de lezer van deze zin, naar ik aanneem. Dit zelfbesef lijkt me niet via een externe autoriteit overdraagbaar.

Filosofie, religie, Hubbard[bewerken]

In de 70-er jaren van de vorige eeuw heb ik een aantal gesprekken gevoerd met iemand die vele jaren met Hubbard, de grondlegger van scientology, heeft samengewerkt. Verslagen uit de eerste hand presenteren nogal eens een duidelijk en interessant beeld. Hubbard ontwikkelde technieken en procedures waarmee men af kan rekenen met oude gebieden van "lading" in ’s mensen verstand die hem / haar problemen bezorgen. Hij ontwikkelde scientology en kwam en passant op spiritueel gebied terecht. Zijn conclusies uit eigen onderzoek bleken op een aantal essentiële punten overeen te komen met de leer van sommige oosterse religies.

Energie[bewerken]

De grote mogendheden getroosten zich veel moeite om de olieaanvoer veilig te stellen. Kernsplijtingenergie is volgens integere vakdeskundigen veilig, maar het is de vraag of integere mensen het complete spectrum van menselijke ondeugden kunnen overzien. Realistischerwijze denk ik dat de ontwikkeling van (thermische) zonne-energie in de woestijnen en in de subtropen voorlopig de beste oplossing zou zijn, als tijdelijke oplossing (zeg: een eeuw) voordat definitief inherent veilige high tech energiebronnen zoals kernfusie, in de tweede helft van deze eeuw waarschijnlijk langzaamaan beschikbaar komen.

Maatschappij[bewerken]

Energieschaarste en een onbehoorlijk streven naar machtsbeïnvloeding van grote gebieden in de wereld is een belangrijke oorzaak van oorlog en onderdrukking en als gevolg daarvan een oorzaak van terrorisme en kan daarmee leiden tot beperking van individuele vrijheid, tot aantasting van burgerrechten en - uiteindelijk - tot een politiestaat. Ik ben ooit het Politiestaat-artikel begonnen, maar het groeit maar langzaam. Blijkbaar is er over dit onderwerp weinig kennis beschikbaar?