Gebruiker:Guidost/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Guidost.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Registerinformaticus (RI)

RI is de afkorting voor registerinformaticus. De RI-titel is een beschermde beroepsaanduiding en wordt niet vóór de naam van de persoon geschreven, maar erachter (voorbeeld: Ing Jan Janszoon RI). Een RI is een ervaren Informaticus in Nederland die als zodanig staat ingeschreven in het register van de Vereniging Register van Informatici (VRI). De titel is een extra waarborg voor het krijgen van een integere, ervaren en deskundige informaticus en is een beschermde titel.

Een register informaticus onderscheidt zich van andere informatici door het onderschrijven van de gedragscode. Deze gedragscode stelt hoge eisen aan opleiding en eist ook nog [Permanente Educatie] en de deskundigheid, de betrouwbaarheid en de professionele onafhankelijkheid van de informaticus. Als aan al deze eisen aantoonbaar is voldaan kan de informaticus toegelaten worden en ingeschreven in het register en heeft dan recht op de titel en de plicht om zich als dusdanig te gedragen en te identificeren. Naast een toelatingskamer is er ook een tuchtcommissie, waardoor bij ernstige geschillen een lid geroyeerd wordt en uitgeschreven uit het register. Het register is openbaar op www.vri.nl/register zodat men kan controleren of iemand die zich uitgeeft voor register Informaticus daar ook toe gerechtigd is.

Opleiding en ervaring[bewerken | brontekst bewerken]

Leden die voor inschrijving in het Register in aanmerking komen, zijn te plaatsen in een vijftal categorieën gebaseerd op opleiding er ervaring, hieronder in het kort geïllustreerd.

Opleiding

Functie

Werkervaring

Cases

Master niveau EQF/NLQF 7

48103 Informatica en informatiekunde,

48106 Bedrijfskundige informatica,

48109 Communicatiesystemen,

48112 Technische informatica,

52303 Elektronica en automatiseringstechniek specifiek

level 3

3+ jaar

Master niveau EQF/NLQF 7

Anders

Level 3

5+ jaar

Bachelor niveau EQF/NLQF 6

48103 Informatica en informatiekunde,

48106 Bedrijfskundige informatica,

48109 Communicatiesystemen,

48112 Technische informatica,

52303 Elektronica en automatiseringstechniek specifiek

Level 3

7+ jaar

2 cases

Bachelor niveau EQF/NLQF 6

Anders

Level 3

7+ jaar

2 cases

EVC certificaat EQF/NLQF 6

Anders

Level 3

10+ jaar

2 cases

Gedragscode[bewerken | brontekst bewerken]

Een Register Informaticus heeft zich geconformeerd aan de gedragscode deze kent de volgende kernpunten:

  • (Des)kundigheid
  • Betrouwbaarheid
  • Zorgvuldigheid
  • Professionele onafhankelijkheid
  • Collegialiteit


(Des)kundigheid behelst de voornoemde basis qua opleiding en de jaarlijkse permanente educatie eis.

Betrouwbaarheid betekent dat de opdrachtgever erop kan vertrouwen dat de opdrachtnemer zijn afspraken of toezeggingen nakomt of waarmaakt. Betrouwbaar zijn als opdrachtnemer betekent ook het in acht nemen van zorgvuldigheid en geheimhouding met betrekking tot vertrouwelijke en/of concurrentiegevoelige (bedrijfs)informatie die hem in het kader van de opdracht ter kennis is gekomen.

Zorgvuldigheid houdt in dat de opdrachtnemer, voor zover dat in alle redelijkheid mogelijk is, rekening houdt met de wensen, verwachtingen, rechten en belangen van alle betrokkenen. Dit betekent ook dat elke conclusie op deugdelijke wijze aannemelijk kan worden gemaakt en dat de opdrachtnemer zich bewust is van de (bij)effecten van zijn activiteiten binnen een organisatie alsmede van mogelijke ongewenste maatschappelijke en/of milieu effecten.

Professionele onafhankelijkheid In de adviesrelatie betekent onafhankelijkheid dat de opdrachtnemer zoveel afstand houdt tot zijn opdracht en zijn opdrachtgever en diens organisatie dat hij zijn (des)kundigheid onbelemmerd en naar beste kunnen en weten kan en zal aanwenden.

Collegialiteit Een RI onderhoudt goede professionele contacten met vakgenoten. RI’s maken zich niet schuldig aan oneerlijke concurrentie en onthouden zich van het publiekelijk doen van negatieve uitlatingen over een ander lid. De leden spreken elkaar in voorkomende gevallen aan op de naleving van de code.

De Vereniging Register van Informatici is de hoeder van de kwaliteit, beheert het register en het tuchtrecht.

Een Register Informaticus zal lid moeten zijn van een Certificerende Instelling (CI), een rol die momenteel alleen nog wordt vertolkt door de afdeling RI van het NGI-NGN.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Vereniging Register voor Informatici (www.vri.nl)

Nederlands Genootschap Informatici NGI-NGN

European Qualifications Framework [EQF]