Gebruiker:Haaftjlv/PaulManafort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Paul John Manafort Jr., New Britain, Connecticut, V.S., 1 april 1949, is een Amerikaanse jurist, lobbyist en politiek raadgever. Hij sloot zich in maart 2016 aan bij de presidentiele campagne van Donald Trump en fungeerde als diens campagneleider van juni tot augustus 2016. Eerder was hij een adviseur voor de presidentiele campagnes van de Republikeinen Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush en Bob Dole. In 1980 was hij mede-oprichter van het in Washington D.C. gevestigde lobbykantoor Black, Manafort & Stone

Manafort lobbyde in het verleden vaak voor controversiele buitenlandse leiders, zoals de Oekraiense president Viktor Janoekovytsj, voor Ferdinand Marcos, de dictator van de Filipijnen, Mobutu Sese Seko de dictator van Congo, en de Angolese guerillaleider Jonas Savimbi. Ondanks dat de wet voorschrijft dat het lobbyen in het belang van buitenlandse overheden registratie bij het Ministerie van Justitie vereist, bleek Manafort zich op 2 juni 2017 nog niet geregistreerd te hebben. Op 27 juni daarop volgend registreerde hij zich alsnog als consultant voor buitenlandse belanghebbenden.


Onderzoek Russische inmenging i.s.m. Trump-campagneteam[bewerken | brontekst bewerken]

Manafort is doelwit van onderzoek door verscheidene federale instanties. De FBI stelt sinds 2014 een onderzoek naar hem in wegens verdenking van criminele zakelijke transacties tijdens zijn lobby-activiteiten voor Oekraiene. Hij is ook een belangrijke figurant in het onderzoek van Speciale Onderzoeker Bob Mueller naar de Russische interventie in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016.

Paul Manafort was ook deelnemer aan het gesprek op 9 juni 2016 in de Trump Tower tussen drie leden van Donald Trump's Presidentiele Campagne: Donald Trump Jr., Jared Kushner en Manafort met een Russische delegatie: de Russische advocate Natalia Veselnitskaya, de Russisch-Amerikaanse lobbyist Rinat Akhmetshin en de Russisch-Amerikaanse ondernemer Ike Kavaladze, als zaakwaarnemer van de Russische vastgoed-ondernemer Aras Agalarov. Medio 2017 werd het gesprek publiekelijk bekend. Ook werd - na aanvankelijke bagatellisering bekend dat de afspraak voortvloeide uit Trump Jr.'s gretige acceptatie van het aanbod per email van Russische zakenconnecties om belastende informatie over concurrente Hillary Clinton te verschaffen.

In mei 2017 droeg Manafort - op verzoek van de Senaatscommissie voor Inlichtingen - 300 pagina's met inbegrip van concept-speeches, agenda's en campagne-notities - over aan de commissie. Op 25 juli verscheen hij voor de commissie. Op 26 juli 2017, de dag na de hearing van Manafort door de Senaatscommissies voor Inlichtingen en voor Justitie, voerden agenten van de IBM in opdracht van Mueller 's ochtends vroeg een inval en huiszoeking uit in Manafort's woning in Alexandra, Virginia, met gebruikmaking van een bevelschrift tot inbeslagneming van documenten en andere materialen met het oog op de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016.