Gebruiker:Halandinh/'s-Hertogenbosch (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
's-Hertogenbosch
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente 's-Hertogenbosch
Wapen van de gemeente 's-Hertogenbosch
Locatie van de gemeente 's-Hertogenbosch (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Noord-Brabant
Algemeen
Oppervlakte 117,81 km²
- land 109,99 km²
- water 7,82 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
160.740?
(1461 inw./km²)
Bestuurscentrum 's-Hertogenbosch
Belangrijke verkeersaders A2, A59, N279, spoorlijnen naar Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Nijmegen
Politiek
Burgemeester (lijst) Ton Rombouts (CDA)
Bestuur CDA, VVD, PvdA, Groenlinks
Zetels
PvdA
CDA
GroenLinks
SP
VVD
Bosch Belang
Rosmalens Belang
Leefbaar
Knillis
39
8
5
5
5
5
4
4
2
1
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 29.000 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 278.000
WW-uitkeringen (2014) 40 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5200-5249
Netnummer(s) 073
CBS-code 0796
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.s-hertogenbosch.nl

Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

's-Hertogenbosch (uitspraak) of Den Bosch (uitspraak) is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant, een van de drie zuidelijke provincies van Nederland. Per 1 juli 2006 heeft deze gemeente 134.989 inwoners (bron: CBS). De Franse naam voor deze stad is Bois-le-Duc en de Duitse versie luidt Herzogenbusch. Haar Latijnse naam is Silva Ducis of Buscum Ducis. De gemeente maakt deel uit van het stedelijk netwerk BrabantStad.

Geschiedenis van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente kende in 1933 een eerste gemeentelijke herindeling, toen de gemeente Cromvoirt werd opgeheven. Het gedeelte ten zuiden van de Langstraatspoorlijn kwam bij de gemeente Vught, Deuteren, het gedeelte ten noorden van deze spoorlijn kwam bij de gemeente 's-Hertogenbosch.

In 1971 vond er wederom een gemeentelijke herindeling plaats. De gemeenten Empel en Meerwijk en Engelen werden geannexeerd door de gemeente 's-Hertogenbosch en waren vanaf dat moment niet meer zelfstandig. Rosmalen bleef tot 1996 zelfstandig.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 maart 2006 waren verkiezingen voor de gemeenteraad. De Bossche gemeenteraad telt 39 zetels en en ziet er als volgt uit:

Het college van B&W bestaat uit:

Kernen en Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente 's-Hertogenbosch bestaat uit de volgende kernen: Bokhoven, Dieskant, Empel, Engelen, Gewande, 's-Hertogenbosch, Hintham, Kruisstraat, Maliskamp, Meerwijk, Orthen, Oud-Empel, Rosmalen.

Naast deze kernen kent de stad ook een aantal stadsdelen. De gemeente 's-Hertogenbosch rekent Empel en Engelen tot een stadsdeel, vandaar dat die apart genoemd zijn. Rosmalen bestaat ook uit drie stadsdelen, Rosmalen Zuid, Rosmalen Noorden De Groote Wielen. Binnenstad, Zuidoost, Graafsepoort, Muntel/Vliert, Empel, Noord, Maaspoort, West en Engelen.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Door de toenemende drukte en de groei van de gemeente, dreigt de gemeente dicht te slibben. Vanwege de vele aansluitingen en verbindingen is de Ring van 's-Hertogenbosch een van de drukst bereden autosnelwegen van Nederland. Mede daardoor en door het feit dat de gemeente een economische groei doormaakt, zijn er voor 2005 maatregelen getroffen om de stad verder te laten groeien. De rondweg A2 wordt uitgebreid tot een 4×2-autosnelweg. De binnenste 2×2-rijstroken zijn voor doorgaand verkeer tussen Utrecht en Eindhoven. De buitenste 2x2-rijstroken voor regionaal verkeer tussen de stadsdelen en Waalwijk en Oss. De beide rijbanen van de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Zaltbommel worden verbreed van twee naar drie rijstroken. De Zuid-Willemsvaart wordt om de stad heen geleid. Deze zal aan de oostkant van de A2 komen te liggen, tussen Rosmalen en de stad in.

Deze infrastructerele wijzigingen hebben de gemeente geïnspireerd tot het project "Avenue2/Kanaalzone", een nieuw te vormen secundair stadscentrum met moderne hoogbouw boven de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Rosmalen. Deze nieuwe wijk zal in het kader van OV-Netwerk Brabant een eigen intercitystation krijgen. Dit alles moet in 2010 gerealiseerd zijn. Er loopt ook nog een plan om de zuidwestelijke aansluiting op de A2, de N65, de rijksweg Vught - Tilburg om te bouwen tot autosnelweg, om dezelfde problemen als op de voormalige N50, richting Nijmegen te voorkomen. Om de Ring te completeren zijn er nog steeds plannen om het laatste stuk, in de polder tussen 's-Hertogenbosch en Vught, de Gement, aan te leggen. Nu moeten auto's die de zuidkant van de Ring gebruiken, nog een eind rijden langs het ziekenhuis en de stad. Ook zijn er werkzaamheden gestart voor een aanleg van een nieuw industrieterrein ten westen van de spoorweg 's-Hertogenbosch - Utrecht, met de daarbij behorende voorzieningen, zoals een nieuw NS-station dat ook de wijk Maaspoort bereikbaar maakt per trein. De omliggende gemeenten gaan direct profiteren van deze uitbreiding, getuige de aanvraag voor een nieuw te openen station in Hedel aan hetzelfde spoor van de gemeente Maasdriel.

De gemeente ligt in het noorden van de provincie Noord-Brabant. De rivier de Maas is in het noorden de grens van de gemeente en provincie. De gemeente grenst daar aan het Gelderse Maasdriel. In het oosten grenst de gemeente aan Maasdonk en in het zuiden aan Sint-Michielsgestel en Vught. Vlijmen in het westen behoort tegenwoordig tot de gemeente Heusden, zodat deze gemeente ook aan 's-Hertogenbosch grenst.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]