Gebruiker:Heinz Wallisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Heinz Wallisch (* 1945 Groningen) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn 15de jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, vrijwel alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie te Luxemburg. Hij publiceert in printmedia in binnen- en buitenland. De meeste van zijn artikelen over diverse aspecten van onze cultuur verschijnen op een steeds groter wordend aantal cultuurweblogs in binnen- en buitenland. Zijn belangrijkste, eigen cultuursites in Nederland worden gevormd door de moedersite Cultuurtempel — http://cultuurtempel.blogspot.com/ ─ met daarbij 32 themasites; in België door http://blog.seniorennet.be/cultuurspectrum/, door www.bloggen.be/cultuursfinx/, en door http://rondomkunstencultuur.skynetblogs.be/; in Duitsland door http://kulturtempel.blogger.de/ en http://kulturtempel2.blogspot.com/; verder plaatst hij zijn bijdragen op enkele internationale, Engelstalige cultuurwebsites en op één Franstalige. Vanaf 2006, het jaar dat hij zich heeft laten verleiden tot elektronisch publiceren, heeft hij, tot in de herfst van 2011, ook voor een site 'buiten de deur' veel geschreven.

In 1966 verscheen zijn boekje Gavarni — 32 tekeningen uit de Mascarade Humaine; in 1987 is zijn overzichtswerkje 125 Jaar symfonieorkest in Groningen uitgekomen. Samen met Bert Oling publiceerde hij in 2003 de Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie, waarvan inmiddels vele vertalingen, verspreid over (vooral Oost- en Zuid-)Europa, zijn verschenen. In de Engelstalige gebieden, Groot Brittannië en de VS, is het boek een geweldige bestseller geworden. In 2011 en 2012 werkt hij, samen met Prof. dr. Jan Minderhoud, aan de Geschiedenis van anderhalve eeuw orkest in Noord-Nederland, over ontstaan en ontwikkeling van het oudste symfonieorkest van ons land: dat in Groningen. Dat boek zal worden gepresenteerd op de dag dat het orkest in kwestie exact honderd vijftig jaar zal bestaan: 14 november 2012. Verder publiceert hij incidenteel in de boekentijdschriften Boekenpost en in De Boekenwereld, alsmede in enkele andere print-media.


De heer Wallisch is onlangs overleden. Dat hij ruste in vrede. Bron: [1]. Grunnenmeziek (overleg) 9 feb 2012 12:03 (CET)

De geboortedatum van Heinz Wallisch is 19 april 1945. Ann McDunn.